Mehmet Kaplan sparkades redan i söndags under ett hemligt möte. Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXPMehmet Kaplan sparkades redan i söndags under ett hemligt möte. Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Mehmet Kaplan sparkades redan i söndags under ett hemligt möte. Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Stefan Löfven klev med bestämda steg upp på scenen inför medieuppbådet i Bella Venezia. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUREStefan Löfven klev med bestämda steg upp på scenen inför medieuppbådet i Bella Venezia. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Stefan Löfven klev med bestämda steg upp på scenen inför medieuppbådet i Bella Venezia. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
I klippet från "Somali star tv" jämförde Kaplan israeler med nazister under 30-talet i Tyskland.I klippet från "Somali star tv" jämförde Kaplan israeler med nazister under 30-talet i Tyskland.
I klippet från "Somali star tv" jämförde Kaplan israeler med nazister under 30-talet i Tyskland.

Så gick det till när Kaplan sparkades

Publicerad

Mehmet Kaplan (MP) struntade i Stefan Löfvens order om att lägga alla kort på bordet.

Därför fick han sparken.

Statsministern gav bostadsministern beskedet redan i söndags, kan Expressen nu berätta.

– Det här funkar inte, förklarade Stefan Löfven i det hemliga samtalet.

Trots att Mehmet Kaplan de senaste dygnen "förhörts" ingående av statsminister Stefan Löfven och hans medarbetare kom de nya uppgifterna som en total överraskning i regeringshögkvarteret.

Klockan 13.53 på söndagen avslöjade Svenska Dagbladet att bostadsministern liknat Israels agerande med nazisternas under 1930-talet i Tyskland.

Men det var inte droppen som fick bägaren att rinna över. Stefan Löfven hade redan bestämt sig och informerat Mehmet Kaplan om sitt beslut, enligt Expressens källor.

– Situationen var ohållbar, konstaterar en uppgiftslämnare.

Därför ringde statsministern under söndagseftermiddagen upp Mehmet Kaplan och förklarade:

– Det här funkar inte.

 

LÄS MER K-G Bergström: En svart dag för Miljöpartiet i Sverige

Framträdde tillsammans

Svaret från Kaplan överraskade Löfven:

– Jag håller med. Det gör det inte.

Därmed återstod bara formalia - och en avskedspresskonferens.

Statsministern och den avgående bostadsministern bestämde att de skulle ses klockan åtta på måndagsmorgonen, och så blev det.

Efter att den formella avskedsansökan lämnats in diskuterade de sedan en kommunikationsplan och de kom överens om att framträda tillsammans på presskonferensen i regeringshögkvarteret Rosenbads presskonferenssal Bella Venezia klockan 12.30.

Det bestämdes också att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson inte skulle medverka på presskonferensen, utan några timmar senare i stället ge enskilda intervjuer i ett rum i riksdagshuset.

Huvudskälet till att statsministern bestämde sig för att sparka bostadsministern var Kaplans "dåliga omdöme", enligt Expressens källor.

Stefan Löfven blev rasande när han i torsdags förra veckan fick klart för sig att Mehmet Kaplan inte ens försökt ta hjälp av sina medarbetare för att kontrollera gästlistan inför den kritiserade middagen där fascistgruppen Grå Vargarnas ledare deltog.

– Om man inte tar hjälp av sin stab eller ens försöker att kolla upp detta, då har man klantat sig rejält, säger en uppgiftslämnare.

Det allvarliga var inte att Kaplan deltog i middagen, utan att han inte visste vilka som var där, enligt en källa.

Klockan 11.21 på måndagen - drygt en timme innan presskonferensen i regeringshögkvarteret - publicerade Sveriges Televisions ett nytt avslöjande om bostadsministern.

 

LÄS MER: Miljöpartiet vägrar ge upp ministerposten

Arbetade för regimen

Nya bilder visar att Kaplan under flera år haft mycket tät kontakt med en person som arbetar för den turkiska regimen. Enligt SVT har de mötts vid minst 17 tillfällen de senaste tre åren och de har tillsammans representerat Sverige på resor utomlands.

– Det var väldigt bekymrande uppgifter, särskilt med tanke på de samtal som statsministern haft med Kaplan under veckan, säger en regeringskälla.

Mehmet Kaplan har vid upprepade tillfällen de senaste dagarna uppmanats att berätta om alla möten, resor och samtal som av olika anledningar kan ifrågasättas. Men Kaplan berättade inte om denna kontakt.

– Det är häpnadsväckande att han satt sig själv i den här sitsen, konstaterar en uppgiftslämnare.

Exakt klockan 12.30 på måndagen gick Stefan Löfven med bestämda steg upp på scen framför det stora medieuppbådet i Bella Venezia och berättade att Mehmet Kaplan lämnat regeringen. Statsministern betonar då att det är Kaplans eget agerande som lett fram till beslutet:

– Mehmet Kaplan gör en samlad bedömning att hans agerande i relation till externa religiösa och politiska organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans uppgifter som statsråd, och jag delar den bedömningen, sa statsministern.

"Jag känner ju Mehmet"

Men så låter det inte när språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson senare möter journalisterna.

– Han har svårt att fullfölja sina uppgifter i regeringen därför att det finns ett ifrågasättande av honom och hans person, och då väljer han att stiga åt sidan, säger Gustav Fridolin, som också hävdar att bilden som nu ges av Mehmet Kaplan är "orättvis":

– Det är klart att jag tycker. För jag känner ju Mehmet. Vi vet att han är demokrat, antirasist och humanist.

Under presskonferensen säger Mehmet Kaplan att han känner förtroende från samtliga statsråd i regeringen.

Men på frågan om språkrören därmed försökte övertala honom att stanna kvar, blir svaret från Åsa Romson:

– Vi har gett stöd till Mehmet, naturligtvis, som partikollegor och som språkrör i det parti som föreslår de gröna statsråden till statsministern, under lång tid. Och vi fortsätter att ge det stödet till personen Mehmet Kaplan som vi känner som en djup demokrat och antirasist

Romson fortsätter:

– Samtidigt måste vi respektera och dela den analys som Mehmet Kaplan gör. I det här läget, med den bild som finns och med de frågor som ställs - även när Mehmet väljer att svara på dem, en efter en... och han inte kan komma ut och göra det viktiga jobb som vi från Miljöpartiet och hela regeringen behöver när det gäller bostadsfrågan.

Språkrören vill inte sammanfatta Mehmet Kaplans ministertid.

– Det här är inte dagen att recensera hela den arbetsgärning som Mehmet har gjort som minister, avslutar Åsa Romson.

 

LÄS MER: Här är alla turerna kring Mehmet Kaplan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag