Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så föddes Bamse

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Karaktärerna i Bamse är ett ihopplock från flera serier.

Både en uppfinningsrika sköldpadda, Lasse Skutt och Brum har figurerat i Rune Andréassons tidigare historier.

När Teddy - världens starkast björn inte slog igenom på allvar skapades seriefiguren Bamse.

Redan 1942, 22 år innan den första historien om Bamse publicerades, debuterade Rune Andréasson som tecknare i Allers. Då satte han först och främst liv i andra författares sagofigurer. Ett par år senare fick han chansen att gestalta sina egna historier.

Teddy blev Bamse

 1958 inriktade Rune in sig på tv-mediet som precis lanserats i Sverige. Den animerade serien Nalle ritar och berättar blev stor succé och Rune Andréasson började fundera på en uppföljning. Resultatet blev Teddy - världens starkaste björn. Men berättelsen om Teddy slog inte alls igenom som Rune Andréasson tänkt sig. Folk var inte intresserade av björnen som var stark hela tiden. Lösningen blev Bamse. - Bamse var berättartekniskt bättre för spänningen, säger Lisbeth Wremby, chefredaktör för Bamse-tidningen. Katten Jansson, Farmor, Skalman, Lille Skutt och många av de andra figurerna plockade Rune Andréasson från andra berättelser som han skrivit.

Bamses skola

 Strax efter publikationen i Allers 1966 hamnade Bamse på vita duken för första gången, och 1973 fick världens starkaste björn sin egen tidning. Sedan dess har fem böcker i serien Bamses skola producerats där läsarna får lära sig klockan, lära sig räkna, veta mer om främmande länder och veta mer om djur och natur. I dag är serien för många känd för att ta upp viktiga rättvisefrågor för barn och ungdomar. Budskap som "ingen blir snäll av styrk" och "många små svaga tillsammans kan besegra den starke" är bara några av Bamses signum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.