Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hotades Svenska spels vd Lennart Käll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En av männen, en 37-åring, misstänks ha hotat Lennart Käll med pistol och försökt skrämma honom till tystnad.
Foto: Alex Ljungdahl
Lennart Käll är vd för Svenska spel.
Foto: Ylwa Yngvesson

De maskerade rånarna slog sönder en ruta i bilen, riktade ett vapen mot Svenska spels vd Lennart Käll, 57 – och uttalade ett skarpt hot:

"Kontaktar du polisen så kommer vi tillbaka."

– De försöker skrämma folk till tystnad, säger spaningschef Anders Hägglund, som leder den uppmärksammade rånutredningen.

Enligt nya uppgifter till Expressen blev Svenska spels vd rånad på två kontokort när han överfölls i sin bil på Ekerö någon gång mellan klockan 6.20 och 06.30 på morgonen den 13 april. En av rånarna ska ha riktat något som uppfattades som en pistol mot Lennart Källs huvud och beordrat honom att överföra en större summa pengar till ett av de tillgripna kontokorten.

Överförde han några pengar till rånarna?

– Det går jag inte in på, säger polisens utredare Anders Hägglund.

Hotade med att komma tillbaka

Innan rånarna försvann från platsen, uttalade de ett skarpt hot mot Svenska spels vd:

"Kontaktar du polisen så kommer vi tillbaka"

– Sådana där uttalanden ser man ofta i anmälningar. De försöker skrämma folk till tystnad genom att säga så här. Men i och med att det har gjorts anmälan så har det inte lyckats, säger Anders Hägglund.

Samtidigt kan Expressen nu berätta att polisen misstänker att de nu har de män som misstänks ligga bakom rånet bakom lås och bom.

– I nuläget kan vi inte se att det skulle finnas fler gärningsmän, säger Anders Hägglund.

Polisen vill inte kommentera om man hittat något vapen.

– Det går jag inte in på, säger Anders Hägglund.

Tog Iphone med brunt skal

Utöver kontokorten kom rånarna också över Lennart Kjells mobiltelefon, en Iphone 6S, med brunt skal. Telefonen hittades senare på Ekerö.

Mobilfyndet ingår som en viktig del i polisutredningen.

På eftermiddagen den 13 april, slog polisen till mot en adress i norra Stockholm. En 37-årig man greps då som misstänkt för inblandning i rånet mot speldirektören. Dagen därpå greps även en 30-årig man som misstänkt för inblandning i råndramat.

37-åringen begärdes häktad i Solna tingsrätt i fredags, den 15 april. Han är den person som misstänks ha uttalat det skarpa hotet mot Lennart Käll. Han häktades senare samma dag, misstänkt för grovt rån, övergrepp i rättssak och försök till utpressning.

Åtal kan komma i slutet av april

Även den 30-årige mannen jourhäktades under lördagen, på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga tvång.

Senast den 28 april måste åklagaren ta beslut om åtal, om det ska begäras en förlängning av åtalstiden eller om mannen ska släppas fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.