Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så går Charlie Hebdo vidare efter attacken

På lördagen höll Charlie Hebdo sitt första redaktionsmöte efter terrorattentatet. Mötet hölls på tidningen Liberations redaktion. Foto: Bertrand Guay

Här planerar Charlie Hebdo kommande nummer.

I går höll redaktionen det första mötet efter terrorattacken som kostade 12 medarbetare livet.

Tidningen Libération - där Charlie Hebdo nu är inhysta - var med under mötet och har gjort ett reportage om det.

I onsdags utsattes Charlie Hebdo för en terrorattack som kostade 12 medarbetares liv.

I går höll tidningen sitt första redaktionsmöte efter massakern.

Och det var känslosamt.

Charlie Hebdo sitter nu i tidningen Libérations lokaler och i en artikel beskriver tidningen hur det första mötet var.

De skriver att mötet var en känslomässig storm, med skratt och gråt.

25 personer från Charlie Hebdo var på plats, skriver Libération i reportaget.

Under mötet diskuterades numret som publiceras på onsdag, och som kommer att tryckas i en miljon exemplar, 20 gånger så många som vanligt.

Charlie Hebdos chefredaktör Gérard Biard inledde mötet med att uppdatera medarbetarna om läget för dem som vårdas på sjukhus, skriver Libération.

Charlie Hebdo har fått stort stöd efter attackerna. Libération har öppnat sina lokaler, Le Monde lånar ut datorer – och en insamling som startades av okända människor på internet drog in 98 000 euro på bara 24 timmar.

Charlie Hebdos advokater berättade på mötet att pengar kommer från alla håll och kanter, enligt Libération. Bland annat har Association Presse et Pluralism lovat 250 000 euro, samtidigt som kulturminister Fleur Pellerin har utlovat en miljon euro.

– Ni kommer att ha finanser som aldrig förr på Charlie Hebdo, sade advokaterna, enligt Libération.

När det var dags att sätta i gång planeringen av tidningen undrade chefredaktören Gérard Biard vad sidorna skulle fyllas med.

– Jag vet inte, vad är aktuellt just nu? undrade krönikören Patrick Pelloux, ett utspel som enligt Libération följdes av ett nervöst skratt, rapporterar Libération.

Gérard Biard ville göra ett helt normalt nummer som läsarna känner igen sig i. Inget exceptionellt. Några av medarbetarna ville lämna tomma sidor där de mördade medarbetarna skulle ha bidragit med innehållet, men redaktionen bestämde sig i slutändan enligt Libération för att man inte ville ha något tomrum i tidningen.

Redaktionen ville att onsdagens utgåva ska handla om vad som kommer efter attacken. Att meddelandet "vi lever" ska gå fram. Och att man inte slutar kritisera religioner.

Charlie Hebdo har varit tydliga med att man inte tänker kommunicera med andra medier de kommande dygnen, utan i stället fokusera på det kommande numret.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!