Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan allt ändras – efter Gardells utspel mot Lind

Jonas Gardell krävde kulturministerns avgång i en kulturtext i Expressen på måndagen.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Amanda Lind menar att hennes uppdrag är ”viktigare än någonsin”.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet, anser inte att Amanda Lind ska avgå.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det känns som att vi faller utanför”, säger artisten Lina Hedlund.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Teater- och underhållningsbranschen riktar skarp kritik mot regeringens hantering av coronapandemin – och föreslår nya lösningar för att kunna öppna upp.

Liberalen Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet, vill att kultursektorn ska få mer pengar i den kommande höstbudgeten.

– Många människor har stora, nya funderingar som man behöver hjälp med att bearbeta. Då är kulturen oslagbar, säger han.

På måndagen krävde Jonas Gardell att kultur- och idrottsminister Amanda Lind skulle avgå. Hon svarade att det inte är aktuellt, utan att hennes uppdrag är ”viktigare än någonsin”.

Amanda Lind uppgav även att regeringen kommer ge besked till branschen inom de närmaste veckorna.

Liberalernas Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet, anser att regeringen nu måste se till att reglerna är ”tydliga och rimliga”.

”Måste prioriteras i höstbudgeten”

– Det finns många frågor om vilka avvägningar som görs och varför kulturen behandlas annorlunda än till exempel köpcentrum. Det andra steget är att kulturen måste prioriteras i höstbudgeten.

Finns det resurser till det? Bara permitteringarna har ju redan slitit upp stora hål i statsfinanserna?

– Det finns jättemånga behov, inte minst inom sjukvården och äldreomsorgen. Jag tror att vi också behöver resurser till kulturen också. Det kommer finnas ett stort uppdämt behov av kultur när vi kommer ut ur den här pandemin. Många människor har stora, nya funderingar som man behöver hjälp med att bearbeta. Då är kulturen oslagbar, säger Christer Nylander.

Ordföranden i kulturutskottet anser även att en bredare kulturutredning måste tillsättas. Att kultur- och idrottsminister Amanda Lind bör avgå är dock ingenting han ställer sig bakom:

– Jag tycker inte att hon ska avgå. Jag tycker däremot att hon ska agera, säger Christer Nylander.

Vänsterpartisten Vasiliki Tsouplaki, vice ordförande i kulturutskottet, anser att regeringen bör föra en dialog om att öppna upp för större sammankomster – förutsatt att nedgången i antalet smittade håller i sig.

– Då kan arrangörerna få experthjälp för att genomföra lite större evenamang med bra riktlinjer.

Vidare håller Vasiliki Tsouplaki med om att kultursektorn bör prioriteras i höstbudgeten.

– Det låter väldigt positivt, säger hon.

Det här har hänt

• I slutet av mars beslutade regeringen om ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Förordningen har inneburit ett hårt slag mot underhållningsbranschen.

• Redan i juli gick 173 artister och kulturarbetare ut och krävde att regeringen tydliggjorde reglerna för folksamlingar, något SVT Kulturnyheterna var först med att uppmärksamma.

• I brevet frågar artisterna varför exempelvis Eriksdalsbadet i Stockholm får ta emot 650 personer när evenemang bara får ta emot 50.

”Känns som att vi faller utanför”

Missnöjet med regeringens hantering av pandemins konsekvenser bubblar i flera olika delar av evenemangsnäringen. 

– Ingen vill öppna upp så att det uppstår risk för smittspridning. Tvärtom. Men restriktionerna borde se likadana ut för oss inom kultursektorn som för till exempel köpcentrum och i lokaltrafiken där det samlas tusentals människor, säger artisten Lina Hedlund.

– Det känns som att vi faller utanför. Om det funkar inom andra områden borde det väl finnas någon slags väg för kulturen. Nu är det sommar, borde man inte kunna sitta hundra personer framför en scen utomhus med en och en halv meters avstånd? 

”Vi måste få tillbaka vår publik”

Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, anser att regeringen framöver måste ta ett större ansvar. Genom dialog med de utsatta branscherna är det möjligt att återgå till en öppen verksamhet på ett säkert sätt, menar han.

– Man kan inte bara hänvisa till att man har gett oss bidrag. Ingen bransch kan leva på bidrag. Vi måste få tillbaka vår publik, som vi lever av och för. Om folk tappar intresset för teater, fotboll eller nöjesparker uppstår en långvarig skada. Vi tappar kontakten med publiken som vi är beroende av, inte bara för matchintäkter, säger Enquist.

Han berättar att det har bokats in ett möte med regeringen på torsdag, och att Svensk Elitfotboll har förberett färdiga scenarier för hur man på ett säkert sätt ska kunna återgå till att ha publik på matcherna. Bland annat föreslår organisationen att endast ett begränsat antal besökare ska släppas in på varje sektion, och att personal på plats ska se till att reglerna efterlevs.

– De här begränsningarna, bland andra, går mycket längre än de verksamheter som är öppna i samhället nu. Vad behöver du göra för att gå in i en affär? Absolut ingenting. Jag tror att vi med råge kan säga att vi kan agera så att vi inte kommer bidra till smittspridningen, säger Mats Enquist.

Lind: ”Jobbat väldigt hårt”

Till DN säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind att idrottsrörelsen har ”jobbat väldigt hårt” med att komma med förslag på lösningar.

– Jag ska fördjupa den dialogen den här veckan och sedan kommer regeringen inom de närmaste veckorna återkomma med besked om vad som kan gälla framåt, både för kulturen, idrotten och nöjesbranschen, säger Amanda Lind till tidningen.

”Vill göra hela trilogin om inte det här går helt åt helvete”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.