Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så gick dådet till i Colorado

Strax efter midnatt, lokal tid, sparkade en maskerad man upp dörren till salong nio på en biograf i Aurora Mall strax utanför Denver i Colorado.

Utan ett ord började han skjuta mot publiken.

Enligt ett vittne var han klädd i helsvart och bar en stridshjälm, en skottsäker väst och runda hornbågade glasögon.

Mannen pekas ut som 24-årige James Holmes.

En halvtimme in i nya Batman-filmen, The Dark Knight Rises, på biografen The Century 16 Theater kom en maskerad man i 20-årsåldern in i salongen.

Salongen var fullsatt, till stor del bestod publiken av yngre åskådare.

Utan att säga ett ord började han skjuta ut på måfå.

"Var som Terminator"

Vittnet Evan, som satt inne i salongen med sina tre barn, berättar för BBC:

- Den här killen var som Terminator. Han kom in och sköt sköt sköt.

- Han sa inget. Han gick in som Terminator.

Biobesökaren Paul Otermat berättar för Sky News att han först trodde att det hela var ett PR-trick.

- En man kom in genom nödutgången. Jag trodde att det var någon slags PR-grej för en någon sekund, men plötsligt kastade han tårgas mot publiken.

- Sedan började han skjuta rakt ut i biosalongen. Jag och min flickvän duckade och kröp ut från stället, säger Paul Otermat.

Ett ögonvittne har berättat för BBC att han var klädd i helsvart och bar en stridshjälm, en skottsäker väst och runda hornbågade glasögon.

Ett gevär och två pistoler

Lokala myndigheter pekar ut mannen som 24-årige James Holmes. Han var beväpnad med ett gevär och två pistoler, enligt polisen.

Eftersom många i publiken klätt ut sig inför premiären av den nya Batman-filmen kan detta har försvårat gripandet då gärningsmannen lättare kunde smälta in bland biobesökarna.

Kaoset som uppstod beskrevs av vittnen som något ur Batman-filmerna – där Gotham City terroriseras av galna superskurkar – vilket talar för att de kan ha varit en inspirationskälla till dådet.

Ingen koppling till terrorgrupper

Enligt ABC News finns det ingenting som hittills framkommit i mannens bakgrund som tyder på att dådet ska ha kopplingar till islamistisk terrorism.

Holmes gjorde inget motstånd när han greps på baksidan av biografen. Polisen hittade strax därefter sprängämnen i mannens bil.

"De har rätt person"

Den anhållne James Holmes mamma säger till tv-kanalen ABC att hon vaknade på morgonen omedveten om vad som hänt. Hon sa att hon ännu inte kontaktas av myndigheterna, men uttryckte direkt oro för att hennes son kunde vara gärningsmannen.

- De har rätt person, sa hon och fortsatte:

- Jag måste ringa polisen... Och jag måste flyga till Colorado.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!