Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så gick attacken mot konsulatet till

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Esam Omran Al-Fetori/Reuters

Attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi var en tvådelad, organiserad operation av tungt beväpnad milis. Det sa en libysk säkerhetstjänsteman i natt.

Fyra personer har nu gripits för attacken där den amerikanska ambassadören och ytterligare tre anställda dödades.

Fler detaljer börjar nu komma fram om attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi, där ambassadören och ytterligare tre anställda dödades.

En libysk säkerhetstjänsteman berättade i natt för nyhetsbyrån Reuters att attacken var välplanerad och bestod av två delar, varav den andra handlade om en räd mot ett hemligt skyddshus samtidigt som säkerhetspersonal kom till platsen för att evakuera konsulatets personal.  Att de kände till skyddshuset tyder på att de hade en infiltratör inom säkerhetstjänsten.

Timmar senare

Ambassadören Chris Stevens och en av de andra amerikanerna ska dock ha dödats redan på väg till skyddshuset.  Den andra attacken skedde ett par timmar senare, mot skyddshuset någon kilometer från konsulatet. Då dödades ytterligare två amerikaner och flera amerikaner och libyer skadades.

Enligt den libyska säkerhetstjänsten misstänker man att attacken egentligen inte hade något med den omtalade Muhammedfilmen att göra - den användes endast som svepskäl och som ett sätt att få ut civila för att protestera - utan att det i stället handlade om ett sätt att markera elvaårsdagen för 11 september.

Hundratals

En libysk säkerhetsvakt, som skadades i striderna kring konsulatet, berättar för CBS News Charlie D'Agata att det såg ut som en planerad attack.

- De var beväpnade med automatvapen och var maskerade. Det kändes som att de var hundratals och åter hundratals.

Fyra personer har nu gripits för attacken, uppger libyska myndigheter, och FBI är på plats för att utreda händelsen.

Ytterligare personer övervakas nu av polis för att undersöka misstankarna om de är knutna till någon särskild grupp, säger Wanis el-Sharef, vice inrikesminister för östra Libyen, utan att vilja utveckla mer. Den organisation som tidigare nämnts som misstänkta är radikala islamistgruppen Ansar al Sharia, som har kopplingar till al-Qaida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.