Så gick gärningsmannen till väga

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breivik, 32, åkte båt med ungdomar ut till ön.
Utklädd som polis lockade han till sig dem - och sköt.
Norrmannen hann mörda minst 85 personer innan insatsstyrkan grep in.
- Jag låg ner och låtsades vara död. Men jag hörde hans andning, säger Adrian Pracon, 21.
Insatsstyrkan var i beredskap efter bomben i Oslo som dödades minst sju människor.
Men när de hade kommit ut på ön var redan minst 85 personer döda. Polisen fick på lördagsmorgonen frågan varför det tog sådan tid att ta sig ut till ön.
– Det tar den tid det tar att köra fast, sa stabchefen Johan Fredriksen och beräknade det till en halvtimme.
Anders Behring Breivik, 32, är anhållen misstänkt för att ha placerat bomben – sedan åkt ut till Utöya.
Anders Behring Breivik tog en båt tillsammans med ungdomar som skulle delta i partlägret till ön.
Norrmannen var utklädd till polis, ska ha burit skottväst, och legitimerade sig och sa att han skulle kontrollera säkerheten på lägret på grund av det som hänt i Oslo.
Vittnen berättar om hur Anders Behring Breivik agerade med iskyla. Han sköt lugnt och metodiskt, och pratade med ungdomarna.

"Ropade, jublade"

– Kom hit, det är okej, sa han när han ville samla ungdomarna.
– Sedan började han skjuta, som en avrättning. Men han sköt metodiskt. Från nära håll. Det var därför han kunde hålla på så länge, och skjuta så många, säger svenske Ali Esbati som var på plats, till Expressen.se.
Nicoline Bierge Schie, 21, såg honom inte, men hörde.
– Han ropade, jublade och kom med flera segerrop, men jag hörde inte vad han sa, säger hon till Expressen.se.
Nu i efterhand är hon chockad över händelsen och vet fortfarande inte om hennes vänner lever eller inte.
- Jag har många kompisar som är saknade, men jag har inte fått något bekräftat, säger hon.
Adrian Pracon, 21, berättar för CNN om skräcken:
– Jag och två andra låg ner och låtsades att vi var döda. Jag kunde känna hans andning, höra hans steg.
Han var bara fem meter från gärningsmannen.
– Han skrek att han skulle döda oss, att vi alla skulle dö. Han riktade geväret mot mig, men sköt inte, berättar Adrian Pracon för CNN.
Samtidigt fick anhöriga desperata sms från ungdomarna som jagas, flyr för sina liv.
Enligt uppgift ska det också ha funnits sprängmedel på ön, men det är inte bekräftat. I runt två timmar kunde han agera innan polis grep in.
Anders Behring Breivik misstänks också för bomben i Oslo där minst sju människor dödades. Hans dåd bedöms som en terrorhandling.

"Inte överraskad"

Anders Behring Breivik beskriver sig själv som kristen fundamentalist. Han är medlem i ordenssällskapet frimuraren. Enligt hans vänner blev han högerextrem för några år sedan, och beskrivs som nationalist och fientlig mot islam.
På morgonens presskonferens fick polisen frågan om de blev överraskad att dåden utfördes av en kristen-fundamentalist, inte av en extremistisk islamist, svarade man:
– Vi blir inte överraskade av något. Människan är den mest komplicerade varelsen på jorden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag