Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så har Trump förändrat USA – och hela världen

Donald Trump på valmöte i Florida. Det har gått två år sedan han vann presidentvalet 2016.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
En kväll att minnas. Familjen Trump på valnatten och segern i november 2016.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det har gått två år sedan Donald Trump valdes till USA:s president.

USA är sig inte likt, på gott (för republikanerna) och ont (för demokraterna).

Här de tio viktigaste sakerna president Trump gjort som förändrat USA.

Donald Trump fick en örfil av det amerikanska folket vid mellanårsvalet i veckan. Demokraterna tar i januari över kontrollen av representanthuset och det kommer att bli tuffare för honom att få genom lagförslag de kommande två åren.

Men han fick också ett stort tröstpris. I senaten utökade republikanerna sin majoritet, något som kommer att göra det ännu enklare för Trump att exempelvis få sina nomineringar godkända.

Det har i dag gått två år sedan han blev vald. På många sätt har han redan förändrat USA.

Här är tio exempel:

1. HD flyttar högerut

Två av de nio domarna i USA:s Högsta domstol har utsetts av Donald Trump. Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh är bägge konservativa och domstolen har nu en tydlig konservativ majoritet för första gången på decennier. Domarna sitter på livstid, så Trumps val kommer att påverka nationen under lång tid. Han har också utnämnt många andra konservativa federala domare och det ska inte uteslutas att han får ytterligare någon chans att nominera en domare till HD.

 

Brett Kavanugh, en av Donald Trumps två nya domare i Högsta domstolen.Foto: WIN MCNAMEE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2. Största skattereformen sedan 1980-talet

Det viktigaste beslutet som den amerikanska kongressen tagit under Donald Trumps tid vid makten. Bolagsskatten har sänkts från 35 till 21 procent och även de flesta amerikanska löntagare har fått en skattesänkning. Kritikerna fruktar att underskottet i finanserna kommer att förvärras, men Trump pekar på att ekonomin brummar på med en tillväxt på knappt fyra procent hittills i år.

3. Första toppmötet med Nordkorea

Donald Trump blev den förste amerikanske presidenten som skakat hand med en ledare från Nordkorea. Det skedde vid ett historiskt toppmöte i Singapore i juni. År 2017 var ett år fyllt av mörka hot, men 2018 har mer gått i avspänningens tecken på den koreanska halvön. Än har inte mötet lett till så värst mycket konkreta framsteg, men dialogen fortsätter och Trump har numera mest varma ord att säga om Kim Jong-un. För varma, enligt kritikerna.

Historiskt handslag. Nordkoreas Kim Jong-un och USA:s Donald Trump skakar hand i Singapore.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

4. Avreglera, avreglera, avreglera

Donald Trump prioriterar landets ekonomi framför exempelvis miljöhänsyn. Han har plockat bort mängder av regleringar som företrädaren Barack Obama infört, inte minst på miljöområdet. Det är också en huvudanledning till att han lämnade Paris-avtalet om klimathotet. Näringslivet har reagerat överlag positivt, ekonomin växer och arbetslösheten är den lägsta på nästan 50 år.

LÄS MER: Donald Trump rensar ut – justitieministern avgår


5. Synade Kinas kort

Donald Trump har länge talat om hur Kina lurat USA, inte minst inom handelsområdet. Som president kan han göra något åt det och han har inlett ett handelskrig med världens näst största ekonomi. USA har också på flera andra sätt skärpt tonen mot Peking och resultatet är de sämsta relationerna sedan massakern intill den Himmelska fridens torg i Peking 1989. Än ses inget slut på handelskriget som tvärtom riskerar trappas upp.

Ett kinesiska frakfartyg i Qingdao. USA och Kina ligger i handelskrig med varandra sedan i somras.Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

6. Ett nytt handelavtal för Nordamerika

Donald Trump har alltid utmålat sig som en mästare på att sluta avtal. Än har vi inte sett så mycket av den varan, men han fick i alla fall ungefär som han ville när ett nytt frihandelsavtal förhandlades fram med Mexiko och Kanada. Det innebär bättre villkor för bland annat den amerikanska bilindustrin, men det skedde dock till priset av sämre relationer med dessa gamla allierade. Nafta är död, länge leve USMCA!

7. Hejdå Iran-avtal

Donald Trump har hittills varit duktigare på att lämna internationella avtal, än att skriva på nya. Företrädaren Barack Obamas kanske största arv på det utrikespolitiska området var kärnenergiavtalet med Iran. Det gillade aldrig Trump, och i våras lämnade han avtalet. USA har just infört än hårdare sanktioner mot en alltmer pressad iransk regim. De övriga länderna bakom avtalet fortsätter dock att följa det.

Irans president Hassan Rouhani försöker rädda kärnenergiavtalet, men är hårt pressad av USA och nya sanktioner.Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP

 

8. Ingen mur, men många hårda tag

Någon mur har inte börjat byggas mot Mexiko, men Trump administrationen har på många sätt tuffat till USA:s invandringspolitik. Barn har skilts från föräldrar vid gränsen, han har skickat militär trupp för att stoppa migrantkaravaner söderifrån och fick sitt reseförbud från flera muslimska länder godkänd av Högsta domstolen. Det är en fråga som alltid går hem hos hans väljare och som han återvänt till under kampanjen inför mellanårsvalet.

9. IS baneman, Israels bästa vän:

Trump kan inte ta åt sig ensam ära över att IS körts bort från Irak och Syrien, men amerikanskt artilleri och flyg hjälpte definitivt till. Trump gav generalerna friare händer än vad Obama gjort. Han har också fått israelerna att jubla genom att lämna Iran-avtalet (se ovan), flytta USA:s ambassad till Jerusalem och klippa av hjälpen till palestinierna.

Ett minne blott. En IS-karavan i Syrien. IS besegrades delvis tack vare amerikanska militära insatser.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

10. Vad säger karln?!

Det sker så gott som dagligen. President Donald Trump beter sig inte som tidigare amerikanska presidenter. Han bryter mot alla möjliga normer, säger saker som ingen annan amerikansk president skulle ha gjort. Inte minst via Twitter. Och ja, han ljuger gång på gång, medvetet eller av okunskap. Det har bidragit  till ett ännu mer politiserat USA. Frågan är om det är bara knutet till Trump, eller om det är ett uppträdande som kommit för att stanna.

 

Och vad hade Barack Obama gjort?

Den 4 november var det tio år sedan Barack Obama valdes till USA:s president. Det är ganska poänglöst att jämföra vad han och Trump gjort under deras första tid vid makten, eftersom tiden och utmaningarna är så annorlunda.

Men likafullt, här är fem saker som Obama hade gjort två år efter att han blivit  vald:

 

Segern är ljuv. Barack Obama i Grant Park, Chicago, efter valsegern i november 2008.Foto: MORRY GASH / AP

 

1. Obamacare

President Barack Obamas största inrikespolitiska framgång, en sjukvårdsreform som skulle ge alla amerikaner en sjukförsäkring. Men den fick inte en röst från republikanerna och de har nu börjat montera ner reformen

2. Biljonpaket för ekonomin

Obama tog över den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen på 1930-talet. Han fick efter bara några veckor igenom ett stimulanspaket på ofattbara 787 miljarder dollar.

3. Räddade bilindustrin

Ett annat stort hjälppaket i början av Obamas tid vid makten. De amerikanska biltillverkarna var riktigt illa ute. GM och Chrysler finns kvar tack vare Obamas stödpaket.

4. Reformpaket för Wall Street

Den amerikanska kongressen antog i juli 2010 Dodd-Frank-lagen, uppkallad efter två kongresspolitiker. Införde nya regleringar och lagar för finansvärlden efter krisen 2008.

5. Vann Nobels fredspris

Barack Obama var i ärlighetens namn själv generad över detta. Han fick priset när han inte ens varit president ett år och inte gjort mycket för freden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.