Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här kan en ny brittisk regering se ut

Theresa May vinner det brittiska valet – men förlorade egen majoritet...Foto: MACDIARMID/REX/SHUTTERSTOCK / MACDIARMID/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
...nu är frågan hur regeringen kan se utFoto: TOM NICHOLSON/REX/SHUTTERSTOCK / TOM NICHOLSON/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

De konservativa ser ut att få majoritet i det brittiska parlamentet – men utan att få egen majoritet.

Många konstellationer är tänkbara för att vinna den politiska makten i Storbritannien. 

Exempelvis kan en Labour-ledd minoritetsregering utmana de konservativa i vad premiärminister Theresa May har kallat en "kaos-koalition".

• Valresultatsundersökningen har gett de konservativa 314 platser i parlamentet. 

På fredagsmorgonen stod det klart: Theresa May får inte egen majoritet, enligt BBC. 

"Hung parliament" väntar efter Theresa Mays nederlag

I stället kan man nu hamna i ett läge som benämns som ett ”hung parliament” (”hängt parlament”), där inget parti får egen majoritet. Det kan innebära ett liknande läge som det som rådde under åren 2010–2015. Då regerade David Cameron i koalition med Liberaldemokraterna. 

Om så blir fallet, alltså att inga av de stora partierna får majoritetsregering, är det möjligt att en Labour-ledd minoritetsregering skulle kunna utmana de sittande Tories. 

Theresa May har tidigare kallat en sådan minoritetsregering för en "kaos-koalition". 

Partiledaren Paul Nuttall kommenterade risken för ett "hung parliament" med att Theresa May äventyrat Brexit genom att utlysa nyval: 

"Om vallokalsundersökningen är sann har Theresa May satt Brexit på spel. Jag sa från börjat att det här valet var fel. Hybris", skriver han på Twitter.

Så kan en minoritetsregering ledas

• Om det visar sig stämma så kommer Labour (266), det skotska nationalistpartiet SNP (34) och Liberaldemokraterna (14) ha exakt samma antal om man slår ihop dem, skriver Guardian.

 

 

• Det skulle kunna innebära att en minoritetsregering ledd av de konservativa skulle kunna luta sig mot unionisterna från Nordirland. Men en minoritetsregering ledd av Labour skulle å sin sida kunna söka sig till det walesiska självständighetspartiet Plaid Cymru, en ensam grön parlamentsledamot och de irländska nationalisterna SDLP (tre stycken efter senaste valet).

Regering ledd av Labour möjlig

• Vid en presskonferens nyligen vände sig tidningen Times politiske redaktör Francis Elliott till Labourledaren Jeremy Corbyn och frågade om han skulle få Sinn Feins parlamentsledamöter (de var fyra efter senaste valet) att ompröva sin oppositionella ställning för att ta sitta i underhuset i händelse av en Labourledd minoritetsregering.

Flera utfall möjliga i brittiska parlamentet

• Då buade Labour-aktivister åt Elliott. Men enligt en källa inom Sinn Fein finns det "inte en chans" att partiet skulle ställa sig bakom en Labourledd minoritetsregering, uppger New Statesman. Det finns många regeringsvarianter i England för närvarande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.