Så hjälper du din hund på nyårsafton

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kicki Fellstenius och Tage, 1. Kicki är hundpsykolog, hundcoach och instruktör och tipsar om hur din hund kan klara nyårsafton litet bättre.
Foto: FACEBOOK
Blir din hund rädd av nyårssmällare och raketer? Barbara Latvala, 65 år, pensionär, Flemingsberg med hunden Axel: "Han blir väldigt rädd, han vill inte kissa och darrar och gömmer sig. Vi försöker gömma honom i badrummet eller sätter på hög musik. Ibland försvinner vi ut på landet någonstans för hundens skull."
Foto: Anna-Karin Nilsson
Blir din hund rädd av nyårssmällare och raketer? Lars Hagstöm, 83 år, Tullinge, pensionär med hunden Sandor: "Han reagerar inte för skott eftersom han är en retriver och sitter bredvid skytten när han jagar, så han är framavlad för att tåla skott. Men våra tidigare hundar har reagerat. Dem har man fått låsa in i badrummet, och dom blir ju skadade och traumatiserade för en lång tid framöver."
Foto: Anna-Karin Nilsson
Blir din hund rädd av nyårssmällare och raketer? Linda Lagerroos Jörgensen, 40 år, Tullinge, trafikledare med hunden Caesar: "Jag vet inte riktigt för det här är det första nyåret jag har honom. Jag hoppas att han inte skall reagera så starkt. Men min mamma har en jätteskotträdd hund och den får hon ge en lugnande tablett några dagar innan för dom börjar ju smälla redan då."
Foto: Anna-Karin Nilsson
Blir din hund rädd av nyårssmällare och raketer? Leila Schubert, 75 år, Römossen, pensionär med hunden Bella: "Ja hon blir rädd. Vi kan inte gå ut mellan 21-00 på kvällen. Då får hon vara inne i badrummet för det är mitt i huset och där står en korg till henne och så sätter jag på radion för att lugna ner henne."
Foto: Anna-Karin Nilsson
Blir din hund rädd av nyårssmällare och raketer? Monika Thorin Pampalis, 53 år, Tullingeberg, undersköterska med hunden Otto: "Ja han blir livrädd. Han skakar och blir alldeles förstörd. Jag sätter mig i ett litet utrymme på soffan och har hunden bredvid mig och sen så lägger jag bara handen på och pratar lugnande med honom. Man får inte göra för stor grej av det heller för då ökar man paniken."
Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 7

Nyår brukar vara den värsta tiden för hundarna.
Öronbedövande smällar och färgsprakande och intensiva explosioner som verkar komma ur ingenstans.
Men det finns hjälp att ge till din hund så att den klarar nyårsnatten.

Redan flera dagar innan brukar smällarna börja och på nyårsafton kulminerar det. Många hundar skyr det nya årets första natt som pesten. De blir rädda, stressade och mår dåligt. I riktigt allvarliga fall bör hundägare uppsöka veterinär för att få lugnade utskrivet till hunden, enligt rekommendationer från försäkringsbolaget Agria.

Kicki Fellstenius är hundpsykolog, hundcoach, instruktör samt grundare och ägare till Glada jyckar i Stockholm som erbjuder kurser, föredrag och andra aktiviteter för både hund och ägare. Hon är också matte till beagel-killen Tage som är ett år.

Vad kan man göra om ens hund är rädd på nyårsafton?

– Jag skulle inte lämna min hund ensam, eller ta inte ut honom sent, men jag tänker träna honom ordentligt på dagen så att han är rejält trött på kvällen. Tillbringa sedan tolvslaget i den lugnaste delen av huset, säger Kicki Fellstenius.

Stressa inte upp dig – det smittar

Det handlar också om att behålla sitt eget lugn inför hunden. För hunden läser av dina känslor direkt.

– Var lugn och glad eftersom din egen nervositet kan smitta av sig. Och tänk på att alla hundar är olika. Gör det som får din hund att må bra. Vissa känner sig trygga av att krypa upp i famnen på matte eller husse medan andra inte gillar att bli fasthållna. För vissa kan lek, godissök eller massage hjälpa. Andra vill bädda ner sig på ett mörkt ställe.

Träna din hund

Kicki Fellstenius menar att det allra bästa en hundägare kan göra är att träna hunden inför nyår. Även om det förstås är litet för sent nu.

– Men träna inför nästa år. Det handlar om att gradvis vänja hunden i lagom stora steg så att den inte blir rädd. Det kan gå till så att man till exempel utnyttjar fyrverkeriljud på långt avstånd. Du kan arrangera ljud med till exempel en knallpulverpistol som avfyras på avstånd. Eller så kan du spela upp ljudet av en smällare. Avled med godis och lek och vänj hunden vid ljuden, råder Kicki Fellstenius och påpekar att man kan ta hjälp av en hundpsykolog om man känner sig osäker eller inte får träningen att gå i rätt riktning.

Har du redan en trygg hund är det viktigt att inte utsätta den för faror.

– Vi hade en hund som alltid fick vara med och titta på raketer vid tolvslaget. Men en gång smällde grannen av en raket alldeles för nära. Det ledde till att hunden inte bara blev rädd för raketer, den blev mörkrädd och vägrade gå ut, säger Kicki Fellstenius.

Hundarna reagerar logiskt

Rent logiskt sett så reagerar hundarna logiskt när det börjar smälla och lysa upp.

– Hade vi varit ute i skogen och det skulle smälla och brinna överallt skulle vi ju naturligtvis ta oss därifrån så fort som möjligt. Och vi kan ju faktiskt inte berätta för vår hund att det är ofarligt.

Det finns faktiskt fredade zoner i Sverige, där man inte får skjuta raketer. Nämligen runt flygplatser.

– Det är många flygplatshotell som hakat på trenden och erbjuder hotellvistelser för familjer med hundar.

Och skulle det vara fullbokat kan man faktiskt bara köra dit och spendera några timmar med sin hund vid flygplatsen. Det kanske inte blir det festligaste nyåret för din kompis, men tänk på att du gjort honom eller henne en supertjänst.

Skule du planera att skjuta raketer finns det åtminstone en sak du kan tänka på.

– Visa hänsyn och försök att hålla dig till tolvslaget på nyårsafton. Då blir det lättare för hundägare att planera ochvara förberedda, säger Kicki Fellstenius.

Så här kan du hjälpa hunden

1. Har du en hund som får panik kan du uppsöka veterinär för att få lugnande medicin utskrivet till hunden.

2. Det blir allt populärare att resa bort över nyår och ta in på ett flygplatshotell med hunden. På flygplatser råder nämligen förbud mot raketer och smällare av säkerhetsskäl. Men tänk på att boka i god tid. Många av hotellen är redan fullbokade.

3. Rasta hunden redan tidigt på nyårsaftonskvällen så att du undviker promenader när det smäller som allra värst. Se till att den blir ordentligt aktiverad.

4. Du kan testa om det går att ljudisolera ett rum i huset eller lägenheten. Tjocka gardiner kan hjälpa. Eller varför inte ställa en madrass mot fönstret? Det dämpar ljudet utifrån och skymmer också ljuset från raketexplosionerna. Du kan också sätta på musik.

5. Är din hund inte rädd för smällare? Det finns ändå skäl att vara försiktig. Man ska under inga omständigheter ta med hunden ut för att titta på fyrverkerier - det är som att be om problem. Ta det säkra för det osäkra.

6. Träna din rädda hund att bli säker. Vänj din hund i lagom takt med ljud som låter som explosioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.