Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan Donald Trump avsättas av sina egna

Donald Trump har erkänt sig besegrad i valet.
Donald Trump.
Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Utrikesministern Mike Pompeo.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Finansministern Steven Mnuchin.
Foto: EMIL SALMAN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SCHAFF ERIN/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/SCHAFF ERIN/POOL/ABACA

Mer än 200 kongressledamöter vill att Donald Trump avsätts – en ökning med 100 personer sedan i går.

Samtidigt diskuterar ministrar i Trumps egen regering möjligheten att få bort presidenten i förtid. Deras vapen: Det 25:e tillägget i konstitutionen.

Lisa Murkowski blev under fredagskvällen den första republikanska senatorn att säga att hon vill avsätta Trump omedelbart.

Under natten mot fredagen erkände Donald Trump för första gången att han besegrats i valet. I ett tal lovade han samtidigt en ordnad övergång när Joe Biden installeras den 20 januari.

Men efter onsdagens kaos i Washington DC, då Trump-supportrar stormade Kapitolium, vill allt fler politiker se ett snabbare slut på Trump-eran.

Över 200 ledamöter inom representanthuset och senaten har nu krävt hans avgång, enligt NBC. Därtill har frågan lyfts bland presidentens egna ministrar. 

Republikanska senatorn: ”Han måste bort”

Lisa Murkowski från Alaska blev under fredagskvällen den första republikanska senatorn att säga att Donald Trump omedelbart bör avsättas.

– Jag vill ha ut honom därifrån, han har gjort nog med skada, säger Lisa Murkowski till Anchorage Daily News.

Murkowski fortsatte med att säga:

– Han måste bort. Han behöver göra det rätta, men jag tror inte att han är kapabel till det.

Republikanska senatorn Lisa Murkowski.
Foto: Wikimedia

Så kan Trump avsättas

Enligt tre källor till CNBC har bland annat utrikesminister Mike Pompeo och finansminister Steven Mnuchin diskuterat möjligheten att avsätta Trump. Likt kongressledamöterna ska de vilja åberopa det 25:e tillägget i konstitutionen.

Det 25:e tillägget kräver att vicepresident Mike Pence och en majoritet av ministrarna deklarerar att Donald Trump är olämplig som president. En av CNBC:s källor uppger att Pompeo redan har samlat information inför en potentiell regeringsdiskussion om frågan. Han vill dock inte hålla i samtalet själv, enligt källan.

Att få med sig Pence kan dock bli svårt. Enligt källor till såväl New York Times som Business Insider vägrar vicepresidenten att åberopa tillägget.

– Det kommer inte att hända, säger källan till Business Insider

Dessutom finns ett andra hinder: Tiden.

Den rättsliga processen som skulle krävas för att driva igenom tillägget beräknas ta mer än en vecka. Med knappt två veckor kvar tills Biden svärs in, krävs det alltså snabbt jobb för att hinna avsätta Trump innan han själv avgår.

Se mer

”Man kommer inte hinna avsätta honom”.
Nancy Pelosis kräver att Trump avsätts – hotar med riksrätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.