Så försöker de skydda  Mali - med bombmatta

BAMAKO.  Trots fransmännens ansträngningar tog sig islamisterna ännu närmare huvudstaden Bamako i går. 

Bara 20 mil bort, i staden Banamba, gick larmet om att jihadisterna tagit sig in i.

- De är överallt, även här, säger madame Menta.

Sedan kuppen i april 2012 har de islamistiska grupperna hållit sig i norra Mali, i området som de kallar Azawad. Men för en vecka sedan gick de in i Diabaly vilket fick fransmännen att skicka trupper och lägga en bombmatta över norra Mali, med syftet att skydda Bamako. Redan första dagen flygbombade de runt 50 mål.

Men attackerna har lett till att islamisterna tvingats fly sina baser och mycket talar för att de flytt söderut in i olika städer.


Förbjuden väg

I går gick larmet om att de synts till i staden Banamba som ligger bara 114 kilometer från Bamako. 100-tals maliska soldater skickades dit för att stoppa islamisterna att närma sig ytterligare. Staden ligger framför allt strategiskt på vägen från Diabaly som islamisterna fortfarande håller trots de franska truppernas intensiva attacker.

För att säkra området har regeringen bestämt att vägen från Segou som ligger norr om Bamako är förbjuden att färdas på efter klockan 18.

"Finns överallt"

Inne i Bamako finns en oro över att islamisterna ska närma sig huvudstaden.

– De är redan här, de finns överallt, men jag hoppas det inte blir värre, säger madame Menta, som bor i Bamako.

Hon och många andra är glada för fransmännens intåg.

– Stannar de bara så är det ingen fara. Men om de åker finns det inget motstånd för islamisterna, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.