RÄDDNINGEN. Mikael Damberg kallades in och tog förhandlingen i hamn. Foto: EMIL NORDIN Foto: Suvad Mrkonjic
RÄDDNINGEN. Mikael Damberg kallades in och tog förhandlingen i hamn. Foto: EMIL NORDIN Foto: Suvad Mrkonjic

Så gick spelet bakom decemberuppgörelsen

Publicerad

De hemliga förhandlingarna mellan regeringspartierna och alliansen inleddes på förmiddagen måndagen den 15 december när finansminister Magdalena Andersson ringde upp KD-ledaren Göran Hägglund och bad om ett enskilt möte på finansdepartementet.


Fem dagar senare höll statsminister Stefan Löfven på att krascha hela uppgörelsen när han efter sitt jultal anklagade alliansledarna för att vägra förhandla, berättar i dag Expressens politiska reporter Niklas Svensson – som under gårdagen talade med ett 20-tal initierade uppgiftslämnare i de sex riksdagspartierna som står bakom "decemberöverenskommelsen".

I dag går statsminister Stefan Löfven ut i Dagens Nyheter och ifrågasätter starkt Anna Kinberg Batras beskrivning av vad som hände under de hemliga förhandlingarna.

– Det är fel! Jag hade inte tänkt berätta detaljer från det samtalet, men nu gör jag det, av det skälet att det inte får bli en konstig historieskrivning, säger han i DN.

Men redan den 20 december gjorde Stefan Löfvens attack efter jultalet och finansminister Magdalena Andersson höjda tonläge alliansledarna rasande.

– Det är orimligt att våra partiledare förolämpas, säger en allianskälla med insyn i förhandlingarna.


Finansdepartementet, måndagen den 15 december.

Finansminister Magdalena Andersson greppar telefonen och slår numret till Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Hon vill ha ett personligt möte på finansdepartementet, "under avspända former", så snart som möjligt.

Göran Hägglund informerar omedelbart Anna Kinberg Batra, Jan Björklund och Annie Lööf, och tillsammans kommer de överens om att han ska gå på mötet.

På förmiddagen dagen därpå, tisdagen den 16 december, går Göran Hägglund i sällskap med sin presschef Johan Ingerö till finansdepartementet.

Där räknar de med att mötas av finansministern och hennes medarbetare. Men Magdalena Andersson är ensam på sitt tjänsterum.

Presschefen sätter sig därför i en soffa utanför och läser Financial Times under tiden som det hemliga mötet pågår.

Magdalena Andersson gör i samtalet med KD-ledaren klart att hon och regeringen helst vill förhandla om sakpolitik och diskutera innehåll i budgeten, men regeringen kan också tänka sig att diskutera former för hur riksdagen ska hantera budgetomröstningar i framtiden.

Göran Hägglund tar efter mötet ny kontakt med de övriga alliansledarna och de är alla överens om att förhandlingar ändå "bedöms som mycket intressanta".

– Vi ser möjligheter att få igenom våra villkor för regerande i framtiden. Samtidigt tvingas Stefan Löfven acceptera alliansen som institution.

Alliansledarna förstår att regeringens egentliga syfte är att undvika ett extraval - och det är de positivt inställda till.

Samtidigt i riksdagshuset några hundra meter bort:

Klockan är elva och konstitutionsutskottet inleder sitt sammanträde.

Inledde samtalen. Det var Magdalena Andersson som gick över blockgränsen och kontaktade KD-ledaren Göran Hägglund.Foto: Lisa Mattisson

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, har inför sammanträdet gett partikamraten Björn von Sydow, vice ordförande i KU, ett uppdrag. Han ska diskret meddela KU-ordföranden Andreas Norlén (M) att Socialdemokraterna vill inleda en förhandling med syftet att undvika extraval.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tomas Tobé, informeras omedelbart - och beskedet är glasklart:

– Detta är inte en fråga som ska diskuteras i KU.

Tomas Eneroth ringer upp Tomas Tobé.

Och därmed är de topphemliga förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna i gång.

Regeringshögkvarteret Rosenbad, klockan 10.10, onsdagen den 17 december.

Stefan Löfven tar emot Expressen på plan sju i regeringshögkvarteret. Under 35 minuter ska han svara på frågor i årets stora julintervju.

Han vet att förhandlingarna är i gång, men säger inget.

I stället hävdar han att han har starkt stöd i partiet när det gäller beslutet att utlysa ett extraval till den 22 mars.

– Jag hade fullt stöd, och jag kan säga att det inte bara var i verkställande utskottet och i partistyrelsen, utan i hela partiet. Det finns ett mycket, mycket starkt stöd för detta.

I själva verket vill han till varje pris undvika extravalet som han själv gett besked om.

Samtidigt ringer Magdalena Anderssons mobiltelefon. Det är KD-ledaren Göran Hägglund.

Han vill veta om syftet med samarbetet är att lösa situationen för stunden och undvika ett extraval.

Finansministern svarar jakande.

Dagen därpå, torsdagen den 18 december, tar Stefan Löfven regeringsplanet till Bryssel för årets sista toppmöte med de andra stats- och regeringscheferna i EU. Samtidigt publicerar Nyhetsbyrån TT sin stora julintervju med statsministern.

Stefan Löfven säger att hans tålamod med oppositionen är slut.

– Det går inte att sätta sig vid ett tomt förhandlingsbord, säger han.

– Om man får nej hela tiden så tar tålamodet slut någon gång.

I detta läge har förhandlingarna inletts på allvar - och det vet statsministern.

Finansminister Magdalena Andersson, S-gruppledaren Tomas Eneroth, finansmarknads minister Per Bolund och MP-gruppledaren Maria Ferm har just tagit emot alliansens representanter - Moderaternas gruppledare Tomas Tobé, Folkpartiets gruppledare Erik Ullenhag, Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson och Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed.

I Bryssel äter Stefan Löfven under kvällen rådjursmiddag med Angela Merkel, David Cameron och François Hollande, och kräver hårdare formuleringar i ett dokument om Vladimir Putin.

Det slutar med att EU-ledarna kör över den svenske statsministern.

Nobelmuseet, Gamla Stan i Stockholm, klockan 12.15, lördagen den 20 december.

Stefan Löfven håller jultal och ger efteråt en rad intervjuer. Samma dag har den tidigare finansministern Anders Borg framfört anklagelser om att statsministern egentligen inte kommit med några konkreta erbjudanden.

– Det där är trams. Det är fullständigt trams. De visste att vi ville förhandla, och de sa nej till förhandling. Men det finns ingen anledning att börja förhandla med sig själv när du får beskedet att de fyra borgerliga inte vill förhandla. Det var beskedet. Och det får de stå för, säger Stefan Löfven till Expressen.

Han svarar samtidigt på frågan om han fortfarande är inställd på en ny valrörelse:

– Vi förbereder beslutet om extraval, så jag utgår från det, ja. Men jag säger som förut: dörren står öppen.

När allt var på väg att falla samman mellan alliansen och regeringen kallades han innan. Utan Mikael Dambergs insats hade det inte blivit någon överenskommelse, enligt en källa på alliansens sida.Foto: Emil Nordin

Just då sitter alliansens företrädare i förhandlingar i riksdagshuset, bara ett par hundra meter bort.

Men statsministern säger inget.

I stället konstaterar han:

– Det behövs ingen djupare undersökning för att hitta alla rubriker om de gånger då jag erbjudit förhandlingar över blockgränsen. Det är jag som har uttalat att vi måste bryta blockpolitiken, den är fördummande för Sverige. Hur många rubriker har vi inte sett där det står: "Nu blev Löfven nobbad igen. Nu blev han avvisad igen." Jag tror att det går att ladda upp ganska många rubriker och löpsedlar på precis det temat.

Alliansledarna blir ursinniga. Och under sittande möte får förhandlarna sms om vad Löfven sagt till journalisterna.

– I det läget håller allt på att krascha. Löfven ljuger ju rakt upp och ner, utan att skämmas. Då var vi beredda att lämna, hävdar en allianskälla med insyn i förhandlingarna.

Flera alliansföreträdare protesterar högljutt och ifrågasätter statsministerns uttalanden.

Lösningen stavas Mikael Damberg.

Närings- och innovationsministern kallas in och tar i panik över förhandlingarna.

– Först när Stefan Löfven och Magdalena Andersson försvann, så kunde vi diskutera på riktigt. Det är tack vare Mikael Damberg som det här gick i lås, säger en uppgiftslämnare inom alliansen.

En annan alliansföreträdare med insyn i förhandlingarna konstaterar:

Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen suttit vid blivande M-ledaren Anna Kinberg Batras sida under processen som lett fram till den så kallade decemberuppgörelsen. Formellt är han fortfarande Moderaternas partiledare.Foto: Sven Lindwall

– Stefan Löfven har inte förmågan och Magdalena Anderssons höga tonläge försvårade allt. Det är orimligt att dom förolämpar våra partiledare. Utan Damberg hade det aldrig blivit något.

Socialdemokraterna vill ha omfattande uppgörelser med allianspartierna om utbildning och integration, bland annat. Men alliansledarna vägrar.

Det enda de är beredda att förhandla om är formerna för minoritetsregerande.

Och grunderna för en sådan förhandling är innehållet i alliansledarnas debattartikel i Dagens Nyheter den 9 december.

"Vi vill göra upp. Det extra valet är ett misslyckande för Stefan Löfven, i en situation orsakad av Sverigedemokraterna. Vi är beredda att före nyvalet göra upp om reglerna för regeringsbildning och budgetomröstning - därför bjuder vi nu in statsministern till samtal", skrev de då.

Och så blir det.

- Vi får igenom allt i den artikeln, säger en allianskälla i dag.

Stefan Löfven får nöja sig med en formulering om att tre politiska områden pekas ut för "samarbete och samtal":

Försvars- och säkerhetspolitiken, pensionssystemet och energiområdet.

Socialdemokraterna försöker under förhandlingarna, gång på gång, att få till en uppgörelse som också innebär att regeringen kan lägga fram sin vårbudget tidigare än i april. Men alliansledarna nobbar.

– Skälet är naturligtvis att Löfven lovat att inte regera på alliansens budget, men nu blir det så i alla fall, säger en källa.

Förra statsministern Fredrik Reinfeldt deltar av "stadgeskäl" i flera alliansinterna partiledarmöten med anledning av samtalen med regeringen - men han är inte med på några möten med regeringsföreträdare.

– Han har några gånger suttit vid sidan av Anna Kinberg Batra när det diskuterats hur man ska se på budgetregler och annat, berättar en uppgiftslämnare med insyn i förhandlingarna.

Den 9 december föreslog valberedningen inom Moderaterna Anna Kinberg Batra till ny partiledare och därmed statsministerkandidat. Men hon väljs först om två veckor på partiets extrastämma.

– Fram till dess är Fredrik Reinfeldt formellt sett partiledare för Moderaterna, och därför måste han av "stadgeskäl" vara med vid en del samtal, säger en källa.

Den 23 december, dagen före julafton, är allt klart. Då har formuleringar i överenskommelsen skickats fram och tillbaka mellan förhandlarna och partiledarna.

Men uppgörelsen kan inte presenteras på julafton. Julfriden måste hedras.

– Alla är överens om att vänta med att kalla till presskonferens till efter julhelgen. Det bestäms att den 27 december är en bra dag, säger en källa inom alliansen.

Socialdemokraternas kansli, Cephalushuset, riksdagen, klockan 19.00, fredagen den 26 december.

Alliansens partiledare kommer i hemlighet till mötet med Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin.

De ska nu bara komma överens om formerna för offentliggörandet.

– Frågan är vem som ska säga vad, och vilka som ska vara med, säger en källa inom alliansen.

Det visar sig vara en svår nöt att knäcka.

”Det var Magdalena Andersson som tog kontakt med alliansens partiledare för att börja samtala kring formerna om minoritetsstyre.”

Eftersom allianspartierna företräds av respektive partiledare uppstår en diskussion om vem som ska företräda Miljöpartiet under presskonferensen - vice statsministern Åsa Romson eller utbildningsministern Gustav Fridolin.

Både Gustav Fridolin och Åsa Romson vill vara med. Men det kan inte alliansledarna acceptera.

Enligt uppgifter till Expressen tycker även statsminister Stefan Löfven att Miljöpartiet kan nöja sig med ett språkrör - eftersom övriga partier bara skickar varsin representant.

Språkrören vägrar.

Det är på förhand uppgjort om att partierna ska skicka ut pressmeddelande klockan 09.00 på lördagsmorgonen och då kalla till en presskonferens klockan 10.30.

Så blir det också.

Men i pressmeddelandet saknas uppgifter om vilka företrädare som ska vara med på presskonferensen. Skälet: förhandlingarna pågår fortfarande.

– Det tjafsas om detta i fjorton timmar, berättar en uppgiftslämnare med insyn.

I sista stund bestäms att Gustav Fridolin får vara med och stå bredvid språkrörskollegan Åsa Romson under presskonferensen. Om han lovar att vara tyst.

På Facebook kommenterar han själv uppgifterna på lördagskvällen, efter att Expressen berättat om detta på nätet.

"Glad över att idag ha varit med och tagit ansvar för ett bättre samtalsklimat i svensk politik. Även om det krävde att just jag fick stå tyst några minuter. Kan avslöja och tipsa mina kollegor med skiftande partitillhörighet om att det var en rätt nyttig upplevelse - även för en politiker. Väl värt att prova", skriver Fridolin på Facebook efter att Expressen publicerat uppgifterna på nätet.

Vänsterpartiet har överhuvudtaget inte deltagit i förhandlingarna mellan regeringspartierna och alliansen. Men Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är ändå nöjd:

– Dagens uppgörelse ger V inflytande över kommande budgetar och överenskommelsen om vinsterna ligger fast. Bra, säger han.

MP ville ha med båda sina språkrör vid lördagens presskonferens. Partierna ägnade 14 timmar åt att bråka om detta, enligt en källa. Till slut fick Gustav Fridolin stå med, längst ut på kanten. Villkoret: Att han höll tyst.Foto: Suvad Mrkonjic

Stefan Löfven vägrar att berätta vem som tog kontakt med vem. I stället säger han:

– Det där kommer att beskrivas på allehanda olika sätt. Men det har funnits samtal mellan partier i olika konstellationer. Det viktigaste är att vi nu konstaterar vad vi faktiskt kommit överens om. Det behöver inte bara vara käbbel som är det intressanta. Nu har sex partier tagit ansvar så att landet kan regeras också av en minoritetsregering.

Men Centerledaren Annie Lööf bekräftar efter presskonferensen Expressens uppgifter:

– Det var Magdalena Andersson som tog kontakt med alliansens partiledare för att börja samtala kring formerna om minoritetsstyre. Sedan dess har vi haft långa och intensiva samtal i drygt en och en halv veckas tid, både på gruppledar- och partiledarnivå.

Och i en intervju i dagens DN säger Stefan Löfven att allianspartiernas tal om att de varit beredda till en uppgörelse redan den 2 december inte stämmer. Den kvällen gav de borgerliga statsministern tre möjligheter: Ta deras budget, avgå eller utlysa extraval, det uppger Löfven för DN.

– Om de hade varit beredda på en sådan uppgörelse som vi har nu, då hade de lagt ned rösterna den 3 december. Min uppfattning är att om jag hade avgått så hade de sagt att "här är vi", säger Stefan Löfven till DN.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg ville i går inte lämna några kommentarer.

Dag för dag - detta har hänt

14 SEPTEMBER: Riksdagsval

15 SEPTEMBER: Klockan 00.22 står det klart att Löfven är segrare. Samma dag kommer beskedet att S och MP ensamma kommer bilda regeringen - och att V utesluts.

16 SEPTEMBER: Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt lämnar in sin begäran om avsked till talmannen.

17 SEPTEMBER: SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelar på en presskonferens att SD överväger att fälla regeringens budget genom att rösta på alliansens förslag.

18 SEPTEMBER: Löfven får uppdraget att bilda regering av talmannen.

2 OKTOBER: Stefan Löfven får riksdagens förtroende att bilda regering.

3 OKTOBER: Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen i riksdagen och presenterar sin nya regering.

23 OKTOBER: Löfven presenterar regeringens budgetförslag. SD upprepar sina hot om att fälla regeringens budget och säger att de tror att ett nyval skulle gynna dem.

10 NOVEMBER: Alliansen och SD presenterar sina respektive skuggbudgetar.

21 NOVEMBER: Löfven uppger att han hoppas nå en kompromiss med C och FP.

2 DECEMBER: SD meddelar att de tänker stödja alliansens budget - och därmed fälla regeringen. Löfven kallar till sig alliansledarna för ett krismöte, men de kommer inte överens.

3 DECEMBER: Löfven meddelar att han så snart som möjligt tänker utlysa extra val 22 mars.

20 DECEMBER: Löfven håller jultal i Stockholm - och på efterföljande presskonferens upprepar han att det inte pågår några förhandlingar.

27 DECEMBER: Regeringen och alliansen meddelar att de nått en uppgörelse och att det inte blir något extra val.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag