Så gick det sen för de svenska maffialedarna

Denho Acar, 42, lämnade Sverige för Turkiet – där han nu bor och driver ett gym.
Foto: Christian Örnberg
En laddad halvautomatisk 9 mm-pistol av märket Norinco, som bars av Daniel Saukkoriipi, 39.
Daniel Maiorana var med i biljakt som enligt polisen nådde hastigheter på 150 kilometer i timmen – i fel färdriktning.
Ratko "Cobra" Djokic sköts till döds i Skärholmen, Stockholm.
Foto: Ulf Karlsson / EXP

Mördade, försvunna, på flykt, i fängelse och jagade av myndigheterna.

Gänglivet leder inte sällan till förstörda liv.

Expressen har granskat vad som hänt med 15 tongivande gängledare från 90- och 00-talet.

– Jag har en tioårig dotter att tänka på. Hon är mitt allt. Jag kan inte svika henne mer än vad jag har gjort, säger den förre mc-gängsledaren Daniel Saukkoriipi, 39, som nu försöker lämna gänglivet bakom sig.

Expressen har granskat vad som hänt med 15 personer som var framträdande i gängsammanhang under 90- och 00-talet. Bland dem finns personer som mördats brutalt av sina fiender.

Brödraskapets ledare Danny Fitzpatrick sköts till döds 1998. Han hade då under två års tid byggt upp sitt fängelsegäng och knutit flera av Sveriges tyngsta kriminella till sig. Tanken var att gängtillhörigheten skulle utgöra ett skydd men ledaren Fitzpatrick hade dragit på sig fiender och bara några månader efter att han kom ut från ett fängelsestraff mördades han.

Byggde upp Brödraskapet

Daniel "The Hood" Fitzpatrick byggde i mitten av 90-talet upp fängelsegänget Brödraskapet - bland annat genom flitigt brevskrivande till tungt kriminella på landets anstalter. Han satt då inne på ett långt fängelsestraff för rån och i takt med att Brödraskapet blev allt mer kända så började brottslingar höra av sig direkt till Fitzpatrick för att ansluta sig.
En del av tanken bakom Brödraskapet var att medlemmarna skulle skydda varandra - men Fitzpatrick hade dragit på sig fiender. I juni 1998, bara några månader efter att han hade släppts från fängelset, så sköts han till döds i sin bil.

Torpeden dömd till livstid

Ett annat gangstermord, i närmast avrättningsstil, skedde på en parkeringsplats i Skärholmen söder om Stockholm en majdag 2003. En mordpatrull klev då fram mot Ratko "Cobra" Djokic och sköt skott på skott mot honom. Han försökte ta sig från platsen men segnade ned och lämnades ihjälskjuten.

Ratko Djokic sköt till döds i Skärholmen.
Foto: Ulf Karlsson / EXP

I dag sitter mordpatrullens chaufför – torpeden Nenad Misovic – dömd till livstids fängelse för mordet men de två skyttarna är fortfarande på fri fot.

Smugglade cigaretter

Ratko "Cobra" Djokic sköts till döds av en mordpatrull på en parkeringsplats i Skärholmen i maj 2003. Han hade då gjort sig ett namn inom cigarettsmugglingsbranschen från Balkan och drev också en boxningsklubb i just Skärholmen.
Vem eller vilka som låg bakom mordet var först oklart men efter att polisen kunde knyta Nenad Misovic - som i dag avtjänar livstids fängelse för mord - som den som skjutsat skyttarna blev huvudteorin att mordet berodde på den illegala spelmaskinsbranschen. I den branschen hade Djokic jobbat med säkerhetsfrågor.
Den så kallade spelkungen Rade Kotur åtalades för att ha beställt mordet på Djokic, men 2009 friade hovrätten honom från det. Djokic var svärfar till Milan Sevo.

Andra i granskningen är själva dömda för att ha mördat. Den förre OG-mannen Goran Kotaran, 33, dömdes för två mord i Sverige i början av 00-talet och efter att han utvisats till Bosnien begick han två nya mord. I tidningar nere på Balkan beskrivs han än i dag som "Balkans Hannibal Lecter" och "Monstret från Dubice".

Foto: Jan Wiridén

Ökänd mordmaskin

Goran Kotaran blev ökänd som OG:s mordmaskin i början av 00-talet och han dömdes för två mord under 2002 - varav ett sågs som ett led i kriget mellan OG och Bandidostrogna X-team. Kotaran dömdes till rättspsykiatrisk vård och utvisning. I början av 2005 ansåg myndigheterna att han kunde utvisas och han skickades till Bosnien. Men i stället för fortsatt vård eller straff släpptes han fri - och dömdes för två nya mord till 16 års fängelse.
2008 träffade Expressen Kotaran inne på fängelset i bosniska Foca. Där visade han hur han brutit nacken av några av sina offer.
– Det är klart att du hör när nacken går av, sade Kotaran då.
Kotaran förekom också i utredningen mot spelkungen Rade Kotur, efter att Kotaran under en tid arbetat för spelkungens bolag, men åklagaren lyckades inte få honom att vittna.
På senare år har Kotaran också blivit omskriven i pressen nere på Balkan där han fått öknamnen "Balkans Hannibal Lecter" och "Monstret från Dubice". Dubice är den bosniska by som Kotaran kommer ifrån.
Expressen har sökt Kotaran via en släkting och via kriminalvården i Bosnien, utan resultat.

Andra gängledare i Expressens granskning har undkommit attacker med livet i behåll. En av dem är den så kallade Naserligans ledare Naser Dzeljilji, 56. Från slutet av 90-talet och under 00-talet låg gänget i strid med främst Original Gangsters, OG, i Göteborgsområdet. Dzeljilji blev själv måltavla för en attack när han besköts i ett parkeringsgarage i Majorna 2006. När Expressen nådde honom några år efter attacken ville han undvika all uppmärksamhet och avbröt kontakten.

Hårdare tag från myndigheter

På senare år har Naser Dzeljilji – precis som flera andra gamla gängmedlemmar – i stället för gängkrig fått känna av myndigheternas upptrappade kamp mot den organiserade brottsligheten.

Strategin har varit att samordna flera myndigheters arbete där gängmedlemmarna också ska klämmas åt ekonomiskt genom att låta Skatteverket, Kronofogden och Försäkringskassan närgranska gängmiljön.

Efter en lång utredning – och många turer i domstolar – slog Högsta förvaltningsdomstolen sommaren 2014 fast att Dzeljilji skulle betala tillbaka drygt en miljon kronor till Försäkringskassan.

Skottlossning mitt på badplats

Naser Dzeljilji pekades under 00-talet ut som ledargestalt för ett albanskt nätverk i Göteborgsområdet - en gruppering som också kom att kallas Naserligan.
Naserligan hade redan under 90-talet byggt upp en fientlighet mot OG och den mest ökända sammandrabbningen kom 2001 när medlemmar från de två gängen öppnade eld mot varandra mitt bland solande och badande Göteborgare på Näsets badplats. Naser Dzeljilji blev själv beskjuten i ett parkeringsgarage i Majorna i Göteborg 2006 men överlevde.
På senare år har Naser Dzeljilji fått ägna sig åt en tvist med Försäkringskassan. För efter skotten 2006 sjukskrev sig Dzeljilji men myndigheten började utreda sjukpenningen efter att det bolag som Dzeljilji var sjukskriven ifrån var indragen i en utredning hos Ekobrottsmyndigheten. Myndigheten krävde då tillbaka över en miljon kronor från Dzeljilji - som däremot hävdade att inget fel hade begåtts med sjukpenningen. Sommaren 2014 fastställde Högsta förvaltningsdomstolen att sjukpenningen skulle betalas tillbaka.
Expressen har sökt Naser Dzeljilji.

En annan gammal gängledare som blivit en följetong hos flera myndigheter är Hells Angels Thomas Möller, 52. Sedan 2013 står han registrerad som utvandrad till Thailand – och dessförinnan vistades han under många år i Sydafrika – men Skatteverket har menat att han bland annat disponerat en lägenhet i centrala Malmö och att han skrivit sig utomlands för att "försvåra indrivningen" av en skatteskuld.

Möllers senaste tvist med myndighets-Sverige gäller just skatteskulden där Skatteverket vill skjuta upp datumet för att preskribera den.

– Möller har uppfattningen att han på alla sätt medverkat till att stå till förfogande, i att reda ut hans inkomstsituation, säger Thomas Möllers ombud Stefan Köhler.

Första HA-avdelningen i Sverige

Möller ingick först i gänget Dirty Dräggels som 1993 blev Hells Angels första riktiga avdelning i Sverige. Under 90-talet och fram till att han trädde tillbaka 2003 så personifierade Möller Hells Angels i Sverige och han befäste gängets position som det största och mäktigaste på den svenska mc-gängskartan.
Efter att Möller klev ned från toppositionen har han haft återkommande turer med myndigheterna, bland annat Kronofogden och Skatteverket. Sedan 2013 står han som utvandrad till Thailand i folkbokföringsregistret och åren dessförinnan vistades han mycket i Sydafrika.
Just nu pågår en tvist med Skatteverket som vill skjuta upp preskriptionsdatumet för Möllers skatteskuld - för att få mer tid att kunna driva in den. Myndigheten menar att Möller bland annat har disponerat en lägenhet i centrala Malmö och att han skrivit sig utomlands för att "försvåra indrivningen" av skulden.
– Möller har uppfattningen att han på alla sätt medverkat till att stå till förfogande så att säga, i att reda ut hans inkomstsituation. Han håller inte med om att han dragit sig undan på något vis, säger Möllers ombud Stefan Köhler.
Var bor Möller i dag?
– Var han bor? Ja, det kan jag inte riktigt svara på så här.
Men hur ofta vistas han i Sverige?
– Det kan jag inte heller helt enkelt besvara, säger Köhler och tillägger att Möller inte vill ge några kommentarer.

Thomas Möller är inte den ende gamle gängledaren som numera är folkbokförd i utlandet.

Redan 2005 lämnade Milan Sevo, 47, under 90-talet utpekad som Stockholms gangsterkung, Sverige för att bosätta sig i Belgrad i Serbien. Den tidigare OG-ledaren Denho Acar, 42, lämnade Sverige för Turkiet – där han är medborgare – efter att han misstänktes för ett brandattentat i centrala Göteborg 2006.

Kom från Örnligan

Milan Sevo hade gått den långa vägen till rollen som Stockholms gangsterkung. Han kom från Örnligan - en sammanslutning av främst kampsportare - och lärde känna den kände gangstern Dragan Joksovic. Efter mordet på Joksovic 1998 övertog Sevo rollen som Stockholms gangsterkung. Året därpå gifte han sig med Ratko Djokics dotter och den gamla gatustilen hade bytts mot bostad på Östermalm och dyrare kostymer.
Men 2001 utsattes Sevo för ett mordförsök och 2005 registrerades han som utvandrad till Belgrad i Serbien. På senare år har Milan Sevo omnämns - men aldrig åtalats - i flera stora brottsutredningar. Bland annat i utredningen av det så kallade helikopterrånet i Västberga 2009 och han förekom på en bild i den stora härvan med kokainseglatser över Atlanten som knöts till Jonas Falk, tidigare Oredsson, som senare friades.
2011 gav journalisten Nuri Kino ut boken Den svenske gudfadern. I den beskrivs Milan Sevo som en "internationell affärsman" som är "lika beundrad och respekterad som fruktad och missförstådd."
Expressen har sökt Sevo.

Foto: Sven Lindwall

Bildade OG

Denho Acar bildade Original Gangsters i Göteborg redan 1993 och under 90-talet lyckades han bygga upp ett gäng som utmanade andra kriminella grupperingar i Göteborgs undre värld. Gänget låg i strid med både Bandidos och Naserligan men lyckades också sprida sig till andra orter.
I början av 00-talet dömdes han till fem års fängelse för rån, men det misstänkta brott som kom att förfölja honom längst blev brandattentatet mot Café Vasa på Vasagatan i centrala Göteborg i slutet av 2006. Denho Acar misstänktes för att ha anstiftat mordbranden, men innan polisen fick tag på honom flydde han till Turkiet - där han är medborgare - som Sverige saknar utlämningsavtal med.
Acar blev internationellt efterlyst men 2014 drog åklagare tillbaka efterlysningen och överlämnade utredningen till turkiska myndigheter. Men där gick processen inte bra; Det var svårt att höra vittnen och rättegången ställdes först in utan förklaring.
I dag lever Denho Acar öppet på turistorten Marmaris där han driver ett gym. Expressens Michael Syrén får tag på Acar på gymmets telefonnummer:
Finns OG som gäng i dag?
– Jag förstår att du är nyfiken. Jag har bestämt mig för att inte uttala mig mer om någonting, säger Acar.

Denho Acar, 42, lämnade Sverige för Turkiet – där han nu bor och driver ett gym.
Foto: Christian Örnberg

Försvann mystiskt 

I höstas kunde Expressen också berätta att den så kallade spelkungen Rade Kotur, 64, emigrerat från Göteborg till London – efter att en man som pekats ut som hans livvakt beskjutits på Vasagatan i Göteborg i slutet av maj förra året.

Foto: Polisen

Dömdes till 12 års fängelse

Den så kallade spelkungen Rade Kotur dömdes 2009, mot sitt nekande, till 12 års fängelse för att ha beställt ett mordförsök på en konkurrent till hans spelmaskinsimperium. Däremot så friades han från att ha anstiftat mordet på Ratko Djokic 2003.
Kotur dömdes också för grovt dobbleri och ekobrott - verksamhet som kopplades till hans spelmaskinsimperium som bara under åren 2005 till 2007 beräknades ha gjort en vinst på 169 miljoner kronor. Spelmaskinsverksamheten började i Göteborg men spred sig över landet och till andra europeiska länder.
2010 träffade Expressen Kotur inne på Kumlabunkern:
– Jag kanske tar konsultjobb eller så finns det stora bolag som skulle anställa mig, sade han då om sin framtid.
Sommaren 2015, när Kotur bara hade några månader kvar på sitt fängelsestraff, skrev han en JO-anmälan mot Kriminalvården där han klagade på att det inte fanns någon plan för hans utslussning till ett liv i frihet. Han klagade på att Kriminalvården hänvisat till hans "kriminella kontakter över gränser" som motivering till hans placering på säkerhetsavdelning. Kotur menade själv att han bara hade "högst legitima affärskontakter".
I maj förra året, när Kotur hade släppts från fängelset, besköts en man på Vasagatan i centrala Göteborg. Mannen hade enligt polisen fungerat som livvakt åt Kotur - som också syntes på brottsplatsen kort tid efter skotten. En dryg månad senare utvandrade Kotur till London.
Expressen har sökt Kotur

Hos Skatteverket står de två tidigare Bandidosledarna Jim Tinndahn, 55, och Jan "Clark" Jensen, 56, också som utvandrade – till Danmark. Båda var tongivande under tiden då Bandidos och Hells Angels krigade mot varandra i Norden under 90-talet och de var båda skrivna i Bandidos svenska högkvarter på Planteringsvägen i Helsingborg fram till för några år sedan.

Men nu har inte Jim Tinndahn kvar sin ledarposition i gänget och Jensen är mystiskt försvunnen. En teori från dansk polis är att Jensen är död.

I Tinndahns och Jensens frånvaro har Göteborgaren Mehdi Seyyed, 42, tagit kliv upp i Bandidoshierarkin och pekas av polisen ut som den högst uppsatte i Sverige. När Expressen når honom på telefon beskriver han sig däremot som en vanlig medlem:

– Jag är vanlig medlem som åker motorcykel. Det är inget annat än det. Vi är ett gäng killar som har en mc-klubb.

Gav ut bok

2014 släpptes Seyyed fri efter att han dömts till sju års fängelse för att ha beställt två bombattentat mot bilar i Göteborgsområdet under 2006. Han återtog då sin centrala roll inom Bandidos Göteborgsavdelning. Det var inte första gången som Seyyed hade dömts för allvarlig brottslighet - bland annat hade han tidigare dömts för grovt vapenbrott, grov misshandel och utpressning.
Seyyed har i dag högst rang i Bandidos i Sverige och han uppges också ha en roll i mc-gängets europeiska ledning. Förra året gav han ut en bok om sitt liv - Mammas son banditen.
– Jag har gjort en massa skit. Det förnekar inte jag, att jag gjort en massa under 90-talet och början av 2000-talet. Men det har inget med min klubb att göra, säger Seyyed till Expressen.

Seyyed vänder sig mot beskrivningen av Bandidos som ett kriminellt mc-gäng:

– Jag har gjort en massa skit. Det förnekar inte jag, att jag gjort en massa under 90-talet och början av 2000-talet, men det har inget med min klubb att göra.

Göteborgaren Mehdi Seyyed, 42, tagit kliv upp i Bandidoshierarkin och pekas av polisen ut som den högst uppsatte i Sverige.
Foto: Richard Ström/Expressen / RICHARD STR?M/EXPRESSEN

Du har suttit inne i några omgångar också. Om du tittar tillbaka på det - är det saker du ångrar?

– Jag ångrar ingenting.

Frågorna om vad som hänt med Jan "Clark" Jensen och vilken ställning som Jim Tinndahn har i Bandidos i dag är däremot känsliga:

– Jag har inget att säga om Clark. Det får du fråga honom själv, säger Mehdi Seyyed som ger liknande svar om Tinndahn.

Foto: Stefan Söderström

Tyngsta i världen

Bandidosledaren Jim Tinndahn blev känd för allmänheten 1997 när han i dansk TV tillsammans med sin motpart i Hells Angels berättade att det nu skulle råda fred mellan mc-gängen efter flera dödliga attacker mellan dem i Norden.
Tinndahn hade då varit framgångsrik med att etablera Bandidos - och till och med locka över några från Hells Angels. Danske Tinndahn flyttade till Helsingborg där han bosatte sig på Planteringsvägen som blev Bandidos viktigaste fäste i Sverige. Tinndahn iklädde sig också rollen som Europapresident och blev därmed en av de tyngsta inom Bandidos i hela världen.
Under tiden i Sverige dömdes Tinndahn bara för lindrigare brottslighet, som dagsböter för narkotikabrott och brott mot knivlagen. I somras undkom Tinndahn ett länge fängelsestraff efter att hovrätten mildrade domen efter en bilkrasch 2012.
Tinndahn hade kraschat en Audi-SUV på väg hem från en fest i Bunkeflostrand. En passagerare skadades svårt och avled några månader senare. Tingsrätten dömde honom till nio månaders fängelse men hovrätten tog bort flera åtalspunkter och gav honom villkorlig dom och dagsböter för vållande till kroppsskada, grovt brott.
Tinndahn hade då redan försvunnit bort från mc-gängets yttersta topp och återvandrat till Danmark.
Expressen har varit i kontakt med en närstående person till Tinndahn som meddelar att han inte vill uttala sig.

Spårlöst försvunnen

Dansken Jan "Clark" Jensen var central för etableringen av Bandidos i Sverige, men han började sin mc-gängskarriär på 80-talet som en av de främsta inom de värsta rivalerna Hells Angels. I HA ingick han, enligt uppgifter från den danska tidningen Ekstrabladet, i mc-gängets så kallade "terror team".
I mitten av 90-talet gick han över till Bandidos och 1996 besköts han under en skottlossning mellan HA och Bandidos. Precis som Jim Tinndahn flyttade han till Helsingborg och folkbokförde sig i Bandidos högkvarter i staden.
I början av 10-talet flyttade Jensen tillbaka till Danmark och han uppgavs ha "pensionerat" sig från Bandidos. Men sedan december 2011 är han spårlöst försvunnen, och en teori är att han inte längre lever. 2013 publicerade Ekstrabladet nya uppgifter om att Jensen fanns med på en "dödslista" när han försvann.
– Jag har inget att säga om Clark, säger Bandidosledaren Mehdi Seyyed om sin gängkamrat.

”Omöjligt att leva ett vanligt liv”

Fredrik Gårdare är kriminalkommissarie och gängexpert på Stockholmpolisen. Han menar att det är svårt för en person som levt stora delar av sitt liv i ett kriminellt gäng att kunna gå vidare och leva ett något så när normalt liv.

– Det är mycket, mycket svårt, i princip omöjligt att leva ett vanligt liv. Det går att ta sig ur, det går att börja om och det går att leva ett hyfsat vanligt liv. Men det är en jobbig resa varje dag för de personerna, förmodligen livet ut.

Vilka försvårande faktorer finns det?

– Dels att de har levt och växt upp i den här miljön och de har levt i den med den världens normer där våldet är i centrum. De har levt i en miljö med väldigt mycket narkotikabruk. De har levt ett ohälsosamt liv överhuvudtaget under många, många år.

– Sedan är det en massa praktiska bekymmer, man har låg utbildningsnivå, man måste börja om när det gäller att utbilda sig, man har oerhört stora problem att hitta ett vanligt jobb. Arbetsgivare väljer ju bort personer med den här bakgrunden, säger Gårdare.

Däremot är risken att gamla fiender ska ge sig på en gängmedlem som lämnat den organiserade brottsligheten mindre än man tror, enligt Gårdare:

– I viss mån kan det följa med tidigare konflikter. Det kan finnas personer som vill hämnas men risken är mindre än man tror. I gängmiljön så snurrar allt så fort och det händer saker hela tiden så de flesta är så fokuserade på de närmaste 24 timmarna och det är inte så många som går tillbaka och agerar i äldre händelser.

Sköt en man i benet

En före detta gängledare som nu säger sig vilja börja om och lämna kriminaliteten är Daniel Saukkoriipi, 39. Han har ett långt förflutet i mc-gäng i Gävletrakten som Solidos, Bandidos och en vända i rivalerna Outlaws. Han har upplevt gängkrig och i flera omgångar dömts till långa fängelsestraff.

I höstas kom han ut från ett femårigt fängelsestraff efter att han dömts för synnerligen grov misshandel. Bakgrunden var att han i en källarlokal i Sandviken 2011 hade skjutit en man i benet. Offret hade velat lämna den Bandidosavdelning som Saukkoriipi höll på att starta.

Saukkoriipi påträffades med pistol och skyddsväst.

Men när Saukkoriipi kom ut från fängelset i höstas gick det snett nästan direkt. Några veckor efter frisläppandet kände en polisman igen honom ute på krogen Bilagan i Gävle och vid en kontroll påträffades en laddad halvautomatisk 9 mm-pistol av märket Norinco och Saukkoriipi var också iklädd en skyddsväst.

Foto: Henrik Jansson

19 varningar i fängelset

Daniel Saukkoriipi var under 00-talet en av de mest tongivande inom den kriminella mc-gängsvärlden i Gävleborg. Han var ledare för Bandidostrogna Solidos - som bland annat låg i gängstrid mot lokala mc-gänget Outlaws - och försökte sedan etablera en egen Bandidosavdelning. Efter tiden i Bandidos var han också en kort period med i rivalerna Outlaws.
2012 dömdes han till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak. Bakgrunden var att han i en källarlokal i Sandviken hade skjutit en man i benet. Offret sade sig vilja lämna den Bandidosavdelning som Saukkoriipi höll på att starta.
Saukkoriipi avtjänade straffet till stor del på säkerhetsavdelning. Enligt en rapport från Kriminalvården från i somras så hade han tilldelats 19 varningar, rapporterats för omfattande skadegörelse och innehaft stickvapen vid två tillfällen - stickvapen som han hävdar inte tillhörde honom. I rapporten stod också att han då höll på att starta ett nytt gäng - kallat Ghost.
I höstas släpptes han fri men bara några veckor senare ertappades han med pistol och iklädd skyddsväst på en krog i Gävle. Brottet skulle ha gett fängelse i ett och ett halvt år, men han fick i stället skyddstillsyn med behandling för att kunna lämna kriminaliteten.
– Jag hoppas få hjälpmedel och verktyg att få slut på min kriminella identitet, säger Saukkoriipi som nekar till att han försökt starta upp ett nytt gäng.

I tingsrätten, där Saukkoriipi dömdes för grovt vapenbrott, berättade han att han ska försöka lämna kriminaliteten bakom sig. Nu bor han på ett behandlingshem i Västsverige där Expressen träffar honom. Han berättar att det är hans tioåriga dotter som gör att han ska lämna brottsligheten och gänglivet bakom sig.

– Det är min dotter med stort D. Utan henne hade jag aldrig gjort detta. Då hade jag tuffat på i min vanliga lunk och kört på med mina grejer. Jag har en tioårig tjej att tänka på. Hon är mitt allt. Jag kan inte svika henne mer än vad jag har gjort. Jag svek henne nu när jag kom och sa att jag aldrig mer skulle åka in i fängelse och det tog fyra veckor så satt jag häktad igen.

Du har suttit inne på säkerhetsavdelning på tung anstalt och missat mycket av hennes barndom. Hur ser du på det?

– Det gör ont. Jag känner mig som en stor förlorare och dålig pappa. Jag ser att jag gjort fel mot henne och nu ska jag rätta till det.

Saukkoriipi satt flera år på säkerhetsavdelning – bunkerplacering – nästan hela tiden fram till att han släpptes från fängelset i höstas, vilket har gjort honom "bunkerskadad" som han själv beskriver det:

– Bunkern gör bara människor mer hatiska. Jag blir riktigt hatisk när jag sitter där. Så många gånger som jag bjudit upp insatsstyrkan och slagits med dem och fått stryk –och ändå tyckt att jag har gjort rätt. Då har jag fått ut mina aggressioner som man bygger upp där under så många, många år.

Det är väl det beteendet som lett till att du fått stanna kvar där?

– Visst kan det vara så men det är ändå ingen anledning till att du ska sitta på bunkern, att du slagits med vakter eller insatsstyrkan eller slagit sönder en avdelning. Bunkeranledning är att du rymt, fritagits eller att det finns planer på det, eller du gjort grov brottslighet på anstalt.

Saukkoriipi beskriver åren i mc-gäng och i kriminalitet som "bortkastad tid".

Har du dragit på dig fiender från den tiden?

– Nej, inte det minsta. Sen kan inte alla tycka om mig och jag tycker inte om alla heller.

Men kan det inte vara en förklaring till att du påträffades beväpnad och med skyddsväst på en krog i Gävle i höstas?

– Absolut inte.

Daniel Saukkoriipi ska nu försöka lämna sitt gamla liv bakom sig men han är själv dömd för att ha skjutit en man som ville lämna ett mc-gäng i benet.

Det exemplet kan visa vilken typ av person som en som vill lämna mc-gängsvärlden kan stöta på. Nu är du en sådan som vill lämna - finns det inte en fara att du också råkar illa ut?

– Nej, det gör det inte, säger Saukkoriipi som vill skaffa sig en utbildning och på sikt bli behandlingsassistent för att jobba med ungdomar.

Biljakt i fel körriktning 

Andra gamla gängledare förutom Saukkoriipi är också föremål för rättsväsendets fortsatta intresse. Den förre OG-ledaren Geofrey Kitutu, 41, avtjänar fram till juli i år ett nioårigt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott och rån. Den tidigare Asirledaren Süyar Gürbüz, 40, häktades i december misstänkt för grov utpressning. Han släpptes tidigare i veckan men är fortfarande misstänkt.

Foto: Privat

Kom OG-ledaren nära

Geofrey Kitutu började umgås med OG-medlemmar när han bodde i Göteborg i slutet av 90-talet. Han kom OG-ledaren Denho Acar nära och när Acar flydde från Sverige till Turkiet efter brandattentatet mot kaféet på Vasagatan 2006 blev Kitutu i praktiken den främste OG-ledaren kvar i Sverige.
Kitutu som under 90-talet hade dömts för stölder och häleribrott dömdes vid två tillfällen till långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott i början av 00-talet. Sedan 2010 avtjänar han nu ett nioårigt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott och rån.
Kriminalvården bedömer att Kitutu fortfarande är en av deras mest högprofilerade fångar och han är därför placerad på tung säkerhetsavdelning. I ett beslut från i november i förra året motiverar myndigheten det med bland annat att Kitutu har "en ledande position i en kriminell organisation och ett stort kriminellt kontaktnät."
Kriminalvården skriver också: "Inget har framkommit som tyder på att Geofrey Kitutu har för avsikt att bryta den omfattande kontakten med sitt kriminella kontaktnät varför risken för rymning eller fritagning, trots kort återstående strafftid, alltjämt bedöms som hög."
Kitutu, som kan bli frigiven i juli, skriver i ett brev inifrån Kumlabunkern till Expressen:
"Sedan tonåren har jag varit gängmedlem, det faller ganska naturligt att de flesta av mina vänner kommer just från den miljön. De flesta av dessa personer som jag brevväxlar med är före detta gängmedlemmar. Men precis som jag, har alla valt och lägga det livet bakom sig".

Ökänd för rån

Gürbüz har genom åren pekats ut som förgrundsgestalt inom det kriminella nätverket Asir. Han har däremot själv, via ombud till Expressen, tidigare hävdat att han inte ingår i någon kriminell gruppering - vilket motsägs av flera polisutredningar.
Asir har genom åren gjort sig ökänd för rån, narkotikaaffärer och utpressning. Gürbüz är själv dömd för bland annat grov misshandel, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.
I december förra året häktades han misstänkt för grov utpressning - brott som ska ha skett i Uppsala mellan februari och december förra året. Tidigare i veckan släpptes han från häktet men han är fortfarande misstänkt.
– Han förnekar, säger Gürbüz advokat Thomas Olsson.
Kan man säga att han fortfarande tillhör Asir?
– Jag har inga kommentarer till den typen av frågor till min klient, säger Olsson.

I veckan skulle det också hållas rättegång i Stockholms tingsrätt mot Daniel Maiorana, känd från 00-talet som förgrundsgestalt i gänget Fucked for life.

Maiorana – som beskrevs som en av Sveriges farligaste brottslingar efter många rån och inte minst tre uppmärksammade rymningar från tunga anstalter – misstänks nu för bland annat grov vårdslöshet i trafik efter en vild biljakt med polisen på Östermalm i Stockholm en augustikväll 2015.

Foto: Polisen

Fritogs under transport

Daniel Maiorana blev ökänd i början av 00-talet som förgrundsgestalt för förortsgänget Fucked for life, FFL. Gänget, som hade sin bas söder om Stockholm, ägnade sig först åt butiksstölder och pengaautomatsprängningar för att sedan haka på trenden med värdetransportrån.
Maiorana pekades själv ut som en av Sveriges farligaste brottslingar efter flera rymningar från tunga anstalter där han avtjänade straff för bland annat flera rån. 2002 fritogs han när han skulle transporteras från Hallanstalten till sjukhuset i Södertälje. I början av 2004 tog sig en fritagningsliga in på Kumlaanstalten genom att resa stegar mot fängelsemurarna och såga sig genom stängsel för att sedan försvinna med Maiorana. Den mest uppmärksammade rymningen kom sommaren 2004 när Maiorana, tillsammans med bland andra Malexandermördaren Tony Olsson, som i dag heter Byström, kunde hota sig ut från Hallanstalten.
Efter att han i början av 10-talet kom ut från sitt senaste långa fängelsestraff har Maiorana endast dömts för häleri och försök till grov stöld. I veckan skulle det hållas rättegång mot honom efter att han åtalats för bland annat grov vårdslöshet i trafik efter att han misstänks ha flytt från polisen under en biljakt på Östermalm i Stockholm en augustikväll 20015. Men rättegången ställdes in i sista stund på grund av sjukdom. I polisförhör förklarade Maiorana varför han flydde från polisen:
– Jag fick panik.

Efter biljakten, som bland annat gick mot trafiken och enligt polisen i hastigheter på uppåt 150 kilometer i timmen, sprejade en polisman pepparsprej i ansiktet på Maiorana för att han inte skulle fortsätta fly. I veckan ställdes rättegången in i sista stund på grund av sjukdom. I polisförhör förklarade Maiorana varför han flydde från polisen:

– Jag fick panik.

Maiorana fritogs under en transport från Hallanstalten.
Foto: - - / HALLBILDER

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.