Så förklarar Benkö Sorans avstängning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tommy Pedersen

Soran Ismail får inte arbeta för Sveriges Radio under valrörelsen.

Public servicekanalen menar att han är för politisk.

SR:s beslut har fått stor uppmärksamhet och på torsdagen svarade vd:n Cilla Benkö på frågor i en chatt på SR:s hemsida.

Komikern Soran Ismail anses uttrycka sig för kritiskt mot Sverigedemokraterna för att kunna arbeta på "Morgonpasset" i P3 under valåret

SR:s beslut att sätta komikern i karantän har lett till en debatt om radions oberoende och många har ställt sig frågande till beslutet.

På torsdagen svarade SR:s vd Cilla Benkö och programdirektör Björn Löfdahl på frågor i en chatt med lyssnarna på SR:s hemsida.

Flera frågor om petningen av Soran Ismail kom in.

"Vi har ingen ny policy och ingen är satt i karantän. Vi har riktlinjer som alltid gäller inför val. I korthet innebär de att en medarbetare som tydligt tar ställning för eller emot ett parti inte samtidigt kan ha en framträdande roll i våra program tex inte vara programledare. Den person som det nu främst diskuteras om Soran kommer att höras i Sveriges Radio men han har tillsammans med sin chef kommit fram till att han nu under valtider inte kan vara programledare för Morgonpasset eftersom han vill ta en aktiv och ta en tydlig ställning", förklarade Benkö.

"Lite förvånad är jag"

Vd:n fick också en fråga om hon är förvånad över uppmärksamheten som beslutet har fått.

"Lite förvånad är jag. Dels för att detta inte är något nytt. De riktlinjer vi har gäller alltid vid val, dels för att det har varit en dialog i det här fallet mellan medarbetaren och hans chef. Det är ju inte heller Soran Ismail som nu är den som är mest upprörd. Tvärtom han har skrivit en väldigt balanserad artikel i ämnet och han har själv gjort ett val", skrev hon då.

Artikeln som Benkö syftade på publicerades i Expressen. Där skrev Soran Ismail bland annat att han inte kunde vara neutral inför något som han anser förstör vårt land.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.