Redan flera dagar innan brukar smällarna börja och på nyårsafton kulminerar det. Många hundar skyr det nya årets första natt som pesten. De blir rädda, stressade och mår dåligt. I riktigt allvarliga fall bör hundägare uppsöka veterinär för att få lugnade utskrivet till hunden, enligt rekommendationer från försäkringsbolaget Agria.
Kicki Fellstenius är hundpsykolog, hundcoach, instruktör samt grundare och ägare till Glada jyckar i Stockholm som erbjuder kurser, föredrag och andra aktiviteter för både hund och ägare. Hon är också matte till beagel-killen Tage som är ett år.
Vad kan man göra om ens hund är rädd på nyårsafton?
– Jag skulle inte lämna min hund ensam, eller ta inte ut honom sent, men jag tänker träna honom ordentligt på dagen så att han är rejält trött på kvällen. Tillbringa sedan tolvslaget i den lugnaste delen av huset, säger Kicki Fellstenius.
Stressa inte upp dig – det smittar
Det handlar också om att behålla sitt eget lugn inför hunden. För hunden läser av dina känslor direkt.
– Var lugn och glad eftersom din egen nervositet kan smitta av sig. Och tänk på att alla hundar är olika. Gör det som får din hund att må bra. Vissa känner sig trygga av att krypa upp i famnen på matte eller husse medan andra inte gillar att bli fasthållna. För vissa kan lek, godissök eller massage hjälpa. Andra vill bädda ner sig på ett mörkt ställe.
Träna din hund
Kicki Fellstenius menar att det allra bästa en hundägare kan göra är att träna hunden inför nyår. Även om det förstås är litet för sent nu.
– Men träna inför nästa år. Det handlar om att gradvis vänja hunden i lagom stora steg så att den inte blir rädd. Det kan gå till så att man till exempel utnyttjar fyrverkeriljud på långt avstånd. Du kan arrangera ljud med till exempel en knallpulverpistol som avfyras på avstånd. Eller så kan du spela upp ljudet av en smällare. Avled med godis och lek och vänj hunden vid ljuden, råder Kicki Fellstenius och påpekar att man kan ta hjälp av en hundpsykolog om man känner sig osäker eller inte får träningen att gå i rätt riktning.
Har du redan en trygg hund är det viktigt att inte utsätta den för faror.
– Vi hade en hund som alltid fick vara med och titta på raketer vid tolvslaget. Men en gång smällde grannen av en raket alldeles för nära. Det ledde till att hunden inte bara blev rädd för raketer, den blev mörkrädd och vägrade gå ut, säger Kicki Fellstenius.
Hundarna reagerar logiskt
Rent logiskt sett så reagerar hundarna logiskt när det börjar smälla och lysa upp.
– Hade vi varit ute i skogen och det skulle smälla och brinna överallt skulle vi ju naturligtvis ta oss därifrån så fort som möjligt. Och vi kan ju faktiskt inte berätta för vår hund att det är ofarligt.
Det finns faktiskt fredade zoner i Sverige, där man inte får skjuta raketer. Nämligen runt flygplatser.
– Det är många flygplatshotell som hakat på trenden och erbjuder hotellvistelser för familjer med hundar.
Och skulle det vara fullbokat kan man faktiskt bara köra dit och spendera några timmar med sin hund vid flygplatsen. Det kanske inte blir det festligaste nyåret för din kompis, men tänk på att du gjort honom eller henne en supertjänst.
Skule du planera att skjuta raketer finns det åtminstone en sak du kan tänka på.
– Visa hänsyn och försök att hålla dig till tolvslaget på nyårsafton. Då blir det lättare för hundägare att planera ochvara förberedda, säger Kicki Fellstenius.