Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så försvarar IS det gränslösa våldet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rickard Lagervall, Mellanösternkännare vid Lunds universitet.
Foto: Lunds universitet
IS-bödeln "Jihad John".
Dåden i Paris har väckt omvärldens avsky.
Foto: Jeff J Mitchell/Getty

Jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) grymheter och våldsdåd har upprört en hel värld – men det finns en brutal logik bakom våldet.

Avsikten är att chocka för att sedan kunna styra, och IS hänvisar till att islams tidiga ledare var oerhört grymma.

Allting finns att läsa i en skrift som skulle kunna klassificeras som Islamiska statens ideologiska handbok.

Skriften, Idarat al-Tawahush, vars titel på engelska är "Management of Savagery" ("Att förvalta grymheten"), skrevs 2004. Vem författaren, Abu Bakr Naji, är har aldrig klarlagts men det är uppenbart att hans ord numera väger tungt inom IS.

– Skriften är en strategisk manual för hur rörelsen ska uppnå sitt mål, ett stort islamiskt kalifat, säger Rickard Lagervall, Mellanösternkännare vid Lunds universitet.

Historiska föredömen

Tanken är att underminera länderna i Mellanöstern genom att skapa kaos. Samtidigt som regimerna tvingas dra sig tillbaka från stora områden ska våldet trappas upp – för att chocka och skrämma till underkastelse. Det är detta som avses med "att förvalta grymheten".

Det mest intressanta är hur Naji motiverar det hänsynslösa bruket av våld. Han hänvisar till hur de tidiga muslimska ledarna, exempelvis Saladin som besegrade de likaledes grymma korsriddarna på 1100-talet, agerade mot sina fiender. Han skriver att de ofta massakrerade alla som stod i deras väg.

I skriften hänvisas också till att den förste kalifen på 600-talet, Abu Bakr, godkände att fångar avrättades och att motståndare, syndare och "otrogna" dödades genom de slängdes ut från höga byggnader.

Att sådana handlingar fördöms i vissa av islams skrifter har ingen betydelse. Enligt Naji är det viktigare hur de muslimska ledarna agerade i praktiken.

Viftar bort imamer

Hassan Hassan, jihadistexpert vid tankesmedjan Chatham House i England, skriver i The Guardian att Najis bok är vida spridd bland människor inom IS. I skriften kan de läsa att halshuggningar inte bara är tillåtna, utan även rekommenderas av Allah och Muhammed, hans profet.

Begreppet jihad har på så vis i dessa kretsar omdefinierats från individens strävan efter rättfärdighet till massakrer på otrogna.

Att deras agerande från och till fördöms av vissa auktoriteter inom islam, bland annat imamerna vid al-Azar-universitetet i Kairo, tar man inom IS ingen hänsyn till. Varför skulle äkta jihadister bry sig om några gamla gubbar i Egypten?

– Man viftar bara bort dem. I och med att man ha upprättat ett kalifat är det varje muslims plikt att svära trohetsed till detta. Alla som inte gör det är kättare, säger Rickard Lagervall.

Här och nu

IS var ursprungligen en mindre avläggare till terrornätverket al-Qaida. Men när al-Qaida började försvagas gick initiativet långsamt över till IS. I dag betraktas al-Qaida av de ledande inom IS som en grupp avfällingar.

Skillnaderna mellan de båda rörelserna är för övrigt inte bara inbillade. Den kanadensiske journalisten Graeme Wood skriver i tidskriften The Atlantic att båda visserligen har en apokalyptisk världsbild, men att Usama bin Laden, al-Qaidas förre ledare, aldrig trodde att kalifatet – den islamiska gudsstaten – skulle förverkligas under hans livstid.

IS däremot, avser att göra detta här och nu. De behöver därför ett territorium för att bevara sin legitimitet. Detta är också en del av deras attraktionskraft för presumtiva gudskrigare.

Islamiska staten

Islamiska staten (IS), även kallad Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien), Isil (Islamiska staten i Irak och Levanten), eller Daish (en arabisk förkortning med ungefär samma betydelse), bildades 2004 i Irak av Abu Musab al-Zarqawi. Den gick då under namnet "Organisationen för monoteism och jihad", men kom ganska snart att bli en del av al-Qaidas nätverk och gick då under namnet "al-Qaida i Irak".

I oktober 2006 bytte rörelsen namn till Islamiska staten i Irak, och 2013, då man börjat operera i Syrien, tog man sitt nuvarande namn.

Rörelsen hämtar inspiration från forna tiders islamska ledare, exempelvis de första kaliferna, och från Ibn Taymiyya, en teolog som verkade i slutet på 1200-talet, och vars idéer ligger till grund för wahhabismen, den fundamentalistiska tolkning av islam som är rådande i Saudiarabien.

Källa: The New Yorker/TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.