Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här kan du fira och följa lucia i Sverige 2019

Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet, om lucia
Foto: Peter Appelin
Foto: Peter Appelin
Luciamorgon 2019 i SVT sänds från Gränna.
Foto: Peter Appelin

Lucia 2019 kommer som vanligt med ljus i hår när natten går tunga fjät.

Här kommer årets stora luciaguide – med tider för luciafirandet i tv och radio, och var du kan följa ett luciatåg på plats i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra orter.

Varje år firas lucia i Sverige den 13 december med luciasånger och luciatåg och under senare år med debatter i sociala medier om hur en lucia får ser ut. Lucia är en både gammal och förhållandevis ny tradition, och numera ser många på luciatåg i tv eller på plats i skolan, på arbetsplatsen eller i kyrkan.

Så sänder SVT och TV4 lucia 2019

Årets Luciamorgon i SVT kommer från Gränna kyrka. Vi får se och lyssna på en lucia från orten och lokala körer och musiker, som framför traditionella visor och några mer överraskande. En kör med 100 barn och musik från tre generationer Grännabor lovar SVT ”högtidsstund med mycket charm och stämning”.

SVT2 sänder Luciamorgon 13 december 2019 under en timme från Gränna klockan 07.00, med repriser 18.30 i SVT2 och 23.25 i SVT24. Programmet kan också ses i SVT Play.

Nyhetsmorgon i TV4 brukar också ha ett sjungande luciatåg i studion någon gång under direktsändningen klockan 05.45-10.00.

Sveriges Radio sänder Luciakonsert från Berwaldhallen i Stockholm med Nacka musikklasser klockan 19.00.

Hon är Sveriges lucia 2019

Sveriges lucia var en tävling som hölls från 1973 och under många år framåt. Lucia röstades fram bland ett antal kandidater och flera olika svenska tidningar höll i arrangemanget. Sedan 2012 har ingen officiell Sveriges lucia utsetts. Däremot utses på många håll i landet lokala lucior. 

Vid SVT:s luciamorgon i Gränna kyrka 13 december heter lucian Engla Ejdehage, som är 16 år och kommer från Gränna.

Här kan du fira lucia i Stockholm 2019

I Stockholm är det som brukligt på Skansen det mesta händer. Luciatåg och konsert i Seglora kyrka blir det i år fyra gånger, klockan 10.30, 12.00, 13.30 och 15.00. Under hela dagen lussar dessutom elever från Sollentuna musikklasser över hela området, klockan 10-16.

Hela programmet på Skansen finns här. 

Luciatåg och konserter blir det också i St Görans kyrka med Adolf Fredriks musikklasser, Kungsholms kyrka med Stockholms musikgymnasium, Katarina kyrka, Oscarskyrkan och Engelbrektskyrkan.

Lucia 2019 – så firas det i Göteborg

I Göteborgs domkyrka arrangeras klockan 19.00 en slutsåld Luciakonsert med goss- och flickkörer och Gustavi ungdomskör. I Hagakyrkan är det luciakonsert med flera körer och stråkkvartetten Quartiett.

Göteborgs lucia sprider ljus och värme med sångassistans av ungdomar från Hvitfeldtska Musikgymnasiet på flera platser 13 december: Nils Ericson-terminalen, klockan 07.15, Stora Saluhallen klockan 13.00 och Nordstan klockan 15.00 och 15.30.

Hotel Eggers i Göteborg firar lucia – för 22 året i rad – klockan 06.45 och 07.45 med sång från balkongen mot Drottningtorget. Sjunger gör kören Corus Acusticus.

Lucia 2018 - så firas det i Malmö

Malmös lucia åker i kortege med häst och vagn, fackeltåg och musik – avfärd från Malmö opera klockan 17.30 och anländer till Stortorget 18.00, där det blir tal och luciakonsert.

I Johanneskyrkan blir det en redan slutsåld luciahögtid med Malmö akademiska kör klockan 20.00.  Om kyrkan inte är full kl 19.50 fyller man på från en separat kö för biljettlösa.

Så firas lucia på andra orter i Sverige

Uppsala domkyrka firar lucia med stjärngossetåg, julspex och sång av gosskören , men inte förrän lördag 14 december klockan 19.00. I Heliga Trefaldighets kyrka blir det lucia/julkonsert med Värmlands nationskör både 18.30 och 20.00 fredag 13 december.

Linköpings lucia uppträder med tärnor, solister, körer, spelmanslag och storband i Linköpings konsert & kongress luciakvällen klockan 20.00.

Helsingborg firar lucia i Sankta Marias kyrka kl 19 med kören Vox Angelica och Helsingborgs gosskör samt i den gode herdens kyrka klockan 18.00 med barnkör och sångelever. I Raus kyrka blir det ett luciatåg klockan 18.00 med körerna Vox Angelica och T-kören. Traditionellt tåg med Helsingborgs lucia blir det på Terasstrapporna vid Strotorget och runtom i city.

Umeå har jul- och luciakonsert och Umeås största Luciatåg på Idun Folkets hus klockan 19.00. Lucia på campus blir det 12.10 med Umeå studentkör. Senare blir det luciafirande i samma kyrka med ungdomskören.

"Ett litet luciatåg på Haga", skriver kungahuset på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.