Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet kommenterar om Lövfens åsikter stämmer överens med partiets och när han sticker ut näsan. Foto: Mattias Pettersson
Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet kommenterar om Lövfens åsikter stämmer överens med partiets och när han sticker ut näsan. Foto: Mattias Pettersson

Så här blir Löfvens politik

Publicerad
Uppdaterad
Det är nu det gäller.
Före detta IF Metall-basen Stefan Löfven är mannen som ska vända den socialdemokratiska krisen.
Nu måste han bekänna färg - var står han i de tyngsta frågorna.
Var står han i kärnkrafts-frågan och vad har han sagt om arbetslösheten?
Expressen har kartlagt Stefan Löfvens åsikter - i fråga för fråga.
I vilka frågor stämmer hans ståndpunkt överens med partiets och när sticker han ut näsan?
Linnéa Hägglund, 18 år, servitris, Örnsköldsvik.Foto: Anna-Karin Nilsson
Mats Voglund, 53 år, ekonomichef, Örnsköldsvik.Foto: Anna-Karin Nilsson
Matias Silfver, 29, skattejurist, Stockholm.Foto: Annika Af Klercker
Lina Andersson, 20 år, personlig assistent, ÖrnsköldsvikFoto: Anna-Karin Nilsson
Magnus Stenman, 43 år, it-konsult, ÖrnsköldsvikFoto: Anna-Karin Nilsson
Ingalill Lindström, 45, garderobiär, ÖrnsköldsvikFoto: Anna-Karin Nilsson
Robert Molander, 31, skådespelare, HässelbyFoto: Annika Af Klercker
Marie-Louise Olsson, 57, GöteborgFoto: Annika Af Klercker

JOBBEN

HAR SÅGAT FAS 3
Stefan Löfven har under krisen kritiserat regeringen för att vara passiv när det gäller att bekämpa arbetslösheten. Vidareutbildning för arbetslösa i stället för sänkta skatter, har varit Löfvens budskap. Fas 3 har han sågat som "undermålig och kränkande".
Det här stämmer rätt väl överens med Socialdemokraternas politik.

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
Det här stämmer rätt väl överens med Socialdemokraternas politik.

Linnéa Hägglund, 18 år, servitris, Örnsköldsvik:
- Det är bättre att komma ut i arbets-livet än att vara hemma. Jag tycker inte att det är bra att få bidrag och fastna i bidragsfällan, utan alla borde få chansen att komma ut och jobba. Även om de inte får bidrag när de jobbar så kan det leda till en bättre tjänst som är avlönad så småningom. Men om någon är sjuk blir det svårare.

A-KASSAN

VILL HA HÖGA NIVÅER
Som fackförbundsledare har Stefan Löfven hela tiden pratat för höga nivåer i a-kassan.
Man ska banne mig också under en arbetslöshetsperiod kunna behålla sin bostad, kunna få lån och teckna ett telefonabonnemang. Allt annat är ovärdigt ett välfärdssamhälle, har Stefan Löfven sagt om regeringens a-kassa.

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
Det här är inte heller en särskilt kontroversiell ståndpunkt, men det kan finnas vissa gradskillnader i var han har stått som facklig ordförande och vilka åsikter han kommer att uttrycka som partiledare. Nu representerar han ju en annan typ av organisation.

Mats Voglund, 53 år, ekonomichef, Örnsköldsvik:
- Det låter som en typisk socialdemokratisk politiker. Det är inget fel i att bry sig om samhället och speciellt om ekonomi. Jag tycker att a-kassan borde vara obligatorisk för arbetsgivare, men det är en annan fråga. För det är typiskt för den som inte har gått med i a-kassan och sedan inte kan betala sina räkningar för att man inte får några pengar.

ENERGI

GILLAR KÄRNKRAFT
Löfven har samarbetat med kärnkraftsvänliga Svenskt Näringsliv i ett lobbyingnätverk som kallats "Nätverket för framtidens energi". När nätverket lanserades sade Stefan Löfven i ett uttalande att det är "hög tid att släppa gamla tiders reflexmässiga kärnkraftsmotstånd och politiska låsningar".
Han har förespråkat att Socialdemokraterna ska ingå en kärnkraftsvänlig uppgörelse med regeringen.

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
- Här är en typiskt sådan fråga där Löfven kan få justera sitt perspektiv. Socialdemokraterna har ju drivit på åt ett kärnkraftfritt håll, och det ska bli mycket intressant att se var Löfven landar i den här frågan. Magnus Blomgren
nej till kvinnopott

Matias Silfver, 29, skattejurist, Stockholm:
- Eftersom folket har sagt nej till kärnkraft kan det ju vara svår att som partiledare för ett så stort parti vara för kärnkraft. Det kan ligga honom i fatet men han kan ju också ändra sig som alla andra. Jag tycker att han borde gå på det folket sagt.

JÄMSTÄLLDHET

NEJ TILL KVINNOPOTT
Bilden av hur Stefan Löfven ser på jämställdhetsfrågan har färgats av hans motstånd mot en så kallad kvinnopott. I avtalsrörelsen förra året ville LO-förbunden ha utrymme för ett särskilt lönepåslag till lågavlönade kvinnor. Men Stefan Löfven och IF Metall sade nej och ställde sig vid sidan av den överenskommelsen, vilket retade upp bland annat fackförbundet Kommunal.
- Jag är arg och besviken, sade Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Partiets kvinnoförbund S-kvinnor verkar inte tro att Stefan Löfven är rätt person för att driva jämställdhetsfrågorna. I går kväll satte sig S-kvinnor i ett möte, men innan dess meddelade S-kvinnor att man hellre hade sett en kvinna som ny S-ledare.

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
Löfven tillhör ett väldigt manligt fack, och är så att säga uppvuxen i den myllan. Det präglar säkert hans perspektiv. Här kan det bli så att han som ordförande får vara tyst.

Lina Andersson, 20 år, personlig assistent, Örnsköldsvik:
- Han har ju helt rätt med lönepotten. Det är inte jämställt om vi hjälper kvinnor mer. Det är inte min åsikt, men om det ska vara jämställt så ska det vara lika för män och kvinnor. Det finns säkert män som är för mycket belönade, det är som att man lika gärna kan ta bort deras lön. Nej, ska det vara jämlikt ska det inte finnas en speciell lag för kvinnor.

SJUKREGLERNA

ATTACK PÅ REGERINGEN
Även regeringens sjukregler har fått stark kritik från Stefan Löfven.
Vi ser en omvänd fördelningspolitik, där skattelättnader för miljonärer ska betalas med hårda tag mot sjuka och arbetslösa, har han sagt.

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
Det här stämmer också överens med Socialdemokraternas politik. Här är Löfven väldigt tydlig i sin ståndpunkt - och det är förmodligen det man har hoppats på, att man ska kunna föra fram sin politik på ett så tydligt sätt framöver.

Magnus Stenman, 43 år, it-konsult, Örnsköldsvik:
- Jag är för jobbskatteavdraget. Det ska löna sig att arbeta. Sedan tycker jag att det är fel att pensionärerna får en skattehöjning. Men jag ser inte kopplingen mellan jobbskatteavdraget och de som är sjuka. I stället borde en viss del av vinsterna beskattas där de faktiskt produceras, och inte på huvudkontor i Stockholm som de görs nu.

EKONOMI, SKATTER

VILL HA TILLVÄXT
Som ledare för industrifacket är Stefan Löfven en tillväxtvänlig politiker. Han har gått så långt som att peka ut tillväxt som Socialdemokraternas huvudfråga.
I skattefrågorna har han kritiserat regeringen för att sänka skatten för de högavlönade och menat att jobbskatte-avdraget slår mot de svagaste i samhället.
Direktörerna och andra högavlönade kan se fram emot ytterligare stora skattesänkningar. Mer till dem som redan har fortsätter att prägla regeringens budget, sade han om regeringens höstbudget 2010.

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
Hur man reagerar på sådana här uttalanden om tillväxt beror helt på vilken typ av socialdemokrat man är. En del tänker förmodligen "äntligen", medan andra nog känner sig väldigt främmande inför en partiledare som gör den här typen av uttalanden. Men tillväxt som delas av alla är en traditionell socialdemokratisk grundtanke.

Ingalill Lindström, 45, garderobiär, Örnsköldsvik:
- Jag tycker inte att det låter så bra. Man ska inte straffas för att man tjänar mycket pengar. Men i Sverige är det fult att tjäna pengar, så det här är en svår fråga att säga något i. Men borde inte alla betala lika mycket skatt? Det här är en känslig fråga, jag är inte höginkomsttagare, men varför ska de straffas?

UTBILDNING

UTBILDNING MOT VARSEL
Sten Löfven förespråkar ofta utbildning som ett svar på arbetslösheten. Både vidareutbildning av arbetslösa, men också utbildning på arbetsplatserna för att undvika varsel, har varit förslag från Stefan Löfven.
Regeringens nya inriktning på gymnasieskolan, där mer renodlat praktiska utbildningar har fått större utrymme, har sågats av Stefan Löfven, som tycker att det ger "färre möjligheter att förena teori och praktik".

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
Den här ståndpunkten är väldigt signifikant för den röd-gröna politiken. Det är en väldigt viktig fråga som har försvunnit en del, och det ska bli intressant att se vad man nu kan tänkas göra.

Robert Molander, 31, skådespelare, Hässelby:
- Han tycker som alla andra tycker men jag tycker inte att det är rimligt. I Sverige ska alla utbilda sig. Men det har funnits en tid när man plockades från skolan, då hade man ingen utbildning.

EU

ÄR EN EU-VÄN
Stefan Löfven är känd som en EU-vän med stort intresse för den internationella politiken. Valet av Löfven i går hyllades snabbt av socialdemokratiska EU-parlamentariker.
Bara några timmar efter beskedet att Stefan Löfven är VU:s kandidat till partiledarposten kom ett pressmeddelande om att Socialdemokraterna nu vill gå med i Europakten - vilket är tvärs emot vad både Håkan Juholt och Tommy Waidelich hela tiden sagt.

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå Universitet:
Jag inbillar mig att man tog frågan ett varv till under de möten som hållit under de senaste dagarna. Jag har väldigt svårt att tro att det här beslutet fattades genom ett sådant här politiskt skifte.

Marie-Louise Olsson, 57, Göteborg:
- Hans åsikt är bra, det är många av sossarna som varit emot EU och särskilt nu i när det är svårt med euron. Det var samma hållning som Anna Lindh. Jag tror att hans behövs i partiet nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag