En ny forskarrapport varnar för hur Islamiska staten indoktrinerar barn. Foto: UncreditedEn ny forskarrapport varnar för hur Islamiska staten indoktrinerar barn. Foto: Uncredited
En ny forskarrapport varnar för hur Islamiska staten indoktrinerar barn. Foto: Uncredited
I forskningsrapporten varnas för att terrororganisationen kan ha inspirerats av Nazitysklands Hitlerjugend. Foto: ApI forskningsrapporten varnas för att terrororganisationen kan ha inspirerats av Nazitysklands Hitlerjugend. Foto: Ap
I forskningsrapporten varnas för att terrororganisationen kan ha inspirerats av Nazitysklands Hitlerjugend. Foto: Ap

Så inspireras IS av Hitlerjugend

Publicerad

Terrorgruppen IS kan ha inspirerats av nazisternas "Hitlerjugend".

Det skriver forskare i en ny rapport som The Guardian tagit del av.

Barnen i de IS-kontrollerade områdena tränas för att bli framtida terrorister och hundratals barn har blivit bortrövade till träningslägren, menar förattarna.

En ny rapport från Quilliam, en tankesmedja som bekämpar extremism och är baserad i Storbritannien, har studerat terrorgruppen IS rekrytering och träning av barn.

Enligt rapporten, som har stöttats av FN och publiceras på onsdag, tränas barnen för att bli en ny generation av spioner, predikanter, soldater, "bödlar" och självmordsbombare åt terrorgruppen.

The Guardian, som tagit del av rapporten, skriver att barnen ses som bättre krigare då de inte konverterat utan vuxit upp med terrorgruppen. Studiens författare menar att terrorgruppen lägger ner mycket av sitt arbete på att skola barnen till framtida terrorister genom utbildning som baseras på extremism.

"Det mest oroväckande är att IS förbereder en armé genom att hjärntvätta unga barn i skolor och genom att normalisera våld för dem genom att de vittnar offentliga avrättningar, ser IS filmer i mediacenter och genom att ge barnen leksaksvapen att leka med", skriver studiens författare i rapporten.

Kan ha inspirerats av nazisterna

Rapportens författare menar att terrorgruppen verkar ha studerat den nazistiska regimen. Under den nazistiska regimen i Tyskland skapades "Hitlerjugend" och barn hjärntvättades från ung ålder. Forskarna menar att systemet under den nazistiska regimen och det som IS tillämpar har likheter och att terrorgruppen kan ha influerats av vissa element som nazisterna tillämpade.

Forskarna skriver i sin rapport att barn ofta används i terrorgruppens propaganda och skriver även enligt The Guardian att rekryteringen av barnen ofta sker genom tvång eller bortförande av barn.

FN:s biståndsmission uppskattar att mellan 800 till 900 barn i åldrarna nio till 15 har blivit bortförda av IS. Hundratals barn har tagits ifrån sina familjer och blivit förda till träningscenter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag