Så här ser väljarna på Löfven

Publicerad
Uppdaterad
Stefan Löfven föreslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna.
I Expressens unika Demoskopmätning har 26 procent stort förtroende för S-ledaren.
- Det verkar vara en person med ett gott anseende internt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Löfven.Foto: Fredrik Persson / Scanpix
26 procent av de tillfrågade i en färsk Demoskopmätning uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för den tilltänkte S-ledaren Stefan Löfven, 54.
Bland S-väljarna är det 49 procent som är positiva.
– Det är intressant att notera att den här personen inte verkar väcka några som helst negativa känslor, att jämföra med Juholt till exempel. Det verkar också vara en person med ett relativt gott anseende internt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Måste kännas bra för honom själv

Han fortsätter:
– Den här första maggropskänslan är att han inte väcker några negativa känslor och det måste kännas bra för honom själv och för Carin Jämtin som har sytt ihop detta, säger
Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet:
– Det är intressant att han får relativt höga siffror inom socialdemokratin. Det hade ju både Mona Sahlin och Håkan Juholt problem med. Men det fanns också en tid när Mona Sahlin hade sina glansdagar. Håkan Juholt hann ju aldrig riktigt skaffa sig några bra opinionssiffror innan han blev inblandad i en massa affärer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag