Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Så förklarar Benkö Sorans avstängning

Publicerad

Soran Ismail får inte arbeta för Sveriges Radio under valrörelsen.

Public servicekanalen menar att han är för politisk.

SR:s beslut har fått stor uppmärksamhet och på torsdagen svarade vd:n Cilla Benkö på frågor i en chatt på SR:s hemsida.

Komikern Soran Ismail anses uttrycka sig för kritiskt mot Sverigedemokraterna för att kunna arbeta på "Morgonpasset" i P3 under valåret

SR:s beslut att sätta komikern i karantän har lett till en debatt om radions oberoende och många har ställt sig frågande till beslutet.

På torsdagen svarade SR:s vd Cilla Benkö och programdirektör Björn Löfdahl på frågor i en chatt med lyssnarna på SR:s hemsida.

Flera frågor om petningen av Soran Ismail kom in.

"Vi har ingen ny policy och ingen är satt i karantän. Vi har riktlinjer som alltid gäller inför val. I korthet innebär de att en medarbetare som tydligt tar ställning för eller emot ett parti inte samtidigt kan ha en framträdande roll i våra program tex inte vara programledare. Den person som det nu främst diskuteras om Soran kommer att höras i Sveriges Radio men han har tillsammans med sin chef kommit fram till att han nu under valtider inte kan vara programledare för Morgonpasset eftersom han vill ta en aktiv och ta en tydlig ställning", förklarade Benkö.

"Lite förvånad är jag"

Vd:n fick också en fråga om hon är förvånad över uppmärksamheten som beslutet har fått.

"Lite förvånad är jag. Dels för att detta inte är något nytt. De riktlinjer vi har gäller alltid vid val, dels för att det har varit en dialog i det här fallet mellan medarbetaren och hans chef. Det är ju inte heller Soran Ismail som nu är den som är mest upprörd. Tvärtom han har skrivit en väldigt balanserad artikel i ämnet och han har själv gjort ett val", skrev hon då.

Artikeln som Benkö syftade på publicerades i Expressen. Där skrev Soran Ismail bland annat att han inte kunde vara neutral inför något som han anser förstör vårt land.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag