Tisdagen den 18 januari pågick en intensiv jakt i Stockholm med elva polispatruller inblandade, alla med blicken mot himlen och de mystiska farkoster som plötsligt tycktes dyka upp över stora delar av regionen.
Under några timmar strömmade telefonsamtalen in från privatpersoner som sett misstänkta drönare på himlen.
Polisen upprättade en intern promemoria för den aktuella dagen och där framgår hur observationerna tog fart i Nacka tidigt på eftermiddagen för att sedan successivt flytta sig in mot Stockholm, vilket fick polisen att misstänka att det pågick en kartläggning av kustlinjen, inloppet till city och därefter delar av Lidingö och Värtahamnen.
Det första tipset kom in 13.25 då en kvinna sa sig ha noterat en större drönare över golfbanan i Saltsjöbaden. Snart följde flera observationer i samma område.
Ambulansflyg
Flera bilder av misstänkta drönare publicerades de kommande dagarna. Den 19:e januari publicerade Expressen en film som en privatperson tagit på vad han uppfattade som en stor drönare, minst tre meter mellan vingarna, över hotellviken i Saltsjöbaden. Inspelningen gjordes på eftermiddagen den 18:e januari.
Observationen avfärdades senare i ett inslag på SVT som ett ambulansflyg på väg från Gotland till Stockholm. Men när Expressen undersökte aktuella flygningar visar det sig att ambulansflyget SWE81, på väg mellan Bromma och Visby var över Saltsjöbaden, 10:31, den 19:e januari, alltså en dag senare.
Däremot passerade ett annat ambulansflyg, SWE13A, strax väster om Saltsjöbaden 15.49 på väg från Luleå till Bromma tisdagen den 18:e, just när drönarjakten var som mest intensiv.
– Vi kan inte slå fast att det är något av våra flyg som setts, det är polisens jobb att analysera sådant, men vi kan bara konstatera att vi ofta flyger över Saltsjöbaden, säger Mariann Holmberg kommunikationschef på Svenskt Ambulansflyg.
Polisens egna observationer
Den särskilda insatsen inleddes 15.54, den 18:e januari, drygt två timmar efter att det första samtalet nådde polisen. Fram till 19:07 gjordes minst 34 observationer, varav många av polisens egna patruller.
En polispatrull rapporterade tre drönare ovanför bostadsområdet Lännersta på eftermiddagen och därefter observerade poliser föremål över bland annat oljehamnen vid Stockholms inlopp, Kaknästornet och Värtahamnen. Strax efter 18 skrev en polispatrull att fyra drönare var uppe i luften över Stockholm. Alla bedömdes vara stora med två meter mellan vingarna.
Poliserna på fältet fick uppdraget att notera och försöka fånga in, men uppmanades att iaktta försiktighet. Efter 19 på kvällen avtog den misstänkta aktiviteten i luften vilket enligt polisen stämde överens med tidigare flygningar som pågått i några timmar.
Trots att elva patruller, samt sjöpolisen deltog i jakten lyckades man inte fånga in någon operatör eller bestämma någon landningsposition för de misstänkta drönarna.
Säpo utreder
En vecka senare avblåste polisen den särskilda insatsen.
Säpo utreder fortfarande ett antal misstänkta flygningar över kärnkraftverk. Alla observationer är samlade i ett och samma ärende som leds av vice chefsåklagaren Hans Ihrman.
– Jag kan inte kommentera hur många observationer eller över vilka kärnkraftverk det gäller.
Har ni kunnat avskriva några längs vägen?
– Det kan jag heller inte gå in på.
Den öppna polisen hanterar de observationer som inte gäller luftrummet över skyddsobjekt. Där har misstankarna undan för undan avtagit om att det ska ha varit någon utökad aktivitet i luften de aktuella dagarna. Även många av de observationer som polisen själva gjorde har fått andra förklaringar.
”Svårt att bedöma”
– Jag kastar stenar i mitt eget glashus här, men bara för att man är polis betyder det inte att man alltid kan göra korrekta observationer, säger Per Engström som var kommenderingschef för den särskilda insatsen.
– När människor plötsligt tittar upp på himlen ser man en massa saker som man inte har kunskap att bedöma. Framför allt är det extremt svårt att bedöma avstånd, storlek och riktning på saker som flyger – särskilt i mörker.
När den särskilda insatsen avslutades i onsdags övergick ansvaret på de olika polisregionerna att ta över de pågående utredningarna.
– Jag har ingen siffra på hur många utredningar som pågår, det förändras på dagsbasis eftersom nya observationer fortfarande läggs till de gamla, men en del fall kommer säkert förbli olösta.
Det var en mycket intensiv jakt som pågick, har ni dragit några slutsatser av det här?
– Att det är hart när omöjligt för ovana personer att avgöra vad som är vad på himlen, vi har också skaffat oss en normalbild av hur det faktiskt ser ut på himlen, vilket är viktigt för framtiden.