Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan alliansen
undvika ett nyval

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Karlsson, SD.
Foto: Sven Lindwall

Migrationsverket skrev på tisdagen upp prognosen med 16 000 asylsökande för 2015.

De nya siffrorna kan bli avgörande för om regeringen får igenom sin budget.

Kostnaderna för invandringen är viktiga för Sverigedemokraterna – och enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, kan alliansen använda prognosen för att slippa ett nyval.

– Ett scenario är att alliansen ökar anslagen för migration i skuggbudgeten och då kommer inte SD kunna lägga sin röst på dem, säger Jonas Hinnfors.

Rekordmånga asylsökande väntas komma till Sverige nästa år. Migrationsverket skrev i går upp prognosen för 2015 och mellan 80 000 och 105 000 personer beräknas komma nästa år. Huvudscenariot är satt till 95 000 - de flesta från Syrien och Irak.

De nya prognoserna kan få betydelse för hur Sverigedemokraterna ställer sig till regeringens och alliansens olika budgetförslag. Sverigedemokraterna kan fälla regeringens budget – om man i riksdagens budgetomröstning i början av december röstar på alliansens budgetmotion.

– Det beror helt på hur de olika förslagen förhåller sig till varandra, de rödgrönas kontra alliansens. Vi vet ännu inte hur alliansen budgeterar för de här frågorna, säger Sverigedemokraternas ställföreträdande partiledare Mattias Karlsson till TT.

– Det är så klart att kostnaderna för migration och integration är väldigt viktiga för oss när vi gör en bedömning av vad som är den minst dåliga politiken, säger Karlsson.

"Vet inte hur SD resonerar"

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, tror att de nya siffrorna kan påverka alliansens kommande skuggbudget.

– Ett scenario är att alliansen, med hänvisning till de uppskrivna siffrorna, höjer budgeten och då kommer inte SD kunna lägga sin röst på den budgeten, om de fortsatt står för sin linje, att det är den viktigaste utgiften av alla, säger Hinnfors.

Skälet skulle enligt Hinnfors vara att undvika ett nyval. Ett nyval skulle vara problematiskt för alliansen då det största partiet - Moderaterna - står inför ett partiledarbyte.

– Jag tror att alliansen diskuterar olika scenarier jättemycket. Men man vet inte hur SD resonerar.  Jag tror att det optimala för alliansen är att de försöker göra så att de inte i onödan lockar in SD att rösta på sin budget.

"Verkligheten ändrar sig"

Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, kommenterar den nya prognosen:

– Det är något man tar hänsyn till. Verkligheten ändrar sig hela tiden. Vi måste se om och i så fall hur vi måste anpassa politiken. Exakt hur det blir kommer vi att återkomma till.

Jan Ericson, M, ledamot i finansutskottet, säger att skuggbudgeten ännu inte är färdigställd.

– Vi lägger vår alternativa budget och den baseras helt på vårt valmanifest. Vi förändrar inte vårt valmanifest på grund av vare sig Sverigedemokraterna eller att vi har en annan regering.

Enligt Morgan Johansson, S, justitie- och migrationsminister, innebär inte de uppskrivna prognoserna något för det budgetförslag som regeringen lade fram i riksdagen nyligen.

– De pengarna som finns ligger fast. Vi får kanske titta på det i tilläggsbudgeten för nästa år, säger han till TT.

Expressen har varit i kontakt med Sverigedemokraterna som hänvisar till TT.

Olika scenarier

Sverigedemokraterna följer praxis

De lägger först sitt förslag som röstas ner. Sedan lägger de ner rösterna. Då vinner regeringens budgetförslag sannolikt, säger Jonas Hinnfors.


SD röstar med alliansen

– Då blir det regeringskris. Formellt sett kan Stefan Löfven sitta kvar. Men det är inte troligt. Det måste dock inte bli nyval. Det kan bli en diskussion kring en ny regering. Det kan bli samma regering, men de måste ha alliansens budget eftersom den har gått igenom då. Eller så ombildar man regeringen med en bredare lösning, säger Jonas Hinnfors.


Nyval

– Om Stefan Löfven utlyser nyval eller om det blir ett misstroendevotum. Då har man en omröstning. Det krävs 175 aktiva nejröster eller fler för att han ska fällas, säger Jonas Hinnfors.


SD Röstar på regeringens budget

Regeringens budget går igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.