Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så gör sig svensken redo för ryska ”Hunger Games”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En såpa baserad på "Hunger games" ska filmas på en ö i Sibirien.
Foto: BULLS
Många fasar vid blotta tanken på att genomgå "Game 2 winter", men inte 36-årige tvåbarnspappan Mats David Goldberg.
Foto: PRIVAT

MOSKVA. ”Ryska hungerspelen” chockade världen innan den ens börjat. Med drygt tre månader kvar till planerad start försäkrar arrangörerna en internationell hit, medan svenske Mats förbereder sig på det värsta.

– Jag förbereder mig genom att lära mig självförsvar i dagsläget för att kunna vara beredd på att i alla fall värja mig, säger 36-årige tvåbarnspappan Mats med viss oro.

Mord, våldtäkt, slagsmål – nyheten om en rysk dokusåpa utan regler slog ned som en bomb världen om. Många fasar vid blotta tanken, men inte 36-årige tvåbarnspappan Mats David Goldberg. Med drygt tre månader kvar förbereder han sig för fullt på den nio månader långa prövning som arrangörerna åtminstone utlovar.

– Just nu så är det mycket funderingar kring att försöka få alla saker att hamna på plats. Det är många bollar i luften just nu, säger han.

– Jag hoppas ju verkligen att det här kommer att ske. Det är ju därför jag har anmält mig.

Arrangörerna försäkrar också att det kommer att bli av.

– Ja, självklart, säger Jevgennij Pjatkovskij, mannen bakom, och avfärdar bestämt spekulationer om att det skulle vara en bluff.

– Det kommer att sändas på nätet och i tv-kanaler i flera länder.

Dödlig utgång?

Hundratals personer världen om har sökt till dokusåpan men bara 30 ska väljas ut. Såpan ska börja på sommaren och fortsätta vintern igenom på en frusen ö i Sibirien. På vintern kan temperaturen krypa ned emot 50 minus och på ön finns enligt uppgift björnar och andra farliga djur.

Mats David Goldberg förbereder sig mentalt och fysiskt.
Foto: PRIVAT

Mats David Goldberg förbereder sig mentalt och fysiskt, och letar företag att samarbeta med. Att han går en utbildning för Fjäll- och Äventyrsledare kan förstås hjälpa.

– Det kommer att vara ett överlevnadsäventyr, men för att krydda till det lite så ska man underhålla tittarna också med uppdrag, beskriver han seriens idé.

Mediebilder är dock mer skrämmande: ”verklighetens Hungerspel”. Arrangörerna sade i början att de inte kommer att ingripa för att stoppa våld, ens mord. Men Mats säger sig tro att de nog framför allt inte vill ta något juridiskt ansvar. Och arrangörerna har förklarat att rysk lag fortfarande gäller.

– Vi vill förstås inte ha något av det slaget, några mord eller sådant, säger arrangören Jevgennij Pjatkovskij.

Mats David Goldberg känner ändå viss oro för vad som egentligen kan hända.

"Game 2 winter" heter programmet.

– Det som oroar mig är våld som inte var sanktionerat från början. Jag förbereder mig genom att lära mig självförsvar i dagsläget för att kunna vara beredd på att i alla fall värja mig från någonting. Men jag är inte den som tänker gå in i hårdnackad fajt öga mot öga med någon, säger han.

Kommer att sakna barnen

Arrangörerna har sagt att de kommer att ordna alla praktiska frågor för de deltagare som valts ut, tills det är det flera månader kvar. Mats håller löpande koll på vilka som är anmälda och med över 4 000 röster är han i dagsläget den ende svensk med någon vidare chans att komma med.

Bortsett risken för oförutsätt våld eller konflikter så tror Mats David Goldberg att det som kommer vara värst är att vara borta från familjen. Sina två barn närmare bestämt. Han åker runt mycket under sin praktikperiod och träffar dem i dag bara en gång i månaden.

– Det har ju varit extremt jobbigt att vara ifrån dem, säger han, och tillägger att han har berättat att han anmält sig till tävlingen.

– De vet inget om själva våldsdelen och det har jag inte velat oroa dem med i onödan.

Lovar att pengarna betalas

Mats David Goldberg medger öppet att mediecirkusen kring tv-programmet nog har gynnat honom, och en framtida karriär som äventyrsledare. Men han säger att det främst är erfarenheten som lockar, och prispengarna svider förstås inte om han nu skulle vinna.

– Skulle jag vinna någon form av prissumma så kommer jag på något sätt donera hälften till välgörande ändamål, säger han.

– Sedan är det väl att betala skulder och ett eget boende, investeringar och möjliga resor.

Arrangörerna försäkrar också att pengarna faktiskt kommer att utbetalas, och avfärdar på nytt oron från tvivladnde skeptiker.

– Ja, det är absolut seriöst. Det är inte så mycket pengar för ett internationellt projekt, så jag ser inte något problem där, säger Jevgennij Pjatkovskij.

Mats David Goldberg

Ålder: 36 år, fyller 37 i juni.

Från: Född i Stockholmsområdet, i dag boende i Älvdalen.

Familj: Två barn – 10-åriga Alma och 8-åriga Edwin.

Gör: Utbildar sig till Fjäll- och äventyrsledare.

Så väljs deltagarna ut

Hundratals hoppfulla har anmält intresse för att delta i dokusåpan. De flesta är ryssar, men även Sverige, Finland, Frankrike, Spanien, Sydkorea, och flera andra länder finns representerade.

Besökare på programmets sajt får rösta på den de vill ska delta. Fram till den 1 maj pågår röstningen öppet, sedan väljs de 120 mest populära ut. Av dem väljs sedan 30 kandidater ut den 1 juni.

”Sponsorer” kan också skänka pengar för att köpa extra utrustning till deltagare.

Så går ”Game 2: Winter” till

Om man får tro arrangörerna så slås kamerorna på den 15 juni för första gången. Deltagarna får välja utrustning, varpå de flygs med helikopter till den sibiriska ö där tävlingen ska hållas.

2 000 kameror ska följa deltagarna dygnet runt. Livet på ön kommer att sändas på nätet, och i tv i flera olika länder, enligt arrangörerna.

Deltagarna kommer att få viss träning av ryska specialstyrkor, men får sedan klara sig själva i princip bäst de vill. Arrangörerna sade inledningsvis att de inte kommer att ingripa för att hindra ens mord eller våldtäkt. Men rysk lag gäller fortfarande och bryter man mot den så åker man ut.

Deltagarna lämnar annars ön när de själva väljer att åka hem. De som är kvar den 1 april 2018 delar på prissumman – enligt uppgift 100 miljoner rubel (cirka 15 miljoner kronor).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.