Det är oerhört jämnt efter valet i Iowa. Nu ska rösterna räknas. Foto: John Taggart / Epa / TtDet är oerhört jämnt efter valet i Iowa. Nu ska rösterna räknas. Foto: John Taggart / Epa / Tt
Det är oerhört jämnt efter valet i Iowa. Nu ska rösterna räknas. Foto: John Taggart / Epa / Tt
Republikanska kandidaten Donald Trump Foto: Patrick SemanskyRepublikanska kandidaten Donald Trump Foto: Patrick Semansky
Republikanska kandidaten Donald Trump Foto: Patrick Semansky
Hillary Clinton. Foto: Patrick SemanskyHillary Clinton. Foto: Patrick Semansky
Hillary Clinton. Foto: Patrick Semansky

Så går nominerings- mötena i USA till

Publicerad

DES MOINES. Snart läggs rösterna – men hur går då nomineringsmötena till?

Till att börja med så är metoderna olika för republikaner och demokrater.

Republikanerna har den enklare varianten:

Väljarna samlas i lokaler runtom i delstaten. Det kan vara skolor, föreningslokaler, kyrkor, ja i en del fall till och med hemma i vardagsrummet hos en privatperson.

De olika kandidaterna har oftast en kapten i varje vallokal som håller ett kort tal och argumenterar för sin man/kvinna. När talen är avklarade så skriver väljarna i hemlighet ner vem de röstat på och rösterna räknas. Ibland är det handuppräckning som gäller.

Siffrorna rapporteras in till partihögkvarteret i Des Moines, Iowas huvudstad.

Demokraterna har en annan metod:

Där råder ingen valhemlighet. Väljarna får i stället ställa sig i olika grupper i lokalen, allt efter vilken de stöder. Hillary Clintons väljare står härborta, Bernie Sanders där och så vidare. Det finns en tredje kandidat på den demokratiska sidan, Martin O'Malley. Han är chanslös.

Om en kandidat inte får 15 procent av rösterna - något som kommer att hända på många håll med Martin O'Malley - så upplöses den gruppen och de får en chans att ansluta sig till någon av de andra.

Det kan bli avgörande för Hillary om O'Malleys väljare går över till henne eller till Bernie Sanders.

När allt detta är klart, så rapporteras siffrorna in. Demokraternas process tar i regel lite längre tid, så vi har antagligen det republikanska valresultatet först.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag