Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så fick Wallström sin
Kommunal-lägenhet

Margot Wallström menar att hon blivit lurad om lägenheten.
Foto: Henrik Montgomery/Tt
Kommunals ordförande Annelie Nordström menar att Margot Wallström måste ha missförstått gällande lägenheten.
Foto: Henrik Montgomery/Tt

Hon fick bostadsanbudet under en vänskaplig middag på Pride-festivalen.

Nu har den systerliga tjänsten dragit in Margot Wallström i skandalen kring fackförbundet Kommunal - och det pågår ett fullskaligt ordkrig mellan henne och Kommunals ordförande.

– De har ljugit för mig om detta. Det går inte att lita på vad de har sagt till mig, säger Margot Wallström.

Det var en solig augustieftermiddag 2014 som utrikesminister Margot Wallström promenerade runt på festivalområdet på Södermalm i Stockholm efter att ha deltagit i Pride-tåget.

Plötsligt stötte utrikesministern ihop med Kommunals ordförande Annelie Nordström och de kom överens om att äta middag tillsammans på en restaurang på Kungsholmen senare på kvällen.

Under samtalets gång kom de in på boendefrågor och när Margot Wallström nämnde att hon behövde en ny lägenhet i Stockholm erbjöd Annelie Nordström henne att hyra genom Kommunal.

– När vi senare kom in på att Margot letade lägenhet så berättade Annelie att Kommunal har flera fastigheter och där har man en möjlighet att hyra, och då frågade Margot om vilka regler som finns för hyrning, eftersom hon som offentlig person vill att alltihop ska gå enligt regelboken, säger Karlstadspolitikern Christian Norlin, S, som var med vid middagen.

Han berättar vidare:

– Hon har alltid varit väldigt noga med att allt ska gå enligt regelboken. Och då sa Annelie att det inte var några bekymmer utan man har möjlighet att hyra, även som extern.

Kostar Wallström 32 kr i månaden

Erbjudandet visade sig vara mycket bra.

Den fullt möblerade 89 kvadratmeter stora takvåningen med terrass och öppenplanlösning i Stockholms innerstad som Margot Wallström flyttade in i april 2015 har en hyra på 12 432 kronor i månaden.

Men eftersom utrikesministern är folkbokförd i Värmland har Wallström, enligt regeringskansliets regler, rätt att söka ersättning för dubbelt boende.

Summan utrikesministern får varje månad från regeringskansliet landar enligt Dagens Nyheter på sammanlagt 12 400 kronor - vilket betyder att utrikesministern betalar 32 kronor i månaden för sin lägenhet i Stockholm.

Den ekonomiskt goda bostadslösningen visade sig dock vara för bra för att vara sann.

Efter att Aftonbladet avslöjat att Kommunal delat ut lägenheter till personer med höga positioner inom LO, Kommunal och Socialdemokraterna anser sig utrikesministern lurad.

– När vi pratade om det här fick jag besked från högsta nivå om att de följer alla regler och procedurer när det gäller att lämna ut lägenheter till bostadskön, sa Margot Wallström på fredagsförmiddagen.

Och fortsatte:

– De har ljugit till mig om detta. När jag har tittat närmare på detta så visar det sig att de har gett helt olika besked. Och det är helt oacceptabelt.

Det fick Kommunals ordförande Annelie Nordström att hålla en presskonferens på fredagseftermiddagen där hon tillbakavisade S-toppens anklagelser om lögn.

– Wallström har fått besked om att hon inte har gått före någon kö. Och det är en helt korrekt information hon har fått och det har hon inte gjort. Margot måste ha missförstått de uppgifter som hon har fått utav oss, säger Annelie Nordström.

Hemlig film

Senare på kvällen valde Annelie Nordström dessutom att mejla ut en hemlig film till alla Kommunals förtroendevalda som Aftonbladet tagit del av.

– Jag är hemskt ledsen över vad som hänt de senaste dagarna. Jag tror verkligen att jag förstår hur tufft ni har det där ute, säger Annelie Nordström i filmen.

Utrikesminister Margot Wallström håller dock fast vid sin ståndpunkt och tar inte tillbaka beskyllningarna om att Kommunal farit med osanning.

– Om man kallar det lögn eller missförstånd, det enda man kan konstatera är att den information som har givits inte är korrekt, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

Samtidigt ifrågasätts utrikesministern - som har en månadslön på 127 000 kronor - för att hon valt att bo i en fackligt ägd lägenhet.

– Varför köper inte högavlönade politiker eller fackliga ledare själva sin bostad, nu när det inte finns en fungerande hyresmarknad? säger tidigare V-ledaren Lars Ohly.

Moderaterna kräver att Margot Wallström förklarar sina bostadsaffärer med fackförbundet Kommunal.

– Hennes bortförklaring duger inte. Vi har en utrikesminister som har satt sig i beroendeställning till ett enskilt fackförbund, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Näringslivsorganisationen Institutet mot mutor anser att åklagare ska utreda om ett mutbrott begicks när utrikesminister Margot Wallströms fick en hyresrätt av fackförbundet Kommunal.

– Det bör granskas för att se om man har följt de regelverk som finns”, säger generalsekreteraren Helena Sundén till Dagens Nyheter.

Nu planerar Margot Wallström att flytta ut ur den Kommunalägda lägenheten snarast möjligt.

– Jag kan inte säga ett exakt datum just nu, men hon ämnar flytta ut så snart hon kan. Det kommer ske skyndsamt, säger hennes pressekreterare Erik Wirkensjö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.