Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan de lokala restriktionerna bli

Anders Tegnell.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lokala restriktioner kan bli aktuellt för att bekämpa coronasmittan i Sverige.

Det kan handla om allt från ökad testning, skolstängning, munskydd och begränsning av folksamlingar. 

– Vi har tänkt oss ganska korta insatser, för att bryta smittspridningen behövs kanske ett par till tre veckor på sin höjd, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter. 

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att det förmodligen inte blir en våg två av corona i Sverige. 

Däremot kan det bli lokala utbrott – och då kan det krävas lokala restriktioner. 

Under tisdagens presskonferens berättade Anders Tegnell att de lokala restriktionerna kan vara ökad testning, skolstängning, munskydd och begräsning av folksamlingar.

Kan bli lokala åtgärder

I en intervju med Dagens Nyheter utvecklar han sitt resonemang, och berättar att åtgärderna ska vara tidsbegränsade och vara till för att hejda smittans framfart i specifika områden där den är stor. 

– Åtgärderna kan vara väldigt lokala, det kan handla om en arbetsplats eller en stadsdel. Överallt där man ser en spridning och där man tror att det finns åtgärder som kan stoppa den.

Han öppnade också för att det det skulle kunna bli aktuellt med rörelsebegränsningar. 

– Nja, jo, kanske. I vissa fall. 

Motivationen kan minska

I intervjun understryker Anders Tegnell också att man måste hitta åtgärder som acceptera i grupperna där det är stor spridning. Han säger att det är en ”jätteviktig aspekt” att coronaviruset i högre grad tycks ha drabbat socialt utsatt områden. 

På DN:s fråga om inte motivationen kan minska i en grupp om den vet att de är de enda som tvingas till restriktioner svarar han:

– Ja det är en klar risk, man har haft liknande problem i Holland. Att det är vissa grupper som blir särskilt utsatta av åtgärdernas konsekvenser. Men jag tror att det blir lättare om man är väldigt tydlig med att det här ska gälla under korta perioder. Man kan kanske också hitta sätt att, om möjligt, begränsa skadorna för de som måste gå in i det här.

Hör hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson om restriktioner i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.