Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så handlar du säkert på nätet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det kan kännas osäkert att köpa prylar på internet från internationella och för oss okända e-handelsplatser ute i Europa. 

Men här finns pengar att tjäna för den som vågar. 

Och EU:s nätverk av konsumentorganisationer - Konsument Europa - hjälper den osäkre till rätta.

- Vi kan hjälpa till med det mesta. Testa den e-handelssida konsumenten vill köpa från, ge råd och allmänt finnas till hands om det kärvar, säger Agneta Gillback, chef för Konsument Europa i Sverige till TT.  Konsument Europa är en del av Konsumentverket, men till skillnad från resten av verket ingår det i uppdraget att hjälpa enskilda konsumenter till rätta. Förra året hade man över 2 000 kundkontakter och allt fler ställer frågor kring e-handeln, enligt Agneta Gillback.  Svenskarna har länge dragit sig för att handla via internet. Med stor motvilja lämnar vi ifrån oss kontokortsnumret eftersom vi befarar att det kan komma på avvägar.  - Men vi har inte stött på ett enda fall där det skett något konstigt med kontokortsnumret, säger Fredrik Nordquist, juridisk rådgivare hos Konsument Europa.

Fallgropar finns Därmed inte sagt att det inte finns fallgropar och bekymmer som kan drabba konsumenten under jakten på det stora köpklippet. Sådant kan hända såväl den som handlar en bil via nätet som den som bara bokar ett hotellrum eller köper skivor.  Nyligen avslutade Konsument Europa en stor undersökning av 262 e-handelsplatser runt om i Europa. Genom att beställa och skicka tillbaka varor över nationsgränser ville organisationen kolla tillförlitligheten i internationell e-handel över EU:s nationsgränser.  - Resultatet var nedslående, säger Fredrik Nordquist.  Närmast ett understatement - bara sex av tio bekräftade beställningar resulterade i en leverans. EU:s ångerveckor har e-handlarna knappast hört talas om. Två av tre skickade antingen tillbaks för lite eller inga pengar alls för returnerade varor. Värst var kanske att var tionde förbetald vara aldrig levererades.

Kolla kundtjänst  - Där har konsumenten blivit direkt lurad. Därför kan man inte utan reservationer rekommendera någon att handla från internationella e-handlare, säger Agneta Gillback och manar till vaksamhet innan man beställer:  - Kolla alltid företagsfakta, testa bolagets kundtjänst före beställning, sätt dig in i ångerregler och se till att ha klart för dig hela priset inklusive frakt. Och betala inte i förskott!  Men trots allt tycker Konsument Europa att internet är som gjort för e-handel. Inga begränsande landsgränser, ingen tull eller andra avgifter. Bara för konsumenten att välja det billigaste inköpsstället.  Vad gör den som ändå får problem?  - Tar kontakt med oss. Vi kan driva enskilda ärenden men det går också bra att ringa hit redan före köpet, Säger Fredrik Nordquist.

FAKTA

HANDLA TRYGGT PÅ NÄTET
Konsument Europa manar till försiktighet innan man gör affärer på internet.
Några kloka råd:
Kolla företagsfakta; adress, telefon-nummer och kontaktnamn.
Testa företagets kundservice.
Går det att få kontakt med den?
Gäller garantierna också i Sverige?
Ta rätt på hela priset inklusive frakt, expeditionsavgifter och annat.
Tull och moms tillkommer vid köp utanför EU.
Hur lång är leveranstiden? Rimligt?
Lämna inte kortnummer för annat än köp, kolla kontoutdrag.
Hittar du felaktigheter så kontakta omedelbart kortföretaget.
Undvik förskottsbetalning.

Behåll kopia på beställning, spara korrespondens.
Ångerrätten gäller inom hela EU sju dagar utan motivering.
(Källa:
Konsument Europa)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.