Så höststädar du din långsamma dator

Publicerad

ONÖDIGA EFFERKTER

Många grafiska finesser gör datorn slö. Speciellt Vista Aero-funktionen med genomskinliga fönster är en riktig prestandamördare. Högerklicka på "Den här datorn", väljer "egenskaper" och sedan "prestanda". Under "Justera visuella effekter" klickar du bort allting. Du kan också välja temat "Windows Klassisk". Kör du Windows XP? Högerklicka på "Den här datorn" och välj "egenskaper" längst ned i listan. Klicka på "avancerat" och sedan på knappen "inställningar" i fältet "prestanda". Sedan klickar du på fliken "visuella effekter". Markera kryssrutan "justera för bästa prestanda" och klicka på ok.

HÅLL DIG UPPDATERAD

Microsoft (och Apple, och Ubuntu och alla andra operativsystemstillverkare) släpper regelbundet uppdateringar som gör datorn säkrare och snabbare. Använd Microsoft Update (eller Apples funktion "programuppdatering") för att hålla datorn uppdaterad.

FÖR LITE HÅRDDISKUTRYMME

Även om hårddiskutrymmet inte är helt slut så behöver Windows en hel del ledigt utrymme för sin växlingsfil. Flytta filer som systemet inte behöver - bilder, filmer, musik, textdokument och så vidare - till cd- eller dvd-skivor. Eller ännu hellre till en extern hårddisk.

SPIONERA MINDRE

När du surfar laddar webbläsaren automatiskt ned småprogram som håller reda på hur du surfar. Alla sådana filer gör att webbläsaren startar långsammare, och själva surfandet går också långsamt. Dessutom är programmen en säkerhetsrisk. Glöm inbyggda Windows Defender! Använd Ad-Aware i stället (www.lavasoft.de). Kör programmet varje vecka.

SLUTA STARTA AUTOMATISKT

Många program du installerar ställer in sig själva för att starta automatiskt med Windows. De gör uppstarten långsam. Du måste själv klicka bort oönskade program ur en lista. Klicka på "kör" i startmenyn och skriv "msconfig" (eller skriv "msconfig" direkt i startmenyn om du kör Vista). I verktyget klickar du bort de program du inte vill ska starta automatiskt. Får du oönskade resultat är det bara att klicka i rutorna igen.

SKAFFA NYA DRIVRUTINER

Det kommer hela tiden nya styrprogram, drivrutiner, till dina datorkomponenter. Ofta är de nya versionerna förbättrade och förenklade och gör att datorn går lite snabbare. Besök komponenttillverkarnas hemsidor ofta, och ladda ned de senaste drivrutinerna till ditt grafikkort, ljudkort, moderkort och så vidare.

SAMLA IHOP FILERNA

Den viktigaste orsaken till att datorn är långsammare än vanligt är att alla filer på hårddisken delas upp i småbitar med tiden. Genom att samla ihop bitarna kan datorn läsa in filerna snabbare. Starta defragmenteringen och låt datorn stå oanvänd under natten. Dubbelklicka på "den här datorn". Markera den hårddisk du vill defragmentera (normalt C:) och högerklicka. Välj "egenskaper" längst ned i listan och klicka sedan på "verktyg"-fliken. Slutligen klickar du på "defragementera nu". Gör du fel kan du skada operativsystemet så allvarligt att datorn inte går att använda utan en ominstallation. Följ anvisningarna noggrant, och låt bli om du inte är säker på vad du gör. Expressen tar inget ansvar för eventuella skador!
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag