Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så fungerar FN:s ramverk för migration

FN:s högkvarter i New York.
Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: GIUSEPPE LAMI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

FN:s ramverk för migration omgärdas av ihärdiga rykten och kraftfulla protester.

Men att ramverket skulle uppmuntra migration stämmer inte – och dessutom är det inte rättsligt bindande.

– Den här överenskommelsen kommer inte att förändra något i Sverige. Jag är säker, säger migrationsforskaren Daniela Debono.

Nästa vecka väntas de flesta av FN:s medlemsländer, däribland Sverige, godkänna FN:s globala ramverk för migration: ”Global compact for safe, orderly and regular migration”. 

– För att hantera migrationen i världen behövs det överenskommelser mellan länder. Det här ramverket gör precis det, säger Daniela Debono, universitetslektor i migrationsforskning. 

Daniela Debono, migrationsforskare.
Foto: Privat

Syftet är bland annat att: 

Bekämpa orsakerna till så kallad irreguljär migration, alltså att människor migrerar utan giltiga dokument,

Förbättra säkra, ordnade och reguljära migrationsvägar,

Bekämpa människosmuggling och människohandel, och

Förbättra samarbetet kring gränsbevakning.

Ramverket är inte rättsligt bindande, och dokumentet slår fast att medlemsstaterna själva bestämmer över sin migrationspolitik.

Den gäller bara migranter som inte är flyktingar eller är i behov av skydd enligt internationell lag. För dem finns ett annat dokument. I stället ligger mycket fokus på arbetskraftsmigration.

Starkt motstånd

Daniela Debono oroas över att ramverket inte har tillräckligt starka skrivningar om mänskliga rättigheter för migranter.

– Vi talar inte om pensioner eller social välfärd utan om basala mänskliga rättigheter: frihet från tortyr, rätten till liv. ”Global compact” brister på den punkten men är samtidigt ett stort steg framåt, säger hon.

Flera länder har dock gjort klart att de inte tänker skriva under, däribland USA, Australien, Ungern, Österrike, Polen och Tjeckien.

– Det är ju inget bindande avtal. Så att inte signera den här överenskommelsen är bara en symbolisk gest, säger Daniela Debono.

Även i Sverige har migrationsramverket gett upphov till protester. Förra helgen samlades omkring 500 personer på Mynttorget i Stockholm för att uttrycka sitt missnöje med politikerna. På lördagen väntas ett nytt protestmöte.

Falska påståenden om FN:s migrationsavtal

Ett påstående som har spridits, och som Metros Viralgranskaren har rapporterat om, är att ett undertecknande av överenskommelsen skulle innebära att Sverige kommer att öppna sina gränser. 

– Det här dokumentet har uppfattats som att det uppmuntrar migration, eller att det kommer att ge migranter en massa rättigheter. Det är inte fallet. Det handlar om att hantera migration, säger Daniela Debono.

Den svenska regeringen skriver på sin hemsida att migrationsramverket inte kommer att medföra några kostnader eftersom det inte är bindande. Den bedömningen delar även Daniela Debono.

Men om man skriver under, och menar något med det, då kommer det väl att kosta pengar att till exempel bekämpa orsakerna till irreguljär migration?

– Sverige gör redan det, genom Sida till exempel. För Sverige är en sådan här global överenskommelse faktiskt fördelaktig, säger Daniela Debono.

Inga medier tystas

Ett annat påstående som har framförts är att ”ingen negativ rapportering om invandringen kommer att tillåtas”.

Det som står i dokumentet är att man ska stoppa allt offentligt stöd till ”medier som systematiskt främjar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och andra former av diskriminering mot migranter, med full respekt för mediernas frihet.”

– Inga medier kan stängas ner med stöd i den här överenskommelsen, för den har ingen makt, säger Daniela Debono.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.