Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hamnade Eva Nordmark mitt i stora politiska grälet

Vänsterpartiet vill gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Expressens Viktor Barth-Kron förklarar.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som TCO-ordförande var Eva Nordmark (S) inte rädd att gå emot det egna partiet. 

Hon ville tidigt avskaffa värnskatten och var öppet kritisk till flera delar av mittenuppgörelsen med C, MP och L. 

Men efter 15 år som fackordförande ansågs hon ändå vara ”den perfekta” nya arbetsmarknadsministern när hon utsågs den 10 september.

Trots det skulle det inte dröja mer än tre månader innan V, KD, M, och SD lämnade beskedet: Att de planerar att ge henne sparken. 

När tidsfristen för regeringen att rädda kvar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) löper ut på tisdag är det på dagen tre månader sedan Stefan Löfven utnämnt henne som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson (S), som lämnat posten för att bli Sveriges nya EU-kommissionär.

Eva Nordmark, 48, har bland annat en bakgrund som riksdagsledamot för Socialdemokraterna (1995-1998), men har framför allt en tung bakgrund inom fackföreningsrörelsen. Bland annat var hon ordförande för SKTF (som nu heter Vision) mellan 2004 och 2011, innan Annika Strandhäll (S) – som bara ett par år senare lämnade för att bli socialförsäkringsminister – tog över som ordförande. Själv tog Eva Nordmark då över det tunga uppdraget som ordförande för TCO. 

Inför att hon valdes sade hon att hon ville förändra bilden av det fackliga arbetet och bland annat driva frågor balansen mellan fritid och arbete. 

Uppväxt i ”arbetarklassfamilj”

Eva Nordmark föddes 1971 i Luleå. Pappan var slöjdlärare, mamman har arbetat som dagbarnvårdare och lokalvårdare.

Själv har hon beskrivit sin bakgrund som ”typisk arbetarklassfamilj”. Både farfar och morfar var politiskt engagerade, och Eva Nordmark gick med i SSU som 16-åring.

– Då blev farfar så glad så han lovade att han skulle betala min medlemsavgift, har hon berättat i en intervju med tidningen TAM-Revy 2013.

I samma intervju berättade Eva Nordmark att det var mycket diskussioner om politik i släkten, något som bidragit till hennes intresse för samhällsfrågor. Alla var dock inte socialdemokrater, betonade hon – en släkting var exempelvis aktiv inom Moderaterna.

I en intervju med Arbetsvärlden berättade Eva Nordmark att det är en egen erfarenhet av skadlig stress som ligger till grund för hennes engagemang för dessa frågor. När hon var 21 år gammal blev hon nämligen plötsligt förlamad i halva ansiktet. Hon hade inte varit ledig en enda dag mellan nyår och Kristi himmelsfärdsdag. 

– Jag var ung och jag kände mig stark och kunde förändra hela världen. Läkaren ställde massor av frågor om hur jag jobbade och jag började berätta om mitt politiska engagemang, hur jag hade kurser och jobbade över. Läkaren sade: ”Då är det din kropp som säger ifrån, Eva. Om inte du förstår att du måste vila så säger din kropp till, och det gör den på olika sätt för olika personer”, sa Eva Nordmark till Arbetsvärlden.  

År 2011 ersatte Annika Strandhäll (S) Eva Nordmark (S) som ordförande för fackförbundet SKTF (som nu heter Vision).
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Hyllades som ny minister

Och trots – eller kanske på grund av – att Eva Nordmark under tiden som TCO-ordförande bland annat stred för frågor som tidigare gick på tvärs med Socialdemokraterna, som att avskaffa värnskatten, lyftes hon fram som det ”perfekta valet” av arbetsmarknadsminister. Inte minst med tanke på de stora förändringar som skulle göras just på arbetsmarknadsområdet till följd av mittenpartiernas 73-punktavtal – som hon också var kritisk till i egenskap av ordförande för TCO. 

– Det är väldigt roligt att Stefan Löfven valt en facklig ledare som arbetsmarknadsminister. Det känns väldigt relevant att ta in den kompetensen i och med den stora omstöpningen som sker av arbetsmarknadspolitiken, sa den dåvarande LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till TT i samband med utnämningen. 

Stefan Löfven och Eva Nordmark i samband med att hon utses som ny arbetsmarknadsminister den 10 september 2019.
Foto: OLLE SPORRONG

Och liberala Eskilstuna-Kuriren skrev på ledarplats: ”i en tid då regeringskoalitionen behöver få med sig fack och arbetsgivarorganisationer på allt från en förändring av arbetsrätten till reformering av Arbetsförmedlingen krävs på denna ministerpost just en sådan samarbetsinriktad person med detta breda kontaktnät”. 

Men Eva Nordmark skulle knappast få en enkel start. 

Kritiserades för intervjun i ”Agenda”

Med anledning av den redan då kritiserade reformeringen av Arbetsförmedlingen som ”första uppgift” har hon tvingats vara frontfigur för en reform som hon och Socialdemokraterna egentligen inte är särskilt förtjusta i, men som var ett av kraven från Centerpartiet för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i januari. 

Och i söndags grillades hon bland annat av programledaren Anna Hedenmo i SVT:s ”Agenda”, vilket möttes av stark kritik. Detta eftersom hon inte kunde svara på om reformen skulle genomföras som planerat – trots flera raka frågor. 

– Men, snälla, kan du inte säga ja eller nej på det? Kommer reformen genomföras som planerat? sa Anna Hedenmo.

– Jag tänker inte hasta igenom en reform där vi riskerar att hamna i ett läge där lurendrejare eller skurkföretag är en del. Jag tänker inte hasta igenom en reform där vi inte tar ansvar för skattebetalarnas pengar, svarade Eva Nordmark.

När ministern inte svarar ja eller nej på frågan tröttnade till slut Anna Hedenmo.

– Jag får tydligen inget svar på den frågan, säger hon och går vidare.

Programledaren Anna Hedenmo i söndagens ”Agenda”, där hon frågade ut Eva Nordmark om reformeringen av Arbetsförmedlingen.
Foto: SVT / Skärmdump

Kan tvingas avgå – bara efter tre månader

Bara ett par dagar senare stod det dessutom klart att Vänsterpartiet skulle gå vidare med hotet om misstroende mot henne, vilket backades upp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Om regeringen inte svarar på de krav som nu ställts från oppositionen kan det vara så att det inte blev mer än tre månader som arbetsmarknadsminister för Eva Nordmark. 

Eva Nordmark

Ålder: 48. 

Född: I Luleå. 

Familj: Gift och har två barn. 

Utbildning: Studier i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet mellan 1992 och 1994. 

Karriär: Varit politiskt aktiv i Luleå kommun (1991-1999), första kvinnliga ordförande för SSU Norrbotten (1992-1995), riksdagsledamot (1995-1998), ordförande för SKTF (2004–2011) samt TCO (2011-2019). Hon var också ledamot i Europafackets styrelse och var medlem i regeringen Reinfeldts Framtidskommission 2011–2013. 

Gör: Arbetsmarknadsminister sedan den 10 september. 

Se när SVT:s Anna Hedenmo tröttnar på Eva Nordmarks svar:

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) intervjuades i ”Agenda” om Arbetsförmedlingens framtid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.