Leif GW Persson, Göran Lambertz, Claes Borgström och Jan Guillou.
Leif GW Persson, Göran Lambertz, Claes Borgström och Jan Guillou.

Så går debatten i fallet Thomas Quick

Publicerad

Quick-fallet har satt känslorna i svall hos några av Sveriges tyngsta debattörer.

I går sade Leif GW Persson upp vänskapen med Göran Lambertz efter en hetsig tv-debatt.

Nu har även författaren Jan Guillou och advokaten Claes Borgström gett sig in i debatten.

– Att medverka till att en oskyldig blir dömd är det sista man gör som försvarare, säger Claes Borgström till TT.

Det började med att den före detta justitiekanslern Göran Lamberts skrev en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter. Lambertz anser att domarna som fällde Sture Bergwall, dåvarande Thomas Quick, för åtta mord gjorde rätt, trots han nu har friats från tre av dem.

Det fick författaren och kriminologen Leif G W Persson att gå i taket.

– Lambertz snackar i saklig mening skit, sa han till SVT på måndagen.

En hätsk debatt i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen gick så långt att Persson sa upp bekantskapen med sin för detta vän.

– Lambertz framstår som en enastående formidabel fåne, sa Persson.

"Blir ledsen"

På tisdagen var det författaren och debattören Jan Guillous tur att kritisera Lambertz.

– Lambertz tillhör de jurister i landet som jag gillar allra bäst därför blir jag ledsen att han har fel på den punkten. Men eftersom vi har ett vänskapligt förhållande måste det gå att tala förnuft med den här mannen, sa Guillou till Lambertz i TV4 Nyhetsmorgon.

Claes Borgström, som var Quicks advokat, hävdar fortfarande att han inte kände det tvivlet under rättegångarna mot Thomas Quick som resulterade i att han dömdes för sex mord.

– Som försvarare följer man sin klients linje fram till den punkt då man känner att "det här är inte rätt". Att medverka till att en oskyldig blir dömd är det sista man gör som försvarare, säger han till TT.

"Kränkande"

I journalisten Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare" som nyligen släpptes påstås att Quick under vallningar på utpekade brottsplatser och i förhör var starkt påverkad av mediciner.

– Det är naturligtvis kränkande att påstå att jag skulle ha tillåtit förhör om han var så drogad att han knappt visste vad han pratade om, säger Claes Borgström.

De senaste veckorna har det framförts krav på att en kommission ska utreda utredningarna och domarna mot Thomas Quick. Claes Borgström vill också att alla fakta hamnar på bordet.

– På något sätt måste man få fram mer fakta. Det är så väldigt mycket felaktiga uppgifter som cirkulerar och det finns säkert ett behov hos allmänheten att få veta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag