Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hamnade polisens telefon hos strippklubbsägaren

Kriminalinspektörens tjänstemobil var fylld med hemligstämplade polisrapporter.
Nu anklagas han för att ha gett den som pant när han inte hade råd att betala notan på strippklubben Privé i Stockholm.
- Han gav den som betalning för sextjänster, säger Michael Badelt, ägare till strippklubben och dömd för grov brottslighet.
- Det är en ren jävla lögn, säger polismannen till Expressen.

FAKTA

Novaprojektet handlar om att motarbeta den grova organiserade brottsligheten i Stockholms län och att förhindra ungdomar från att gå med i kriminella nätverk. Ett 30-tal poliser utgår från en lista med 100 nyckelpersoner.

På Alcatrazlistan upprättar operativa rådet, polisens särskilda organisation mot grov och organiserad brottslighet, en förteckning över landets 100 mest aktiva kriminella personer vad gäller organiserad- och systemhotande brottslighet. Listorna är inte offentliga.

Ska man ställa högre moralkrav på poliser än på andra medborgare?

Expressen publicerade i går filmer ur kriminalinspektörens mobil som bland annat visade hur polismän berusade skämtade om hur de ville "rövknulla" kända namngivna kriminella. Andra sekvenser visade polismän som spexar under skjutövningar, gripna personer och utlämnande och smygfilmade närbilder på en drogad flicka som tas om hand på en akutmottagning.
Men Expressen kan i dag avslöja att det inte bara var pinsamma filmer och bilder som fanns sparade i kriminalinspektörens mobiltelefon.
Ännu allvarligare var att den var fylld av då högaktuella och hemligstämplade polisunderrättelserapporter, bland annat de uppdaterade Nova- och Alcatraz-listorna.

Organiserade brottsligheten

På Novalistan finns 100 personer listade som tillhör den grova organiserade brottsligheten inom Stockholms län. På den så kallade Alcatrazlistan listar polisen landets 100 mest kriminellt belastade personer inom grov organiserad brottslighet.
Dessutom fanns det i telefonen mängder av nedladdade dokument med detaljerade kartläggningar av andra kriminella, och detaljerade uppgifter om vad polisen känner till om deras misstänkta brottslighet, familjer, flickvänner, bostäder, bilar, nätverk och kontakter.
STRIPPKLUBBSÄGAREN. Ägaren till strippklubben, Michael Badelt, berättar hur han tittade efter vad som fanns i mobiltelefonen som han påstår att kriminalinspektören lämnat till honom som pan Foto: Stefan SöderströmPolisen vet att mobiltelefonen med det känsliga innehållet i något skede överlämnades till den kriminellt belastade strippklubbsägaren Michael Badelt.
Telefonen hittades hos Badelt vid en husrannsakan i hans villa i somras, då polisen misstänkte att Michael Badelt låg bakom ett attentat mot den konkurrerande strippklubben Kino.
Telefonen och dess känsliga innehåll lämnades över till polisens enhet för internutredningar.
Michael Badelt säger att han valt att lägga alla kort på bordet och samarbeta med polisens internutredare.
- Jag har berättat om alla polisbesök och vem jag fått telefonen av, säger Badelt till Expressen.
Enligt Michael Badelt var det kriminalinspektören själv som överlämnade sin tjänstemobiltelefon till honom. Det ska ha skett vid ett av flera besök på strippklubben Privé hösten 2008.
Badelt hävdar att Nova-polisen gav honom mobiltelefonen som betalning för sextjänster på klubben.

Sextjänster på kredit

- Kriminalinspektören och en av hans kollegor tog först kontakt med mig när jag tog över klubben 2008, säger Michael Badelt.
- Vi pratade om samarbete, men kort efter började han komma hit ensam.
- Jag trodde också att han bara ville inspektera klubben, men han började att köpa massage och andra tjänster, hävdar Badelt.
Kriminalinspektören i Nova-enheten vill inte kommentera hur hans mobiltelefon som var fylld med hemligstämplade polisunderrättelserapporter hamnade hos strippklubbsägaren Michael Badelt. För Expressen förnekar han att han känner Badelt. Foto: Sven LindwallEnligt Michael Badelt köpte kriminalinspektören sextjänster för 40000 kronor under sina besök.
Han betalade dock aldrig, enligt Badelt, utan roade sig på kredit.
- Till slut bad jag att få pengarna, säger Michael Badelt.
- Men han sa att han inte kunde betala och då lämnade han sin mobiltelefon till mig. "Ta den här mobilen i pant, den är värd bra mycket mer än de 40 000", sa han, hävdar Badelt.

Avslöjas av bandat samtal

Enligt Badelt betalade kriminalspektören aldrig skulden. Badelt säger att han gömde telefonen efter att han sett vad den innehöll. Och att han som en säkerhetsåtgärd lät göra flera kopior av det känsliga innehållet.
Den utpekade kriminalinspektören vill inte uttala sig. Han hävdar att han aldrig varit på Privé och att han inte heller känner Michael Badelt.
När Expressen träffar honom vill han inte tala om mobiltelefonen.
Det stämmer inte att du har varit på Privé och lämnat den där?
- För i helvete. Nej, det är en ren jävla lögn.
Känner du Michael Badelt?
- Nej, säger kriminalinspektören.
Expressen har dock tillgång till en ljudfil från kriminalinspektörens egen mobil som säger något annat. Ljudfilen innehåller ett smygbandat samtal från 2008 mellan kriminalinspektören, en poliskollega och Michael Badelt där de diskuterar möjligheten för samarbete.

"Synnerligen olämpligt"

Expressen avslöjade tidigare i höstas att en annan polisman utreds av polisens enhet för internutredningar efter att han gjort av med över 23 000 kronor på en kväll på strippklubben Privé, och där också anklagats för att ha hotat unga kvinnor som jobbar där som strippor. Samma polisman figurerar på flera av filmklippen i den nu utpekade kriminalinspektörens mobiltelefon.
Margareta Linderoth är chef för länskriminalen i Stockholm och högsta ansvarig för Nova-gruppen. Hon bekräftar att det pågår en förundersökning kring kriminalinspektörens mobiltelefon.
- Du får prata vidare med åklagaren. Jag ville inte kommentera en pågående förundersökning. Jag har redan sett på filmerna och innehållet.
- Det är skamligt, opassande och i enstaka fall synnerligen olämpligt, säger Margareta Linderoth.
Kay Engfeldt, vice chefsåklagare på riksenheten för polismål, säger till Expressen att han inte vill lämna några kommentarer om ärendet.
Justitieminister Beatrice Ask säger till Expressen:
- De här polisernas beteende är gammalmodig lumparjargong av sämsta slag.
- Det här är oansvarigt, omdömeslöst, säger justitieministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.