Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så försöker Obama skrämma Nordkorea

Här är "Stealth"-planet över Sydkorea. Foto: Reuters

Nordkoreas upprepade provokationer mot USA har fått president Barack Obama att i dag sätta in ett av supermaktens mest beryktade vapen mot ledaren Kim Jong-Un: det mytomspunna "Stealth"-planet. Under torsdagen ska två av planen ha flugit över Sydkorea.

Under torsdagen rapporterar flera internationella medier att två av USA:s arméflyg flög från delstaten Missouri till Sydkorea och vände tillbaka. Enligt ett pressmeddelande från United States Forces Korea, som refereras av den norska tidningen Dagbladet.no var syftet med flygningen att "stoppa aggressionerna och säkra freden och stabiliteten i regionen", genom att ge en varning till "Sydkoreas nordliga granne".

Enligt nyhetsbyrån AP släppte planen ner krigsmateriel på en sydkoreansk ö, som en del i övningen. Därefter återvände planen.

Kan beväpnas med kärnvapen

Foto: Foto: Yuri Gripas Bakgrunden är den senaste tidens provokationer från den nordkoreanska sidan, som bland annat innefattat hot om kärnvapentest mot USA och även fientliga handlingar mot grannen Sydkorea. USA valde att markera mot landet genom att skicka dit två plan av den mest beryktade modellen: B-2 Spirit, även kallade "Stealth"-plan. Flygplanen kan bestyckas med kärnvapen och har även en förmåga att undgå att upptäckas av fiendens radar.