Mordet på statsminister Olof Palme försatte hela landet i sorg. dagen efter mordet vallfärdade folk förbi mordplatsen på Sveavägen för att lägga ner blommor.
Mordet på statsminister Olof Palme försatte hela landet i sorg. dagen efter mordet vallfärdade folk förbi mordplatsen på Sveavägen för att lägga ner blommor.

Så förändrade skotten Sverige

Publicerad
Uppdaterad
För 20 år sedan mördades statsminister Olof Palme.
Och Sverige blev plötsligt kallare, hårdare, mer slutet.
Palme sköts ned på Sveavägen i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986. Den andra kulan avlossades mot hustrun Lisbet, men skadade endast hennes kappa. Mordet förändrade Sverige - och förändrade många enskilda människors liv. Tre pojkar blev faderslösa, en hustru blev änka. Mordutredningen orsakade extremt svåra slitningar inom polisen, mellan polis och åklagare samt mellan regeringen och rättsapparaten i stort.

Oskyldiga misstänkta

Flera fullständigt oskyldiga människor drogs in i mordutredningen som misstänka, bland andra en stor grupp PKK-anhängare och en förvirrad 33-årig svensk man som senare mördades i USA. Så kallade privatspanare presenterade galna ideér om poliskomplott, militärkomplott, högerkomplott. Den galnaste av dem alla var säker på att hustrun Lisbet hade mördat sin egen make. Alkoholisten, narkomanen och den kriminellt hårt belastade Christer Pettersson, vid mordet 38 år, dömdes 1989 av tingsrätten till livstids fängelse för mordet på statsministern. Men hovrätten frikände honom.

Pettersson är död

Lisbet Palme och hennes söner är säkra på att mördaren var Pettersson. Samma bedömning gör de flesta av mordutredarna som informellt säger att "polisiärt är saken kristallklar". Men Christer Pettersson är död. Så på ett plan är mordet på Sveriges statsminister ännu inte uppklarat, på ett annat är det löst. I den officiella brottsstatistiken är mordet uppklarat. Statistiska centralbyråns definition av "uppklarat brott" utgår nämligen från vad tingsrätterna dömer. Och då är Christer Pettersson mördaren. Expressen har talat med tio nyckelpersoner i detta drama, som brutalt sopade bort föreställningen om det trygga, säkra, oskuldsfulla Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag