Foto: Kevin Lamarque/Reuters
 Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Så försvarar USA sitt övervakningssystem

Publicerad

Information om stoppade bombdåd mot New Yorks tunnelbana – så försöker amerikanska säkerhetsmyndigheter dämpa kritiken för den avancerade övervakningen av allmänhetens kommunikation på Internet.

– Du kan inte både ha 100 procent säkerhet och samtidigt ha 100 procent privatliv, säger president Barack Obama.

Senaste nyhetsutvecklingen kring den hemliga amerikanska tele- och Internetövervakningen kommer från brittiska The Guardian som i dag skriver att president Obama har beordrat fram en lista över möjliga mål för USA att sätta in cyberattacker mot.

Uppgifterna kommer ur det senaste i raden av läckta hemligstämplade dokument som tidningen publicerat.

Tidigare i veckan avslöjades hur amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA har direkt åtkomst till servrarna hos de stora internetföretagen genom programmet Prism.

Stor debatt om privatliv

Obama har nu bekräftat Prisms existens och att det drivits av National Security Agency sedan 2007.

De läckta uppgifterna har skapat debatt om huruvida intrånget i privatlivet är ett rimligt pris i kampen mot terrorismen.

– Du kan inte både ha 100 procent säkerhet och samtidigt ha 100 procent privatliv, sade Obama till New York Times,

– Vi måste göra vissa val, tillade han.

Svenskar kan drabbas

Obama betonade dock att amerikanska medborgare och personer boende i USA inte övervakas – vilket skulle strida mot grundlagen.

Det finns samtidigt uppgifter om att informationen lämnats vidare till brittiska säkerhetsmyndigheten GCHQ – som förra året hämtades 197 uppgifter om brittiska medborgare ur registret.

Tidningen Computer Sweden skriver på sin nätupplaga att även e-post till svenska myndigheter och kommuner kan avlyssnas, då de skickas via Google – ett av företagen anslutna till Prism.

Kamp mot terrorism

Flera veteraner inom amerikansk säkerhetstjänst menar att man fått så pass viktig information genom Prism att det rättfärdigar insamling av information från icke terrormisstänkta.

– Om du letar efter en nål i en höstack måste du först ha en höstack, säger Jeremy Bash, stabschef för tidigare försvarsministern Leon Panetta till New York Times.

Ett fall som lyfts upp av förespråkarna är gripandet av Najibullah Zazi

2009 snappade man upp det e-postmeddelande till Peshawar i Pakistan som ledde till att Zazi kunde gripas – innan han genomförde det bombdåd han planerat mot New Yorks tunnelbanesystem.

Internetjättarna inblandade

Det var i torsdags som The Guardian publicerade ett hemligstämplat krav från säkerhetsbyrån NSA att telekomföretaget Verizon – det största i USA – på daglig basis ska lämna register över samtliga telefonsamtal till och från landet.

Washington Post följde upp med rapporter om hur sökhistorik, bildmaterial och e-post samlas in från tjänster som Facebook, Google och Hotmail genom övervakningsprogrammet Prism.

Även Skype, Microsoft och Youtube ska vara kopplade till Prism, som enligt The Guardian ger amerikansk underrättelsetjänst direkt åtkomst till företagens servrar – och enskilda användares uppgifter.

De företag som uttalat sig i frågan nekar till att ha lämnat ut uppgifter om användare till regeringen.

– Facebook är inte och har aldrig varit del i något program för att ge USA:s eller något annat lands regering direktåtkomst till våra servrar, säger Mark Zuckerberg till The Guardian.

Facebook ska ha varit en del av Prism sedan 2009.

Samtliga företag som uttalat sig nekar att de känt till Prisms existens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag