Så förklarar Mikael Persbrandt bilden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Mikael Persbrandts förnekar narkotikabrottet som han åtalats för. 

I förhör säger han att någon måste ha använt hans mobiltelefon. Han säger också att han inte känner igen de misstänkta knarklangarna och att de måste ha använt hans namn som ett kodnamn för någon annan.

– Vi kommer i huvudförhandlingarna att visa motbevisning, till exempel att Mikaels telefon alltid ligger öppet hemma och att någon annan kan ha brukat sig av hans telefon, säger skådespelarens advokat Per Liljekvist.

I förundersökningen där Mikael Persbrandt misstänks för narkotikabrott, upptas skådespelarens mobiltelefon som ett av bevisen mot honom. 

Enligt polisen ska han ha använt mobilen för att kontakta de misstänkta narkotikaförsäljarna. 

I polisförhören förklarar sig Persbrandt med att han äger flera telefoner som vanligtvis ligger huller om buller hemma hos honom. Han säger också att han inte har någon kod på någon av telefonerna. Han säger också att han aldrig köpt narkotika i hela sitt liv.

Hans advokat säger också att det lika gärna kan vara någon annan som använt hans klients mobiltelefon.

– Mikael förnekar brott, han har inte haft någon telefonkontakt, han har inte mottagit någon narkotika, han har inte beställt någon narkotika, han har inte betalat för någon narkotika. Telefonen har någon annan uppenbarligen använt. Och det som finns i målet i övrigt är inget man kan kommentera, han har inte förvarat någon narkotika, säger advokat Per Liljekvist till Expressen.se.

Enligt förundersökningsprotokollet finns det sms som är skickade från Mikael Persbrandts mobiltelefon, men hans advokat vill inte kommentera vad hans klient skickat eller inte.

Jag har inga kommentarer till de grejerna vad han har skickat eller inte skickat. Det har inget med det som påstås mot Mikael, det påstås att han explicit ska ha köpt och förvärvat narkotika i maj förra året och till det nekar han brott.

"Inte till Mikael"

Utredarna har också gjort avlyssningar av de misstänkta narkotikaförsäljningarna. I dessa förekommer Mikael Persbrandts namn.

Under ett förhör med Persbrandt spelar polisen upp en inspelning där de misstänkta knarklangarna uppges prata om skådespelaren. På inspelningen, som återges i förundersökningen, säger de misstänkta langarna till varandra att Persbrandt är "lite VIP" och att han är skön mot dem och brukar ge bort presenter, till exempel dvd-skivor. 

Under förhöret svarar Persbrandt att han inte känner igen rösterna och att det måste röra sig om ett kodnamn som de använder när de pratar om någon annan.

Även advokaten menar att detta inte är som det kan verka.

– Det är inte telefonavlyssningar, det är så kallade HRA, när man buggar en bil och lyssnar av. Vad de personerna pratar om att de skulle ha levererat narkotika, om de nu har levererat narkotika så är det inte till Mikael i alla fall, säger han till Expressen.se.

Mikael ska också ha skickat en bild till en kompis som ser ut att föreställa knark. Vad säger han om det?

– Det är ett mer practical joke och det är inget som åklagaren kommer att beröra vid förhandlingen. De har accepterat hans förklaring av bilden. Hans förklaring minns jag inte exakt. Vad jag kan bedöma kommer inte åklagaren lägga något större fäste på detta.

På vilket sätt tror ni att han blivit inblandad i det här, hans namn figurerar ju i telefonsamtal och hans telefon har använts?

– Det är som man säger att man var vid Jacob Wallenbergs hus, men det behöver inte betyda att vederbörande att man träffat Jacob Wallenberg, man kan i stället ha träffat någon av gästerna hos Jacob Wallenberg. Man kan använda namn av den som har äger en fastighet, men det behöver inte betyda att vederbörande som äger fastigheten har överhuvud taget köpt, innehaft eller betalat för narkotika.

Förklarar bilden

När Persbrandt tillfrågas i förhören om bilden som han skickat till en kompis säger han att det ser ut som en arrangerad narkotikabild. Han säger att han inte vet vad det är för bild och tycker att den är märklig. 

Persbrandt berättar också att han spelat in en film i Danmark, där han porträtterade en musiker som är kokainist, och att bilder kan komma därifrån. Enligt förundersökningen visar den forensiska undersökningen att bilden är tagen i Stockholm nära Persbrandts bostad. 

I huvudförhandlingarna kommer Mikael Persbrandts advokat att lägga fram motbevisning, bland annat gällande skådespelarens mobiltelefon.

– Vi kommer i huvudförhandlingarna att visa motbevisning, till exempel att Mikaels telefon alltid ligger öppet hemma och att någon annan kan ha brukat sig av hans telefon, säger Per Liljekvist.

Varför skulle någon göra det?

– Lika gärna som att folk har målvakter för bolag kan det vara så att någon är rädd för att använda sin egen telefon och att den personen därför har använt sig av Mikaels telefon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.