Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan Boris Johnson tvinga fram en hård brexit

Foto: RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK / RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
John Major skakar hand med drottning Elizabeth.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson kan tvinga igenom en hård brexit genom att försena den lag som förhindrar den.

Riksrådet – det vill säga Johnsons kabinett – kan suspendera lagen till efter den 31 oktober, förklarar den före detta premiärministern John Major.

John Major varnar dock för att detta går emot parlamentets vilja och är respektlöst mot Högsta domstolen. 

Boris Johnson förlorade under torsdagen sin sjunde parlamentsomröstning av sju möjliga.

För snart två veckor sedan drev hans motståndare igenom en lag som förbjuder en såkallad hård brexit, och tvingar honom att be EU om ytterligare en förlängning om de inte får till ett avtal innan den 19 oktober.

Det finns dock ett sätt för den brittiske premiärministern att kringgå lagen.

Kan sätta lagen på paus till efter brexit

Före detta premiärministern John Major, som ledde Johnsons Conservatives från 1990 till 1997, förklarade på torsdagen att lagen kan temporärt åsidosättas.

I ett tal inför tankesmedjan Centre for European Reform lade Major fram Johnsons möjliga strategi – och varnade för dess konsekvenser.

– Jag är rädd att regeringen försöker kringgå lagförordningen genom att godkänna en riksrådsorder att suspendera Benn-lagen [som förbjuder en avtalslös brexit reds. anm] tills efter den 31 oktober, sa Major.

”Vore totalt respektlöst”

Riksrådet, som i det här fallet är ministrar i Boris Johnsons kabinett kan genomföra en sådan order utan drottningens explicita godkännande, till skillnad från till exempel en suspendering av parlamentet. 

– Jag varnar premiärministern att – skulle han välja den här vägen – så trotsar han öppet parlamentet och agerar totalt respektlöst mot Högsta domstolen, sa John Major i sitt tal.

– Det vore en akt av politiskt falskspel som ingen bör någonsin förlåta eller glömma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.