Så ser den ut: Årets majblomma som går i svart och guld, färger inspirerade av humlor. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNSå ser den ut: Årets majblomma som går i svart och guld, färger inspirerade av humlor. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Så ser den ut: Årets majblomma som går i svart och guld, färger inspirerade av humlor. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tolvåriga Elina Hall skapade årets majblomma 2018. Maxi Svensson gjorde affischen. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNTolvåriga Elina Hall skapade årets majblomma 2018. Maxi Svensson gjorde affischen. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tolvåriga Elina Hall skapade årets majblomma 2018. Maxi Svensson gjorde affischen. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så här ser årets majblomma ut

Publicerad

Så här ser 2018 års majblomma ut. Den är i svart och guld och har inspirerats av humlorna.

Det är tolvåriga Elina Hall från Göteborg som skapat årets modell.

12 april klockan 12.30 börjar majblommorna säljas i Sverige. Tiotusentals skolbarn ger sig ut för att sälja blommorna i ett syfte: Att hjälpa andra barn som behöver ekonomiskt stöd.

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. 2016 samlade man in 79,8 miljoner kronor, varav 66 miljoner kom från majblommorna. Majblomman har ett så kallat 90-konto som granskas och godkäns av Svensk Insamlingskontroll.

När kom första majblomman?

Första majblomman kom redan 1907. Initiativtagare var Beda Hallberg som skapade Majblommans riksförbund i syfte att bekämpa folksjukdomar, inte minst tuberkulos som svarade för 25 procent av alla dödsfall i Göteborg.

Beda var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet, men var kritisk till den tidens fattigvård som skuldbelade de fattiga.

Beda Hallberg (1869–1945) är mamma till majblomman. Foto: / OKÄND

När hon sålde den första majblomman, just 1 maj 1907, var många kritiska. Hur skulle ett så litet belopp som 10 öre som blomman kostade göra skillnad?

 

LÄS MER: Hovdamen fick rycka ut när Silvia köpte årets första majblomma 

 

Men Beda sålde 139 000 blommor och det blev en omedelbar succé. I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kunde man läsa:

"Den blå blomman har vunnit en seger. Hela staden hyllar den. Öfverallt, hvart man kommer, ser man den på rockslag och kappor, i halsdukar och schalar. Affärsmannen, tjänstemannen, arbetare, gubben och barnet, konduktören i spårvagnen, polisen, kajåkaren, kusken – alla bär blomman och känner i luften att alla äro glada över att få vara med. Det är idealet bland idéer: enkel, entusiasmerande och gifvande", skriver Majblomman på sin hemsida. 

Majblomman spreds snabbt över världen, bland annat till Kuba 1916, USA 1922 och Indien 1932, men försvann när länderna utrotat tuberkulos. I dag säljs majblommor bara i Sverige, Finland, Norge och Estland.

 

LÄS MER: Nu ökar trycket på majblomman 

 

I Sverige har blomman fått ett nytt utseende varje år. Till en början tillverkades de i tyg, i dag i plast.

Vad kostar blomman i dag?

I dag finns majblommor i fyra storlekar: Den vanliga blomman kostar 20 kronor. Kransen kostar 40 kronor, likaså klistermärket att sätta på bilen. Det finns en majblomme-pin, för 60 kronor.

Vem säljer majblommor?

Majblommorna säljs av skolbarn som vill hjälpa andra barn till ett bättre liv. Cirka 80 000 barn säljer varje år. Barnen har ett antal saker att tänka på när de ska sälja, mest för barnens säkerhet. Alla reglerna finn här. 

Barnen ska sälja tillsammans med kamrater eller någon vuxen.

Barn ska sälja blommor på platser med mycket folk och de ska inte följa med folk de inte känner.

Barnen ska ha blommor och kassan i en säker säljväska och de ska tömma väskan regelbundet på kontanter så att de inte utsätts för onödiga risker.

Barnen kan inte växla stora sedlar. 

Majblommans Riksförbund har en olycksfallsförsäkring som gäller för alla barn i hela Sverige som säljer majblommor. Försäkringen ersätter inte förlust av pengar.

Den som vill söka bidrag från Majblomman kan klicka här. 

Den som vill köpa en majblomma kan betala kontant eller med sms. Du betalar genom att skicka en sms-kod till 72970. Det kan stå så här: "Maj abcd 20" där abcd är koden du får av säljaren och 20 så mycket du betalar. Har du en kontanttelefon eller företagstelefon måste du skaffa ett WyWallet-konto först.

Hur tillverkas majblomman?

Majblommorna tillverkades i en maskin i Sverige fram till 1999, men när maskinen gick sönder flyttades tillverkningen till Kina. Med hjälp av Svenska Exportrådet hittades fabriken Good Luck i provinsen Zhejiang i östra Kina. Genom överenskommelser mellan fabriken och Majblomman har de tecknat en uppförandekod vilket bland annat resulterat i att arbetarna vid fabriken tjänar 35 procent över minimilönen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag