Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så följer du Nobeldagen 2019 – timme för timme

Nobeldagen 2019
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

10 december är det dags för årets fest i Stockholm.

Först delas Nobelprisen ut – sedan blir det kunglig Nobelbankett i Stockholms Stadshus.

Så här följer du hela kalaset.


Så följer du Nobeldagen 2019 i Expressen TV

16.30-17.00: Bäst klädda på Nobel – Expressens modeexperter sätter getingbetyg på gästernas klädsel. Programledare: Tess Ulander. Medverkande: Lisa Pettersson, Damernas Värld och Fredrik af Klercker, Stiljournalen.

19.00-20.00: Allt om kvällens Nobelfest – kläderna, maten, snackisarna. Programledare: Tess Ulander, Jon Åsberg. Medverkande: Lisa Pettersson, Damernas Värld, Fredrik af Klercker, Stiljournalen, Johanna Lim Falk, festgeneral för Nobelefterfesten Studens Nobel Nightcap 2018, Suzanne Ribbing, chefredaktör Allt om Mat och Kerstin Hagsgård, intendent på hovet.

Du kan se Expressen TV här, eller på kanalplats 43 hos Com Hem.

LÄS MER: Åtta snackisar från tidigare fester på Nobelbanketten 

Så sänder SVT under Nobeldagen

12.50, SVT2: Nobel 2019: Fredsprisutdelningen från Oslo.

14.30, SVT2: Nobelstudion med Emma Frans.

15.30, SVT2: Nobel 2019: Litteraturporträtten.

16.00, SVT2: Nobel 2019: Fredsprisporträtten.

16.25: SVT2: Prisutdelningen från Konserthuset.

18.00–19.00: SVT2: Nobelstudion.

19.00–20.00: SVT2: Banketten.

20.00–23.30: SVT1: Banketten fortsätter.

Nobelpriset i fysik

Nobelpriset i fysik 2019 har med en hälft tilldelats James Peebles ”för teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och den andra hälften gemensamt till Michel Mayor och Didier Queloz ”för upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”.

Nobelpriset i kemi

Nobelpriset i kemi 2019 har med en tredjedel var tilldelats John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino ”för utveckling av litiumjonbatterier”.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2019 har med en tredjedel var tilldelats William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza ”för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång”.

Nobelpriset i litteratur

Nobelpriset i litteratur år 2018 tilldelas Olga Tokarczuk ”för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.”

Nobelpriset i litteratur år 2019 tilldelas Peter Handke ”för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Ekonomipriset

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2019 har med en tredjedel var tilldelats Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”.

Kan jag köpa biljett och gå till Nobelfesten?

Du måste ha en inbjudan för att köpa en biljett till Nobelfesten. Nobelstiftelsen är en privat stiftelse och bestämmer själva vem som får komma. Sammanlagt kommer cirka 1 300 personer till Nobelbanketten.

Om man är student kan man dock delta i ett lotteri för att få komma på festen.

Vilka gäster kommer till Nobelfesten i Stadshuset?

■ Kungafamiljen.

■ Pristagarna och deras familjer och släktingar.

■ Framstående statsråd, kungligheter och sponsorer. 

■ Medlemmar i Nobelstiftelsen.

■ Utvalda journalister får också en plats vid borden.

Så klär man sig för Nobelfesten

Det är en strikt klädkod vid Nobelfesten. Klädseln är civil högtidsdräkt, vilket betyder frack för herrar och balklänning för damer. Folkdräkt från det egna landet är också passande på Nobelmiddagen, men däremot inte uniform.

Akademisk högtidsdräkt är också accepterad tillsammans med doktorshatt, studentmössa eller teknologmössa.

Vad är Nobelmenyn 2019?

Menyn är hemlig fram tills den serveras. För att komma fram till rätt meny presenteras först tre olika förslag som sedan blir en meny: Nobelmenyn 2019.

Köket förbereder 200 reservportioner av alla rätter om något skulle gå fel, som att en serveringsvagn skulle välta.

Vilket är det vanligaste felet folk gör på Nobelbanketten?

Det vanligaste är att gästerna reser sig under middagen. Med tanke på att du ska sitta still på din plats i nästan fyra timmar brukar proffsen besöka herr- eller damrummet innan de sätter sig till bords.

Varför heter det Nobelpris och vem skapade Nobelpriset?

Det är inte för att pristagarna skulle vara extra nobla, eller ädla. Det kommer från industrimannen och dynamitens uppfinnare Alfred Nobel som testamenterade sin förmögenhet till en stiftelse som skulle dela ut priser till Nobels minne. Första priset delades ut 1901. Alfred Nobels förmögenhet var 31 mijoner kronor 1896, vilket motsvarar cirka 2 miljarder kronor i 2019 års penningvärde.

När är Nobeldagen och är det alltid samma dag?

Nobeldagen är alltid 10 december, på årsdagen av grundaren Alfred Nobels död, 1896.

Priserna som delas ut i Konserthuset är fysik, kemi, medicin, litteratur, samt Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel, det som i dagligt tal kallas Nobelpriset i ekonomi som delades ut första gången 1969 efter Sveriges Riksbanks 300-årsjubileum 1968.

Vad händer på Nobeldagen 10 december?

Nobeldagen är uppdelad i tre delar. På eftermiddagen delas priserna ut i Konserthuset i Stockholm. Det är en tradition sedan 1926.

Pristagarna får en medalj och ett handmålat diplom av Carl XVI Gustaf och en rejäl prissumma. 2017 fick pristagarna motsvarande 9 miljoner kronor.

Andra delen är Nobelbanketten, en fyra timmar lång sittning i Stockholms stadshus Blå salen. Tredje delen är festen och dansen efteråt.

Hur vinner man ett Nobelpris?

Nobelpriset är ingen tävling. Priset utses genom att kandidater nomineras. För de vetenskapliga priserna sker det av andra forskare. Tänkbara fredspristagare föreslås bland annat av personer som sitter i en riksdag eller parlament eller ha fått priset själv. 

Sedan väljer respektive Nobelkommitté ut pristagarna.  

LÄS MER: Nobelpristagarna som levt lyxliv för sina pengar 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.