Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så förbereder du dig för katastrofer i kylan

Oväntade händelser kan bli riktigt allvarliga under vintern.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tåg som havererar. El som slutar fungera. Katastrofer. Eller samhällsfunktioner som slås ut.
Foto: LASSE SVENSSON

Vintern håller oss i ett hårt grepp. 

Vad skulle hända om vi både drabbas av extrem kyla och en oväntad händelse? Att elen, värmen eller vattnet slutar fungera.

Det här behöver du vid en sådan händelse på vintern.

Tåg som havererar. El som slutar fungera. Katastrofer. Eller samhällsfunktioner som slås ut. När det oväntade slår till under vintern är det viktigt att vara förberedd. 

Har du hamnat i ett katastrofläge i extrem kyla är det viktigast att hålla kroppsvärmen. Redan vi tre graders nedkylning drabbas du av hypotermi, vilket kan vara livsfarligt.

Klä dig varmt. Flera tunna lager kläder är bättre än ett tjockt. Yttersta lagret ska helst vara vindtätt. Ha ombyte av strumpor till hands.

Se till att ha en varm mössa, vantar och varma skor. Mycket av din värme strömmar ut genom huvudet.

Tänk på att vind och fukt gör att din kropp kyls ner fortare. 


LÄS MER: Krig, naturkatastrof eller stor kris – så rustar du som en äkta ”prepper” 


Hur mycket kyla tål kroppen?

Vid minus 40 grader kan en person springa i tre minuter utan att få några konsekvenser, skriver Illustrerad vetenskap.

Är det minus 60 grader dör naken hud direkt och cellerna dör. En naken människa i minus 60 grader avlider nästan omedelbart.

Tänk på att det är svårt att täcka hela kroppen, speciellt områdena runt ögonen och näsan.

Akta lungorna!

Det är mycket riskabelt att andas in mycket kall luft. Lungor och luftvägar kan skadas. Forskare vid Antarktis andas genom ett slags snorkel där luften passerar kläderna och värms upp.

Vad betyder vinden?

Vind och fukt spelar stor roll vid köldskador. Minus 20 grader och storm är lika farligt som minus 40 och vindstilla. Är kläderna fuktiga, av väta eller svett, kyls kroppen fortare.

Det här händer med kroppen när den kyls ned

32–35 grader. Mild nedkylning. Muskler skakar för att producera värme. Puls och blodtryck ökar. Andningen går fortare. Blodsockerhalten höjs eftersom glukos förbränns långsammare. Huden bleknar.

28–32 grader. Måttlig nedkylning. Musklerna skakar kraftigt. Kroppens rörelser blir långsamma och okoordinerade. Hjärnan blir förvirrad. Läppar, öron, fingrar och tår blir blå när blodflödet håller på att upphöra.

20–28 grader. Allvarlig nedkylning. Musklerna har slutat skaka. Ben och armar slutar fungera. Hjärtrytmen och blodtrycket sjunker. Långsam andning. Hjärnan är mycket omtöcknad. Huden blir blå och svullen och talet fungerar knappt. Kroppen kan gå in i koma


Så slipper du gripas av panik

Det första du ska göra är att ta det lugnt och utvärdera läget. Försök att inte stressa upp dig. I "Arméns Handbok Överlevnad" beskrivs hur soldater ska överleva i en krigssituation. 

Tänk "STOP" när paniken kommer krypande. Det är en akronym för: stanna, tänk, orientera, planera.

Stanna: Adrenalinet kommer med paniken. Det är bättre att sätta dig och skydda dig mot kylan än att springa planlöst, vilket bara ökar paniken. Det tar 30 minuter för kroppen att minska produktionen av adrenalin.

Tänk: Tänk över dina alternativ. Är det bättre att stanna, eller ge dig av någon annanstans. Hinner du dit?

Orientera: Använd gps i telefonen om den fungerar. Alternativt kompass eller riktpunkter och platser, så du vet vart du är på väg och att du skulle kunna ta dig tillbaka. 

Planera: När du är klar med de tidigare punkterna ska du planera vad du ska göra. Ändra inte i planen om du absolut måste.

Viktiga saker att tänka på i en krissituation

Räkna inte med att samhällsservicen fungerar som i normalfall. Du ska kunna klara dig i sju dygn på egen hand om vi kastas in i en kris, som extrem kyla kan vara.

Det är fem saker att tänka på: Vatten, värme, mat, trygghet och sömn. Att bli berövad någon av dessa fem kan leda till personlig katastrof.

Just vattnet och värmen kan vara stora bekymmer. Det spelar ingen roll att man har 35 liter färskvatten i en stor dunk om den har fryst till is. Det kan vara en poäng att förbereda sig med många mindre dunkar som är lättare att tina upp, i stället för en. Vi förbrukar fem liter vatten per person och dygn.

Har elen gått är det bra att ha en portabel kamin på gas eller fotogen. Tänk på att värma maten, det höjer stämningen.

Organisera dig – bli vän med dina grannar

Ensam är inte stark under en köldkatastrof. Lär känna dina grannar, titta till de som du misstänker kan vara sämre rustade än du under en köldkris. Det är också bra att samlas med grannarna och göra upp en plan för hur ni ska klara kölden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.