Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så förändras Sverige av mötet mellan M och SD

I Direkt med Niklas Svensson pratade vi med Jimmie Åkesson för att få höra mer om mötet.
Jimmie Åkesson har all anledning att vara glad, enligt flera av Sveriges ledarskribenter.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson tog initiativet till mötet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Hermansson, Borås tidning (moderat).Foto: Privat

Vad innebär mötet mellan Ulf Kristersson och Sverigedemokraterna för svensk politik?

Här svarar några av Sveriges ledarskribenter på vad som egentligen har hänt.

– Svensk borgerlighet förändras nu för alltid, säger Göran Greider på Dala-Demokraten.

På onsdagen träffades Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson för ett möte. 

Nyheten väckte starka reaktioner, då M-ledaren tidigare har markerat mot SD:

– Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, sa Ulf Kristersson till Aftonbladet i januari 2018.

Hur förändrar mötet det politiska landskapet?

Göran Greider, Dala-Demokraten (fristående socialdemokratisk):

– Svensk borgerlighet förändras nu för alltid. Ett konservativt block har bildats. Tyngdpunkten förskjuts bort från det liberala arvet. Moderaterna har stänkt vigvatten på SD som normaliseras. 

”Ett konservativt block har bildats”, säger Göran Greider.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Mikael Hermansson, Borås tidning (moderat):

– Det befäster om inte annat att det som Jimmie Åkesson kallar för ”det konservativa blocket” inte längre bara existerar som ett begrepp. Rimligen får det nu ses som ett faktum.

Sakine Madon, Upsala Nya Tidning (liberal):

– Klyftan i det som en gång var alliansen blir om möjligt ännu djupare. Tyvärr. SD har flitigt slipat bort kanterna med sikte på just ett konservativt block. Det är vad vi ser en början på.

Adam Cwejman, Göteborgs-Posten (oberoende liberal):

– Det ger den borgerliga oppositionen en sportslig chans att faktiskt kunna verka som opposition. En möjlighet som givetvis inte finns om de inte får stöd för sin politik från SD. Vilket förutsätter förhandling i någon omfattning.

”Andelen moderata väljare som är öppna för att deras parti förhandlar med SD i enskilda frågor är stor”, säger Adam Cwejman, Göteborgs-Posten.Foto: Ernst Henry Photography / Ernst Henry Photography

SD har tagit många väljare från S. Kan ett samarbete med M skrämma bort dessa väljare?

Mikael Hermansson, Borås tidning (moderat):

– Svårt att sia om. Gissningsvis går ingen väljare till SD utan att på ett eller annat sätt dela partiets uppfattning om invandring, migration, asyl, integration och så vidare. Då spelar det mindre roll varifrån överflyttningen kommer eller är som mest omfattande.

Olov Abrahamsson, Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

– Kanske. Arbetsrättsliga frågor är ju varken M:s, KD:s eller SD:s starkaste frågor. Det kan skrämma tillbaka en del arbetarväljare till S.

Sakine Madon, Upsala Nya Tidning (liberal):

– Att samarbeta med M i frågor om migration eller lag och ordning är okontroversiellt, det är därför dessa väljare har övergett S. En M-ledd marknadsliberal regering hade varit känsligare.

”Klyftan i det som en gång var alliansen blir om möjligt ännu djupare”, säger Sakine Madon, Upsala Nya TidningFoto: SVEN LINDWALL

Hans Bülow, Sydöstran (socialdemokratisk):

– Knappast. Väljarströmmarna till SD beror i huvudsak på på de fortsatta dödsskjutningarna.

Hur kan det här mötet påverka Moderaternas opinionssiffror?

Olov Abrahamsson, Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

– Knappast i positiv riktning. Onsdagens möte står ju i bjärt kontrast till Ulf Kristerssons valrörelsebesked att ”inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”.  De nya beskeden gör ju att M:s ledarskap framstår som svajigt och opålitligt.

Adam Cwejman, Göteborgs-Posten (oberoende liberal):

– Återstår att se. Andelen moderata väljare som är öppna för att deras parti förhandlar med SD i enskilda frågor är stor.

Sakine Madon, Upsala Nya Tidning (liberal):

– M siktar på att åter inta rollen som det självklara oppositionspartiet. Kristersson hoppas förstås locka tillbaka missnöjda M-väljare. Misslyckas det är det återigen SD som dragit vinstlotten. Lyckas M kommer det bli nervöst i S.

Finns det något som talar för ett extraval i närtid? I sådana fall, vad? Har oppositionen bara att vinna på det?

Göran Greider, Dala-Demokraten (fristående socialdemokratisk):

– Ja, det finns det som pekar mot ett extraval: S är piskade att lyfta fram sina frågor och delvis omförhandla januariavtalet. Spännigarna kan tillta snabbt när konjunkturen försämras och vårbudgeten närmar sig. Skulle Löfven utlysa ett nyval på äkta S-frågor kan S vinna rätt mycket på det – medan särskilt M kommer att pressas hårt på hur mycket makt man vill ge SD. 

Adam Cwejman, Göteborgs-Posten (oberoende liberal):

– Det skulle förutsätta ytterligare förtroendekriser för regeringen av samma slag som den kring Arbetsförmedlingen. Eller att Socialdemokraterna inser att de inte kan regera med riksdagens stöd.

Sakine Madon, Upsala Nya Tidning (liberal):

– Ett extraval i närtid är varken vad Åkesson eller Kristersson önskar sig. SCB:s siffror som kom i veckan ger inte KD, SD och M egen majoritet. Det man snarare vill är öppna dörren för ett maktskifte längre fram.

Så skulle svenskarna rösta om det var val i dag:

Viktor Barth-Kron om SD:s resultat i SCB:s senaste mätning.

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har träffats i ett första möte

Ulf Kristersson har haft möte med Jimmie Åkesson och vi fick en pratstund med moderatledaren efteråt om varför det här mötet äger rum just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.