Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så inspireras IS av Hitlerjugend

En ny forskarrapport varnar för hur Islamiska staten indoktrinerar barn.Foto: Uncredited
I forskningsrapporten varnas för att terrororganisationen kan ha inspirerats av Nazitysklands Hitlerjugend.Foto: Ap

Terrorgruppen IS kan ha inspirerats av nazisternas "Hitlerjugend".

Det skriver forskare i en ny rapport som The Guardian tagit del av.

Barnen i de IS-kontrollerade områdena tränas för att bli framtida terrorister och hundratals barn har blivit bortrövade till träningslägren, menar förattarna.

En ny rapport från Quilliam, en tankesmedja som bekämpar extremism och är baserad i Storbritannien, har studerat terrorgruppen IS rekrytering och träning av barn.

Enligt rapporten, som har stöttats av FN och publiceras på onsdag, tränas barnen för att bli en ny generation av spioner, predikanter, soldater, "bödlar" och självmordsbombare åt terrorgruppen.

The Guardian, som tagit del av rapporten, skriver att barnen ses som bättre krigare då de inte konverterat utan vuxit upp med terrorgruppen. Studiens författare menar att terrorgruppen lägger ner mycket av sitt arbete på att skola barnen till framtida terrorister genom utbildning som baseras på extremism.

"Det mest oroväckande är att IS förbereder en armé genom att hjärntvätta unga barn i skolor och genom att normalisera våld för dem genom att de vittnar offentliga avrättningar, ser IS filmer i mediacenter och genom att ge barnen leksaksvapen att leka med", skriver studiens författare i rapporten.

Kan ha inspirerats av nazisterna

Rapportens författare menar att terrorgruppen verkar ha studerat den nazistiska regimen. Under den nazistiska regimen i Tyskland skapades "Hitlerjugend" och barn hjärntvättades från ung ålder. Forskarna menar att systemet under den nazistiska regimen och det som IS tillämpar har likheter och att terrorgruppen kan ha influerats av vissa element som nazisterna tillämpade.

Forskarna skriver i sin rapport att barn ofta används i terrorgruppens propaganda och skriver även enligt The Guardian att rekryteringen av barnen ofta sker genom tvång eller bortförande av barn.

FN:s biståndsmission uppskattar att mellan 800 till 900 barn i åldrarna nio till 15 har blivit bortförda av IS. Hundratals barn har tagits ifrån sina familjer och blivit förda till träningscenter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.