Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så förvrängs bilden av Sverige på Putinsajter

Sajter som anklagas för att vara Putinvänlig propaganda sprider en förvrängd nyhetsrapportering om Sverige. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

En förvrängd nyhetsrapportering om svenska våldtäktslagar, invandringsproblem och rättsfall.

Så ser det som anklagas för att vara Putinvänlig propaganda ut – och nu varnas för riskerna inför det svenska valet.

Sajten EUvsDisinfo har finansierats av EU för att granska och svara på desinformationskampanjer från Ryssland och Kreml. Beslutet att starta sajten fattades av EU:s stats- och regeringschefer 2015.

– EUvsDisinfo är en bra källa om man vill få en överblick på vad som pågår i detalj, säger Mikael Tofvesson, operativ chef inför valet på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Efter att flera svenska fall granskats framträder ett mönster i den ryska desinformationen – svenska nyheter förvrängs när de rapporteras vidare av sajter med kopplingar till Kreml i Ryssland, Ungern och Tjeckien. Nyheter om Sverige som är helt påhittade har inte avslöjats av EUvsDisinfo.

Några exempel:

• I mars rapporterade den statsfinansierade ryska sajten Sputnik att en svensk kvinna åtalats efter att ha spekulerat om migranters IQ. Sanningen var att kvinnan åtalats för hets mot folkgrupp efter att ha påstått att intelligensen i Sverige kommer ”ligga på guldfisknivå” på grund av muslimsk invandring.

• I januari hävdade ungerska Hidfő.ru, som gjort sig känd som en Putinvänlig sajt, att Stefan Löfven sagt att det var nödvändigt med svensk militär i problemområden eftersom invandrare utkämpar ett krig mot polisen där. Sanningen var att Löfven öppnat för att använda militär men inte kopplat det till migrationsproblem.

Rapportering om Sverige hos Sputnik, som återgav Ria Novostis påstående om en ny svensk sexbrottslag, och Hidfő.ru.

• I december förra året uppgav det ryska kommunikationsdepartementets nyhetsbyrå RIA Novosti att Sverige införde nya sexbrottslagar på grund av många våldtäkter utförts av migranter. Sanningen var att migration inte nämnts i arbetet med den nya så kallade samtyckeslagen för sex.

– Som medborgare bör man vara uppmärksam när en nyhetsförmedlare arbetar för en främmande makt. Det finns då anledning att fråga sig vad syftet med en specifik nyhet är och man bör särskilt fråga sig om den är vinklad för att uppnå den främmande maktens syften, säger Mikael Tofvesson.

 

LÄS MER: Falska nyheter om flyktingbråk, gayrykten och hackerattacker - så anklagas Ryssland för att påverka val i andra länder 

 

MSB varnar för informationspåverkan genom desinformation, vilseledning eller propaganda inför höstens val i Sverige och pekar ut fyra syften för en främmande makt:

• Att undergräva förtroende för demokratin och samhällets funktionalitet.

• Att underminera sammanhållningen inom ett land.

• Att påverka valresultatet till främmande makts fördel.

• Att påverka politiker och tjänstemän.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!