Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här fick flickorna inte se ut på skolfotot

En tatuering försvann och ett extra linne målades dit.Foto: FOX13
Bara armar tilläts inte, så Kimberley Montoya fick vita armar.Foto: FOX13
Flera flickor ansågs ha för djupa urringningar så de fick linnen ditmålade.Foto: FOX13
Syndliga behåband och bara armar gav en helt ny tröja i manipulationen.Foto: FOX13

När årsboken med alla elevernas porträtt kom fick tjejerna på Wasatch High School i Utah en chock.

Flera av dem hade fått sina bilder manipulerade – så att de visade mindre hud på fotografiet, rapporterar Fox 13.

Årsboken på Wasatch High School har blivit en riksnyhet i USA, efter att studenterna gått ut och kritiserat den hårt.

– Jag blev riktigt arg, det ser ut som någon har målat med tippex på mina axlar, säger Kimberly Montoya som blev redigerad på sitt foto.

Det är inte bara att manipuleringen gjort och att de nu ser konstiga ut på sina årsboksbilder som upprör, det är också hur urvalet av vilka som ansågs ha för avslöjande kläder på sig har gjorts.

Inga pojkar – bara flickor

Dessutom har inga pojkar har klätts på i efterbearbetningen av bilderna – bara kvinnor. Runt 25 flickor har fått extra kläder på bilderna.

– Jag tycker det ser ut som att de bara lagt alla tjejers namn i en hatt och dragit vilka som ska kläs på, säger eleven Rachel Russel till Fox 13.

– De var många flickor som hade på sig liknande toppar och bara hälften av dem redigerades, säger hon.

Identiska toppar – olika resultat

I ett fall har två flickor på sig identiska toppar, men bara på en av bilderna har flickans topp fått extra ärmar i Photoshop.

Skolans ansvariga har i sina kommentarer förklarat att det fanns klädregler för fotograferingen och att det fanns en skylt som varnade för att bilder skulle komma att redigeras.

Ber inte om ursäkt för manipulationen

Däremot säger rektor Terry E Schoemaker till Fox 13 att skolan gjort fel i urvalet av vilka som skulle redigeras.

– Vi ber bara om ursäkt för att vi inte varit konsekventa med det vi gjort, men hoppas att det vi gör nu gör att eleverna i framtiden kan förbereda sig bättre för fotograferingen genom att klä sig korrekt för olika tillfällen, säger han.

Hård kritik: Är det verkligen osedligt?

Skolans agerande får hård kritik av Holly Mullen, som arbetar för en organisation som hjälper offer för sexuella övergrepp.

– Okej att de inte vill att eleverna visar underkläder, men en ärmlös tröja? Är det verkligen osedligt? Meddelandet här är att kvinnor måste kontrollera hur de ser ut och att män inte behöver det, säger hon till Fox 13.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.