Så här såg Norran ut 1996...Så här såg Norran ut 1996...
Så här såg Norran ut 1996...
...och så här ser Norran ut i dag....och så här ser Norran ut i dag.
...och så här ser Norran ut i dag.
Så här såg Norran ut i början av veckan när man ville bjuda läsarna på en resa i nostalgins tecken.Så här såg Norran ut i början av veckan när man ville bjuda läsarna på en resa i nostalgins tecken.
Så här såg Norran ut i början av veckan när man ville bjuda läsarna på en resa i nostalgins tecken.

Så här såg "Norran" ut för 20 år sedan

Publicerad

Den som gick in på Norrans webbtidning fick vara med om en tidsresa.

Webbtidningen såg nämligen ut som den gjorde 1996.

Anledningen vara att tidningen firade 20 år på webben.

– Vi tyckte att det vore roligt för våra läsare att minnas hur det såg ut då, säger tidningens redaktionschef, Marcus Melinder.

I veckan firar Norran i Skellefteå att deras webb-tidning funnits i 20 år. Därför lät de i går sin hemsida se ut som den gjorde vid internets början.

– Mycket har hänt kan man säga, när det gäller webbdesign. Och nog tycker jag det är bättre i dag, definitivt, säger tidningens redaktionschef, Marcus Melinder.

"Sådär såg den ju ut"

För den som klickade sig in på Norrans jubileumstidning gick det att läsa dagens artiklar, precis som på deras vanliga sajt. Sidan var uppbyggd med enkla länkar.

– Sådär såg ju sidan ut, det fanns ju som nästan inga bilder. Och inget rörligt. Utan det mesta var ju bara text, säger Marcus Melinder.

En grupp på tidningen har arbetat med firandet av webbtidningens 20-årsjubileum. De tog fram idén om den nygamla webbsidan.

– Vi tyckte att det vore roligt för våra läsare att minnas hur det såg ut då för 20 år sedan. Och även visa hur mycket som har hänt när det gäller webbdesign och nyhetssidor på webben. Men samtidigt är ju mycket sig likt, man går fortfarande in på Norran.se och man läser artiklar där, säger Marcus Melinder.

"Roligt initiativ"

Tidningen gavs ut första gången år 1910. De har haft som vision att hålla sig ständigt uppdaterade med tekniken. Dagens webbtidning är därför något mer avancerad än den som de lanserades år 1996.

– Vi jobbar alltid först digitalt. Vi märker var publiken tar vägen, att väldigt många läsare förflyttar sig från papperstidning till digitala plattformar. Och då måste ju vi också göra det, säger Marcus Melinder.

Förutom webbtidningen ges tidningen ut i pappersform sex dagar i veckan. Några av deras läsare hörde av sig under dagen och de gillade webbsidan.

– De tyckte det var ett roligt initiativ och lite kul nostalgi att se hur det såg ut, säger Marcus Melinder.

Under resten av veckan kommer tidningen också att anordna en föreläsning kring ämnet framtid. De har också gjort en uppföljning om den första nyheten som publicerades på webbsidan, om en guldfyndighet som ska ha hittats i Boliden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag