Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så fick skattebetalarna stå för hennes lägenhet

Det senaste avslöjandet: Emma Carlsson Löfdahls man bodde också i lägenheten på Södermalm.
Emma Carlsson Löfdahls förfarande kan ha kostat skattebetalarna uppemot nästan en halv miljon kronor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Emma Carlsson Löfdahl (L). Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX

Den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl lät skattebetalarna stå för en stor del av en övernattningslägenhet i Stockholm, visar Aftonbladets granskning.

Hon har lämnat Liberalerna, men inte riksdagen – trots partiets uppmaning – och en förundersökning om misstänkt bedrägeri har inletts mot henne.

Här är alla turer i historien hittills.

Den 4 mars skrev Aftonbladet att Emma Carlsson Löfdahl har en övernattningslägenhet på Södermalm i Stockholm som hon får maxersättning för, vilket täcker 8 600 av 13 000 kronor varje månad. Det innebär 412 000 kronor från skattebetalarna under en fyraårig mandatperiod.

Hon ska tidigare ha delat bostaden med sin mamma, men sedan 2017 bott där ensam. Men lägenheten är hennes makes, avslöjade Aftonbladet. Då sa den liberala riksdagsledamoten till tidningen:

– Jag följer det regelverk riksdagen har satt upp och det tycker jag är viktigt att man gör.

Skrev inte hela sitt namn

Dagen därpå meddelade hon på Facebook att hon inte längre kommer att få maxersättningen. I inlägget skrev hon bland annat:

”Många är upprörda och jag förstår den reaktionen, men min avsikt har aldrig varit att göra något för egen vinning. Jag har försökt att vara så ärlig och transparent som jag har kunnat och det tänker jag fortsätta att vara!”

Granskningen fortsatte dock och den 6 mars kunde Aftonbladet avslöja att Emma Carlsson Löfdahl inte skrev hela sitt namn i hyreskontraket för lägenheten på Södermalm. Istället skrev hon Emma C Löfdahl, hennes namn som ogift.

Detta kunde tolkas som att hon försökte göra kopplingen mellan maken och sig själv mindre tydlig, men det höll inte Emma Carlsson Löfdahl med om.

– För att jag slarvar. Emellanåt kallar jag mig bara Löfdahl. Så det är inget konstigt, sa hon till Aftonbladet.

Björklund: Hon ska avgå

Samma dag kom också beskedet att vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren inledde en förutredning, som i vissa fall görs innan en förundersökning.

Vid denna tid började avgångskraven mot Emma Carlsson Löfdahl komma. Men liberalen meddelade till en början att hon skulle ta timeout och inte avgå.

Partiledaren Jan Björklund tyckte dock inte att det räckte och sa till Expressen på Liberalernas riksmöte i Västerås att den ifrågasatta riksdagsledamoten ska lämna sin post:

– Hon kan få några dagar att smälta det här, men en timeout räcker inte. Hon ska avgå.

Även kollegan Jimmy Ekström, vice ordförande för Liberalerna i Jönköping (Emma Carlsson Löfdahls eget förbund), tyckte att en avgång var det som krävdes.

”Ett fegt parti”

Till slut valde Emma Carlsson Löfdahl att avgå. Hon lämnade dock inte riksdagen utan blev politisk vilde. I ett inlägg på Facebook passade hon på att rikta skarp kritik mot partiet hon lämnade:

”Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar.”

– Emma Carlsson Löfdahl måste ta konsekvenserna av sitt agerande och lämna sitt riksdagsuppdrag. Det handlar inte om ett regelverk, utan om brist på förtroende, sa Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna, om Emma Carlsson Löfdahls beslut.

Några veckor senare kom nästa händelseutveckling. En förundersökning om misstänkt bedrägeri inleds.

Och dagen därpå ännu ett avslöjande från Aftonbladet: Emma Carlsson Löfdahls man hade också bott i den aktuella lägenheten, tvärtemot de uppgifter riksdagsledamoten lämnat tidigare.

– Han var här och jobbade. Jag vet det eftersom jag själv träffade honom och jag vet att han bodde i lägenheten. Han behövde den också, sa en tidigare affärspartner till tidningen.

Leif GW: Förskräckligt

Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG

Kriminalprofessorn Leif GW Persson skriver i en krönika på Expressen i dag om fallet med Emma Carlsson Löfdahls misstänkta lägenhetsbedrägeri och han uttalar sig även i TV4:s Nyhetsmorgon.

I programmet delar han med sig av sina åsikter om fallet.

– Maken kan inte ha varit omedveten om det här och de ekonomiska fördelarna, säger han i TV4.

Att Emma Carlsson Löfdahl har tjänat på upplägget är han helt övertygad om.

– Det är klart att hon gör och hon får helt andra pensionsförmåner, säger han.

Kriminalprofessorn lyfter frågan om huruvida Emma Carlsson Löfdahls man har betalat skatt för lägenheten. Och att det kan bli ytterligare ett problem för den liberala riksdagsledamoten och hennes make.

Men Leif GW Persson tror att både riksdagsledamoten och hennes make kommer att frias i den brottsutredning som har inletts.

– I Sverige har vi en total obenägenhet att utkräva ansvar från sådana här personer, säger han och tillägger:

– Moraliskt är det väl inte så mycket att orda om: det är helt förskräckligt. Men jag tror att sådana här personer är ovanliga.