Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så förklarar SD-topparna att de beväpnade sig med järnrör

Järnrören var bara på skoj, menar Erik Almqvist.

Nej, de var till för att försvara oss, menar Christian Westling.

Så här förklarar SD-topparna att de drog fram i centrala Stockholm med järnrör i högsta hugg.

- Om vi står där med de rören så skulle han bli avskräckt från att angripa oss, säger Christian Westling om varför de beväpnade sig mot mannen de tidigare under kvällen bråkat med.

Expressen publicerar i dag nytt filmmaterial från gatubråket med sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling på Kungsgatan 2010. På filmen ser man hur de tre - efter bråket med den berusade mannen - tagit sig upp till Regeringsgatan och beväpnar sig med varsitt järnrör.

När Expressen sent i går kväll pratade med Erik Almqvist sade han att det bara var på skoj att de beväpnade sig med järnrör.

Har du berättat om järnrören för Jimmie Åkesson?

- Jag vet inte vad det är jag ska berätta. Jag har inte hotat nån med nåt järnrör. Jag har lyft upp ett järnrör och vi har liksom bara stått för oss själva och skojat med att plockat upp varsitt rör och sen lagt ned dem igen och sen gått ned och väntat på polisen. Vi var jagade av en kille. Det var en kille som drog träpåk där nere liksom och sprang mot oss, men sen när vi sprang iväg och såg att han inte längre var med då, ja, sen lugnade vi ned oss och kollade, säger Almqvist.

"Skrattar och har skoj"

Det var bara ett skämt att ni alla tre hade järnrör i högsta hugg?

- Ja, det framkommer om du ser till hela klippet att vi skrattar och har skoj.

Men för Christian Westling var det inte på skoj. Han ville ha ett tillhygge att försvara sig med.

- Mannen jagade oss med en träpåk. Jag tror att det var en träpåk. Han stod och skrek nere på Kungsgatan att han skulle slå ihjäl oss, att Original Gangsters OG skulle slå ihjäl oss för han hävdade att han representerade dem, varpå vi förberedde oss ifall han skulle komma emot oss. Vi förberedde oss på att kunna försvara oss men polisen kom lyckligtvis direkt, inom en väldigt kort tid, och omhändertog honom, säger Westling, och upprepar:

- Vi hade för avsikt att, utifall att det skulle behövas, försvara oss från honom.

Ni hade tänkt att i försvarssyfte tänkt slå mannen om han kom emot er?

- Nej, vi hade inte tänkt slå honom med rören men vi hade tänkt att om vi står där med de rören så skulle han bli avskräckt från att angripa oss.

Oroväckande situation

Erik Almqvist säger att ni bara skämtade, du ger en annan bild.

- ... Det var hans tolkning. Jag tyckte att det var en ganska oroväckande situation så det var så jag tolkade det, säger Westling.

Efter järnrörsbeväpningen går de tre sverigedemokraterna ned till Kungsgatan igen där en polispatrull omhändertagit den berusade mannen som de bråkat med. Efter att snack med polisen går SD-politikerna därifrån och Erik Almqvist säger "Det funkar alltid att vara ögontjänare".

Vad menar du med det?

- Ja alltså... menar och menar. Jag kan inte komma ihåg alla detaljer, alla ord som sagts men alltså... jag insåg väl själv i det stadiet att jag inte betett mig helt bra innan liksom. Jag var väl på nåt sätt glad att ja... vi inte fick mer problem för vår del. Vi kunde fått mer problem, bli påhoppade, eftersom vi var provokativa, inte minst jag, säger Almqvist.

För vem eller vilka hade du varit en ögontjänare?

- Ja, vaddå?

Det är du som säger att det funkar alltid att vara en ögontjänare när ni gått från polisen. Vad menar du med just det där "ögontjänare"?

- Det har väl inte med polisen i sig att göra, kanske.

"Inget att vara rädd för"

Har det inte det? Du har precis pratat med polisen, ni går därifrån och du säger att det funkar alltid att vara ögontjänare.

- Jo fast jag har inte begått nåt brott så jag har inget att vara rädd för polisen, herregud.

Varför säger du så då?

- Ja, men därför att hela situationen tycker jag väl att... hela situationen jag vet väl med mig att jag varit provokativ mot flera personer.

Inför vem har du då varit en ögontjänare?

- Ja på så sätt om man tittar på tidigare klipp så ser man att jag ger Soran Ismail en kram när jag inser att det går för långt. Jag försöker även ge en kram till den där killen som var bråkig och försöker slänga en burk på mig. På nåt sätt känner jag att jag kan balansera upp det och komma undan.

Så du menar inte att du varit en ögontjänare inför polisen som du precis hade pratat med?

- Ja men herregud vi hade väl inget behov av att gå ned dit. Vi gick väl bara ned dit för att kolla läget och att det var bra. Det var inte så att nån kom fram till oss, vi gick fram till dem för att kolla vad som hände.

Du säger det precis efter att du varit framme och pratat med poliserna så man leds att tro att det är just därför du säger det?

- Det kanske kan uppfattas så men vi väljer själva att gå dit.

Knuffar in ung kvinna i bil

I en annan del av filmmaterialet från kvällen syns Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth med våld knuffa in en ung kvinna i en bil.

- Det var ingenting som jag har minnesbild av. Jag har en minnesbild av att en tjej försöker ta Kents mobil och att han försöker hålla emot henne men ... eventuellt knuffar undan henne, men inte liksom knuffar in nån i nån bil, säger Erik Almqvist.

Du står precis bredvid när Kent Ekeroth med våld knuffar in en ung kvinna i en bil. Vad säger du om hans beteende?

- Jag minns inte att det har skett. Jag kan inte uttala mig förrän jag har sett det, säger Christian Westling.

Christian Westling ser inte att Expressen avslöjanden kommer att påverka hans framtid i partiet.

- Jag ser inte att det skulle vara nåt problem för mig, säger han.

Erik Almqvist, som i går petades som partiets ekonomisk-politiske talesman och från partistyrelsen och verkställande utskottet, vill fortfarande inte ge besked om han kommer att sitta kvar i riksdagen.

Det har konstaterats att du inte har förtroende att ha kvar de här posterna inom partiet. Vad är det som gör att du har kvar förtroende att sitta kvar som riksdagsledamot?

- Som sagt jag kommer inte diskutera den frågan med dig, säger Almqvist.

Expressen har förgäves sökt Kent Ekeroth.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!