Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grekland kom utan nytt förslag till mötet

"Skriv ner vår skuld med 30 procent och låt oss slippa betala på resten i 20 år", sa premiärminister Alexis Tsipras i ett tv-tal på tisdagen.

Foto: Armando Babani / Epa / Tt

Den impopuläre finansministern Yanis Varoufakis (till vänster) avgick på måndagen – vilket kan gynna förhandlingarna i dag, tisdag. Nya ministern Euklidis Tsakalotos (till höger) måste nu försöka stoppa den grekiska mardrömmen.

Foto: Alexandros Vlachos / Epa / Tt

"Tiden rinner i väg. Det är bråttom för Grekland. Det är bråttom för EU", sade Frankrikes president Francois Hollande efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under måndagskvällen.

Foto: Jean Bernard Vernier

Nu är absolut deadline satt för Grekland.

På tisdagskvällen möttes euroländernas stats- och regeringschefer i ett toppmöte där ett nytt stödlån till Grekland diskuterades.

Vid mötet beslutades att ett nytt toppmöte med alla de 28 EU-ledarna ska hållas på söndag - vilket väntas bli sista chansen för Grekland att förhandla till sig ett nytt stödlån.

Efter mötet sa Angela Merkel att villkoren fortfarande inte är uppfyllda för förhandlingar och att man enades om mötet eftersom "situationen är så farlig".

Det beslutades vid toppmötet

Vid tisdagens EU-toppmöte enades de 19 länderna i eurozonen på fem punkter.

Eurozonen är redo att garantera den finansiella stabiliteten i hela euroområdet.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har lovat att komma med en ny hjälpansökan.

Den nya ansökan ska skyndsamt behandlas av de internationella långivarna.

Dessutom ska Greklands regering senast till torsdag lägga fram ett detaljerat förslag på omfattande reformer.

Ett nytt toppmöte ska hållas på söndag. Då ska samtliga 28 medlemsländer medverka.

Källa: TT

Toppmötet mellan Euroländernas stats- och regeringschefer avslutades sent på tisdagskvällen. Nu hårdnar tonen mot Grekland.

Polens premiärminister Donald Tusk poängterade situationens allvar och ställde ett ultimatum efter mötet.

– Vi har bara fem dagar kvar att hitta det ultimata avtalet för Grekland, säger Tusk och tillägger att deadline är den här veckan. Han sa också att detta är det mest kritiska ögonblicket i EU:s och europaområdets historia, enligt Reuters.

Vid mötet togs beslutat om ett nytt toppmöte som ska hållas på söndag. Söndagens toppmöte kommer att involvera alla de 28 EU-ledarna, inte bara euroområdet.

Vid mötet enades de 19 euroländerna på ytterligare fyra punkter, enligt TT. Eurozonen är redo att garantera den finansiella stabiliteten i euroområdet. Greklands premiärminister Alexis Tsipras lovar att komma med en ny hjälpansökan som skyndsamt ska behandlas av de internationella långivarna. Dessutom ska Greklands regering senast till torsdag lägga fram ett detaljerat förslag på omfattande reformer.

– Jag hoppas att Grekland har ett detaljerat reformförslag på fredag morgon, sa Europakommissionens ordförande Jean-Claude efter mötet.

– Jag är starkt emot grexit, men jag kan inte hindra det om den grekiska regeringen inte gör vad som krävs av dem.

– Vi är inga terrorister, jag gillar inte det ordet, men i sista stund för grekland att säga vad de vill är på fredag förmiddag.

Merkel: "Situationen farlig"

Mötet på söndag väntas bli absolut deadline för Grekland. Österrikes förbundskansler Werner Faymann sa efter dagens toppmöte att om det inte finns någon överenskommelse med grekland på söndag måste det finnas en förberedelse för en plan B, enligt Reuters.

Angela Merkel var inne på samma linje efter mötet och sa att alla har ett gemensamt ansvar för eurons framtid. Hon poängterade att hela 28 nationer ska samlas vid EU-toppmötet på söndag visar hur brådskande situationen är och att man enades om söndagens toppmöte eftersom "situationen är så farlig".

Finansministrarna möttes tidigare under dagen

Tidigare på tisdagen mötte Greklands nya finansminister Euklidis Tsakalotos de andra finansministrarna i eurozonen. Då hade Grekland med sig något nytt förslag vilket förväntades.

Istället höll grekerna en muntlig presentation av den ekonomiska situationen i Grekland och lovade att presentera ett nytt förslag på onsdagen.

Bristen på en ny plan från Grekiskt håll ska ha chokat finansministrarna och även gjort flera av dem upprörda, säger en källa till Financial Times enligt di.se.

Men Tsakalotos verkade trots det positiv efter mötet.

– Det finns en politisk vilja att få till en nystart, ska han ha sagt enligt AFP.

På frågan om varför det saknades ett nytt, konkret förslag ska han ha svarat:

– Det är mer komplicerat än så.

Han ska också ha sagt att "framsteg" gjordes vid finansministermötet.

Ny ansökan om stödlån

Grekland lovade tidigare på dagen att komma med en ansökan om ett nytt stödprogram, enligt TT.

På en presskonferens sa Jeroen Dijsselbloem att det kommer att behöva ytterligare ett Europagruppsmöte inom några dagar - men först krävs en formell begäran om nödlån, enligt Reuters.

– Allt måste göras inom loppet av några dagar. Det finns en känsla av stor brådska. Vi vet alla hur svår situationen är i Grekland, sa han enligt di.se.

Det kan ha fått fart på Greklands regering som enligt källor till Financial Times på kvällen ska ha skickat i väg en förfrågan om nya stödlån till ESM, uppger svt.se.

Enligt läckta uppgifter till flera massmedier under tisdagskvällen är Grekland ute efter att nytt långsiktigt hjälpprogram. Men man vill också ha ett mer kortsiktigt program för att klara av återbetalningen på 3,5 miljarder till Europeiska centralbanken den 20 juli.

Även om det blir ett nytt stödlån till Grekland kan det enligt uppgift till The Guardian dörja veckor innan pengarna betalas ut. Då kan det redan vara för sent.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!