Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så gror motståndet mot vaccinationer

Vidarkliniken i Järna. Personer med antroposofisk inriktning i området har tidigare pekats ut som en av grupperna med låg vaccinationsgrad i Sverige.
Foto: CAMILLA CHERRY / SCANPIX
Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Pressbild/Lena Katarina Johansson
Även efter mässlingsutbrottet i Sverige gror vaccinationsmotståndet i Sverige.
Foto: EXPRESSEN
13 fall av mässlingen har konstaterats i Göteborg sedan mitten av december.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Vaccinationsmotståndet finns på flera håll i Sverige.

På nätet gror vaccinationsmotståndet i hemliga Facebook-grupper och på konspiratoriska sajter – även efter mässlingsutbrottet i Göteborg.

– Det är svårt att föra fram sitt budskap i systemmedia. Er avsikt är inte att föra fram en sanning, säger Linda Karlström, chefredaktör på vaccinationskritiska sajten vaccin.me.

– På många sajter förs det fram direkta osanningar om vaccinationer. Det leder till att föräldrar avstår att vaccinera sina barn, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska institutet och Örebro Universitetssjukhus.

Sedan mitten av december 2017 har 13 personer insjuknat i mässlingen i Göteborg – och antalet riskerar att öka.

Utbrottet har lett till starka reaktioner. Socialminister Annika Strandhäll, S, har bland annat öppnat för att diskutera obligatorisk vaccinering av vårdpersonal. 

Smittan kommer från utlandet, men det krävs oskyddade personer för att mässlingsviruset ska kunna leva vidare. Och vaccinationsmotståndet har uppmärksammats allt mer de senaste åren.

2013 gjordes en studie av Folkhälsomyndigheten om tre grupper där få vaccinerade sig och som sticker ut i Sverige. Gruppen som hade klart lägst vaccinationstäckning hos tvååringar var antroposofer i Järna, söder om Södertälje.

Övriga grupper var befolkning med somalisk bakgrund i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta samt papperslösa migranter i Stockholm och Göteborg.

Bland personer med somalisk bakgrund i Rinkeby och Tensta finns en föreställning om att vaccinet skulle leda till biverkningar, främst autism. Där kvarstår problemen, med cirka 70 procents vaccinationstäckning, enligt Folkhälsomyndigheten.

I gruppen papperslösa rör det sig om strukturella hinder, som svårigheter med tillgång till hälsovård och därmed vaccination för barnen.

Så skriver folk i Facebookgrupperna

Men vaccinationsmotståndet hittar vi också tydligare och bredare på en annan plats - i forum, både öppna och stängda, på internet.

Det finns flera Facebook–grupper, ofta med fler än tusen medlemmar, som är fokuserade på kritik mot vaccination. I de flesta grupper är det ett fåtal personer som är mycket aktiva med inlägg.

I en grupp är en kvinna orolig för att vaccineringshysterin ska drabba hennes bebis, och frågar hur hon bör skydda sitt barn. Flera ber om argument och länkar för att kunna övertyga personer i sin omgivning att inte vaccinera sina barn mot mässling.


LÄS MER: Läkaren svarar på 10 frågor om mässlingen 


En person förklarar explicit hur de olika ämnen som ingår i vaccin är direkt farliga samt argumenterar för att alla personer måste bedömas individuellt och att det därför är omöjligt att ge samma vaccin till en stor grupp människor.

Men det är inte bara vaccinering som diskuteras. I en grupp med inriktning på vaccinationsmotstånd lägger en person upp en bild där det står att cancer inte är någonting att vara rädd för.

"Cancer är helt vanliga celler, det behöver inte vara skrämmande, du kan behandla det själv med växt- och näringsämnen som finns i grönsaker", står det i bilden.

Exempel på botemedel som lyfts fram är mistel, gurkmeja och bikarbonat.


LÄS MER: Mässlingen har spridit sig – misstänkt fall i Västerbotten 

Chefredaktör på sajt: "Politiskt inkorrekt"

En sajt som delas i de vaccinationskritiska grupperna är vaccin.me, som sprider sådant man hävdar bekräftar sin vaccinationskritiska tes. Sajten har också en Facebookgrupp med knappt 4 200 medlemmar. 

Linda Karlström är chefredaktör för sajten, som dock saknar utgivningsbevis, och framträder där som ansiktet utåt. Hon verkar också som föreläsare och säljer litteratur och filmer i samband med föreläsningarna. Sajten söker också aktivt donationer och att bli en röst i debatten, men någon intervju vill hon inte ställa upp på. 

Linda Karlström verkar också som föreläsare och säljer litteratur och filmer i samband med föreläsningarna.

– Tyvärr får du försöka hitta någon annan, men det kommer inte att bli lätt. Vi blir alltid bedragna, säger hon.

Är det inte svårt att föra fram sitt budskap då?

– Det är svårt att föra fram sitt budskap i systemmedia. Er avsikt är inte att föra fram en sanning utan att föra fram det som är politiskt korrekt. Att vara kritisk till vacciner är mycket politiskt inkorrekt och därför kommer ni aldrig presentera fakta så som de verkligen ser ut. Det har ni heller ingen möjlighet att göra, eftersom ni styrs av sådana krafter som aldrig vill visa saker och ting för vad de verkligen är.

Vad är det för krafter?

– Där har du mycket att googla dig fram till.

"Man måste vara vaken i dag"

Bengt Hove tillhör inte de fanatiska vaccinmotståndarna men är en av personerna i Sverige i dag som är skeptisk till vaccinationer. Han säger att den aktuella sjukdomsepidemin verkar vara överdriven, men förklarar att han inte är kategoriskt emot vaccinationer.

– Läkemedel är associerat med biverkningar och det finns inte något läkemedel som saknar biverkningar. Många har upplevt biverkningar med till exempel MPR-vaccinet. Det finns de som hävdar att vacciner kan skada nerv-/tarmsystemet. Detta bör vi utforska närmare, säger han.

Hur skulle du själv göra? Skulle du låta vaccinera ett barn eller rekommendera en vuxen?

– Vad det än gäller för vaccin skulle jag vara försiktig och läsa på noga innan jag fattar beslutet. Man måste vara vaken i dag. De stora läkemedelsbolagen är självklart intresserade av att få ut att det är viktigt att vaccinera. De skrämmer oss. Men vi ska fatta kloka beslut som inte grundar sig på rädsla.

Bengt Hove, kiropraktor i Stenungsund, är skeptisk till vacciner.
Foto: Privat

Läkare: En livshotande sjukdom

Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska institutet och Örebro Universitetssjukhus, är orolig över det vaccinationsmotstånd som skrivs på sajter och i Facebook-grupper.

– På många sajter förs det fram direkta osanningar om vaccinationer. Det leder till att föräldrar avstår att vaccinerar sina barn, säger han.

Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor, varnar för att osanningar på sajter leder till att föräldrar inte vaccinerar sina barn.
Foto: Gunilla Sonnebring

Han betonar vikten av att vaccinera sig mot mässlingen. Han befarar att personer kan dö i framtiden om fler väljer att inte vaccinera sig mot mässlingen.

– Det leder till att det uppstår fickor i Sverige med ovaccinerade personer och det förenklar spridningen av mässling. När sjukdomen då bryter ut i epidemier så finns det risk för att folk blir riktigt sjuka och vissa fall till och med dör, säger Jonas Ludvigsson.


LÄS MER: Eva blev svårt hjärnskadad av mässlingen 


Antroposoferna kritiska till massvaccinering

Bortom Facebook-grupper och sajter för vaccinmotstånd är det framför allt samhället Järna, söder om Södertälje, som länge varit förknippat med vaccinmotstånd. 

Här skedde ett utbrott av mässling 2012. Då rapporterades 23 fall av mässling och även 50 fall av röda hund med ursprung från Järna.

I det idylliska samhället Ytterjärna vid Järnafjärden har antroposoferna sin bas.

En uppfattning bland flera antroposofiska föräldrar är att en mässlingsinfektion kan vara bra för barnets fysiska och psykiska hälsa och utveckling, enligt Folkhälsomyndigheten.

En av de aktiva i antroposofiska verksamheterna i Järna säger att hon i dag skulle tänka igenom en gång extra om hon skulle vaccinera sina barn.

Hon är skeptisk mot läkemedelsindustrin och det kan vara bra för barn att ha vissa sjukdomar, menar hon.

– Trots att flera i min familj fick svininfluensan skulle jag aldrig ta det vaccinet, säger hon.

Chef på vårdcentral: "Farligt att bilden finns"

Ursula Flatters är chef på Vidarklinikens vårdcentral i Järna. Enligt henne är antroposofer i dag generellt inte alls vaccinationsmotståndare.

– Det är farligt att den bilden finns. För den är fullständigt osann, säger hon och fortsätter:

– Vi tycker att vaccination är en fullkomlig välsignelse för mänskligheten. Man kan inte ha en annan åsikt. Vaccinationer är bra, det är solklart, säger hon.

När det fanns en barnavårdscentral med antroposofisk inriktning i Järna, den är nu nedlagd, var vaccinationsgraden där mindre än fem procent. I hela landet är täckningen 97 procent.

Ursula Flatters menar att orsaken till den låga vaccinationstäckningen i Järna för några år sedan kan hänföras till att "kritiska föräldrar sökt sig dit".

– Det kan vara ganska typiskt för antroposofiska föräldrar att de är allmänt reflekterande. Är man försiktig skeptisk kan det landa i att man väljer att vaccinera barnet lite senare, för man vet att vaccinet påverkar nervsystemet.

Motstånd har inte lett till färre vaccinationer

Läkare och forskare oroades för ett år sedan, när Donald Trump blev president i USA, för att vaccinationsmotståndet skulle öka. Trump har tidigare twittrat stöd till en gammal och bevisat falsk teori om ett samband mellan vaccin och autism:

"Friska små barn går till doktorn, där de pumpas i en enorm dos med många vaccin, mår dåligt och förändras – AUTISM. Många sådana fall!"


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/449525268529815552

Vaccinationsmotståndet som hörts i debatter och i olika forum har påverkat föräldrar, menar Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten. 

Men ännu ses inga direkta konsekvenser i form av färre vaccinationer. Vaccinationstäckningen ligger fortfarande runt 97 procent i landet.

– Eftersom vaccinationsmotståndarna syns och hörs så mycket påverkas andra föräldrar till att bli tveksamma. Men den största delen väljer ändå att vaccinera sina barn, säger Tiia Lepp.

I Järna märks det att samtalsämnet är känsligt. Få vill prata. När jag säger att vaccinationsgraden på barnavårdscentralen med antroposofisk inriktning i Järna tidigare varit så låg som fem procent hos tvååringar ifrågasätts det.

– Det finns ett stort mörkertal. Folk som vaccineras i skolan eller senare. Var har du fått informationen ifrån? frågar en person.

Från Folkhälsomyndigheten.

– Och det litar du på till hundra procent?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.